reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
Dziekuje Mła za odpowiedzi, prawdopodobnie zrobimy testament z wydziedziczeniem, bo powodu ku temu sa...

A ja jeszcze odnosnie tych 4 tyg dodatkowego macierzynskiego.
Czy jesli zloze wniosek i takowe dostane, to czy np jesli w maju, badz polowie maja wroce do pracy i podpisze nowa umowe moge byc na tych dodatkowych tyg macierzynskiego? bo cos mi sie tak obilo o uszy..

"Pracownica, której udzielono dodatkowego urlopu macierzyńskiego, może w okresie tego urlopu wykonywać pracę, z tym że w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy. "

Kota, możesz wziąć nawet jeden dzień ;p
Wpływa to na urlop, ponieważ za czas przebywania na wychowawczym urlop nie przysługuje. Jeśli jednak weźmiesz te 30 dni na przełomie 2 miesięcy, to i tak urlop będziesz miała pełny, bo w każdym z miesięcy kalendarzowych przepracujesz chociaż jeden dzień (takie są zasady: urlop za dany miesiąc jest należny, jeśli pracownik przepracuje w nim choćby jeden dzień [również jeśli jest na chorobowym, macierzyńskim itd.])
Dopiero jeśli wychowawczy obejmie pełny miesiąc kalendarzowy, to urlop Ci sie zmniejszy. Wyliczą to tak:
[26 dni (zakładam, że to Twój wymiar roczny): 12 m-cy] x 11 m-cy (czyli okres przepracowany) = 23,83 dni czyli po zaokrągleniu na korzyść pracownika = 24 dni

Witam
Nie wiem czy ktoś może mi pomóc ? Mam taką sytuację:

Pracuję w firmie 6 lat od października zeszłego roku jestem na L4(ciąża) Mały ma się urodzić koniec maja,a w lipcu kończy mi się umowa. Wiem już że szefowa mi nie przedłuży umowy,zasiłek macierzyński dalej będzie wypłacał mi ZUS ale jak jest z urlopem wypoczynkowym? Za zeszły rok została mi połowa urlopu, a za ten rok skoro jestem na L4? Jak to jest? Czy pracodawca musi mi zapłacić za urlop lub dać wolne między L4 a macierzyńskim?

reklama
ViolaPop, przede wszystkim, kto powiedział, że będzie przerwa między chorobowym a macierzyńskim? ;) Z reguły zwolnienie lekarskie przerwane jest porodem i przejściem na macierzyński. W tej sytuacji Twoja szefowa ma bezwzględny obowiązek wypłacenia Ci ekwiwalentu w ostatnim dniu pracy (choć dopuszcza się wypłatę z ostatnim wynagrodzeniem). Jeśli by tego nie zrobiła w Sądzie Pracy wywalczysz to z palcem w... wiesz gdzie ;)
Za 2012 r również przysługuje Ci urlop (proporcjonalnie), czyli powinien być wypłacony ekwiwalent.
Nie zapomnij złożyć w ZUSie wniosek o dodatkowe 4 tyg macierzyńskiego!

Ostatnia edycja:
Do góry