reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
Mam taką sprawę znajoma mnie zapytała ale ja nie umiem jej pomóc, kopiuje wam wiadomość od niej, mam nadzieję, że nam pomożecie.

A wiec :Jestem w 18 tygodniu ciąży, Uczęszczałam do szkoły ( w tym roku 29.czerwca ukończyłam tam ostatnią klase ) a więc jestem juz absolwentem . Miałam Praktykę z wynagrodzeniem , i podpisaną umowę na czas nieokreślony . Umowa kończy się automatycznie z dniem końca roku szkolnego ( 29 czerwca ) , czy donosząc Zwolnienia do ZUS należy mi się Zasiłek jako ze jestem w ciazy ?? ( dodam ze dopiero w tym roku w grudniu skoncze 18rok zycia . )

Dorotar, z tego co wiem, to nawet od odpłatnych praktyk nie odprowadza się składek. A jak nie płaci się składek na chorobowe, to nie przysługuje zasiłek.
Akurat dzisiaj czytałam artykuł, w którym poruszony jest temat oskładkowania wynagrodzenia za praktyki http://msp.money.pl/wiadomosci/kadr...y;zatrudnianiu;na;praktyki,157,0,1116829.html

(końcowe akapity)

A może coś źle zrozumiałam i dziewczyna ma umowę o pracę? Jeśli tak, to musi się dowiedzieć, czy była odprowadzana składka na ubezp. chorobowe (nie we wszystkich przypadkach jest)

Ostatnia edycja:
Czy któraś z was wie jak wygląda postepowanie egzekucyjne w zusie? M zamknął firmę w zeszłym roku ale zostało ok. 1500zł długu w zusie, niestety nie uwzględnili nam wniosku o rozłożenie na raty i nie wiem co teraz będzie. Przysłali pismo o wszczęciu postępowania urzędowego ale niewiele z niego wynika.

Nie wiem dokładnie, jak wyglądają różne procedury, ale miałam kiedyś pracownicę, która z tyt. działalności gosp. nie naliczała jakichś składek. W konsekwencji ZUS przysłał do nas pismo o obciążeniu jej wynagrodzenia tytułem zaległości z ZUS.
Nie chciałabym Cię straszyć, ale nie wiem, czy nie wejdą na Twoje wynagrodzenie jeśli macie współwłasność małżeńską. Wtedy zabierają zdaje się 50% wynagrodzenia, ale muszą zostawić kwotę równą najniższej krajowej.
Tylko Freiya, nie mam pewności, czy tak będzie, więc nie wpadaj w popłoch, tylko zadzwoń do ZUS (anonimowo, albo nie) i zapytaj, jak to będzie wyglądało.

A ile netto to najniższa krajowa? W sumie chyba ta zaległość nie jest ogromna jak na zus? Jak wrócę to pojedziemy do nich :( ech :(

Niewiele ponad 1100 zł.
A ZUS ściga konsekwentnie nawet o 10 zł :/ I jeszcze nalicza odsetki....

reklama
Mła my zarabiamy niewiele ponad 1100 zł :o więc dużo nam w ten sposób nie mogą zabrać. Najgorsze to że my chcemy to spłacić tylko w ratach a oni nie dość że wymagają miliona dokumentów to jeszcze są tak nie ugodowi że szok. Mieliśmy też zaległość w banku w dodatku większą niż w zusie i bank bez jednego słowa zgodził się na ratalną spłatę, oni mają swoje pieniądze a my spokój.

Do góry