reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
Dziekuje Mła za odpowiedzi, prawdopodobnie zrobimy testament z wydziedziczeniem, bo powodu ku temu sa...

A ja jeszcze odnosnie tych 4 tyg dodatkowego macierzynskiego.
Czy jesli zloze wniosek i takowe dostane, to czy np jesli w maju, badz polowie maja wroce do pracy i podpisze nowa umowe moge byc na tych dodatkowych tyg macierzynskiego? bo cos mi sie tak obilo o uszy..

"Pracownica, której udzielono dodatkowego urlopu macierzyńskiego, może w okresie tego urlopu wykonywać pracę, z tym że w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy. "

Kota, możesz wziąć nawet jeden dzień ;p
Wpływa to na urlop, ponieważ za czas przebywania na wychowawczym urlop nie przysługuje. Jeśli jednak weźmiesz te 30 dni na przełomie 2 miesięcy, to i tak urlop będziesz miała pełny, bo w każdym z miesięcy kalendarzowych przepracujesz chociaż jeden dzień (takie są zasady: urlop za dany miesiąc jest należny, jeśli pracownik przepracuje w nim choćby jeden dzień [również jeśli jest na chorobowym, macierzyńskim itd.])
Dopiero jeśli wychowawczy obejmie pełny miesiąc kalendarzowy, to urlop Ci sie zmniejszy. Wyliczą to tak:
[26 dni (zakładam, że to Twój wymiar roczny): 12 m-cy] x 11 m-cy (czyli okres przepracowany) = 23,83 dni czyli po zaokrągleniu na korzyść pracownika = 24 dni

Witam
Nie wiem czy ktoś może mi pomóc ? Mam taką sytuację:

Pracuję w firmie 6 lat od października zeszłego roku jestem na L4(ciąża) Mały ma się urodzić koniec maja,a w lipcu kończy mi się umowa. Wiem już że szefowa mi nie przedłuży umowy,zasiłek macierzyński dalej będzie wypłacał mi ZUS ale jak jest z urlopem wypoczynkowym? Za zeszły rok została mi połowa urlopu, a za ten rok skoro jestem na L4? Jak to jest? Czy pracodawca musi mi zapłacić za urlop lub dać wolne między L4 a macierzyńskim?

reklama
ViolaPop, przede wszystkim, kto powiedział, że będzie przerwa między chorobowym a macierzyńskim? ;) Z reguły zwolnienie lekarskie przerwane jest porodem i przejściem na macierzyński. W tej sytuacji Twoja szefowa ma bezwzględny obowiązek wypłacenia Ci ekwiwalentu w ostatnim dniu pracy (choć dopuszcza się wypłatę z ostatnim wynagrodzeniem). Jeśli by tego nie zrobiła w Sądzie Pracy wywalczysz to z palcem w... wiesz gdzie ;)
Za 2012 r również przysługuje Ci urlop (proporcjonalnie), czyli powinien być wypłacony ekwiwalent.
Nie zapomnij złożyć w ZUSie wniosek o dodatkowe 4 tyg macierzyńskiego!

Ostatnia edycja:
Do góry