reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
Mam taką sprawę znajoma mnie zapytała ale ja nie umiem jej pomóc, kopiuje wam wiadomość od niej, mam nadzieję, że nam pomożecie.

A wiec :Jestem w 18 tygodniu ciąży, Uczęszczałam do szkoły ( w tym roku 29.czerwca ukończyłam tam ostatnią klase ) a więc jestem juz absolwentem . Miałam Praktykę z wynagrodzeniem , i podpisaną umowę na czas nieokreślony . Umowa kończy się automatycznie z dniem końca roku szkolnego ( 29 czerwca ) , czy donosząc Zwolnienia do ZUS należy mi się Zasiłek jako ze jestem w ciazy ?? ( dodam ze dopiero w tym roku w grudniu skoncze 18rok zycia . )

Dorotar, z tego co wiem, to nawet od odpłatnych praktyk nie odprowadza się składek. A jak nie płaci się składek na chorobowe, to nie przysługuje zasiłek.
Akurat dzisiaj czytałam artykuł, w którym poruszony jest temat oskładkowania wynagrodzenia za praktyki http://msp.money.pl/wiadomosci/kadr...y;zatrudnianiu;na;praktyki,157,0,1116829.html

(końcowe akapity)

A może coś źle zrozumiałam i dziewczyna ma umowę o pracę? Jeśli tak, to musi się dowiedzieć, czy była odprowadzana składka na ubezp. chorobowe (nie we wszystkich przypadkach jest)

Ostatnia edycja:
Czy któraś z was wie jak wygląda postepowanie egzekucyjne w zusie? M zamknął firmę w zeszłym roku ale zostało ok. 1500zł długu w zusie, niestety nie uwzględnili nam wniosku o rozłożenie na raty i nie wiem co teraz będzie. Przysłali pismo o wszczęciu postępowania urzędowego ale niewiele z niego wynika.

Nie wiem dokładnie, jak wyglądają różne procedury, ale miałam kiedyś pracownicę, która z tyt. działalności gosp. nie naliczała jakichś składek. W konsekwencji ZUS przysłał do nas pismo o obciążeniu jej wynagrodzenia tytułem zaległości z ZUS.
Nie chciałabym Cię straszyć, ale nie wiem, czy nie wejdą na Twoje wynagrodzenie jeśli macie współwłasność małżeńską. Wtedy zabierają zdaje się 50% wynagrodzenia, ale muszą zostawić kwotę równą najniższej krajowej.
Tylko Freiya, nie mam pewności, czy tak będzie, więc nie wpadaj w popłoch, tylko zadzwoń do ZUS (anonimowo, albo nie) i zapytaj, jak to będzie wyglądało.

A ile netto to najniższa krajowa? W sumie chyba ta zaległość nie jest ogromna jak na zus? Jak wrócę to pojedziemy do nich :( ech :(

Niewiele ponad 1100 zł.
A ZUS ściga konsekwentnie nawet o 10 zł :/ I jeszcze nalicza odsetki....

reklama
Mła my zarabiamy niewiele ponad 1100 zł :o więc dużo nam w ten sposób nie mogą zabrać. Najgorsze to że my chcemy to spłacić tylko w ratach a oni nie dość że wymagają miliona dokumentów to jeszcze są tak nie ugodowi że szok. Mieliśmy też zaległość w banku w dodatku większą niż w zusie i bank bez jednego słowa zgodził się na ratalną spłatę, oni mają swoje pieniądze a my spokój.

Do góry