reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
mła ja również do ciebie o pomoc !!!!!
ostatnio jak był lekarz u Ozika to zapytał czy zwolnienie napisać a ja że na macierzyńskim jestem, a ona że to nieprzeszkadza nie wziełam a koleżanka mówi że prawdopodobnie jest tak że wysyłając do firmy zwolnienie na dziecko przedłuża to urlop macieżyński???? czy to prawda jak to z tym jest bo coś sie podobno zmieniło????

być może już pisał ktoś o tym ale ja niestety nie czytałam więc wdzięczna bym była za odpowiedz:tak:

gosia znalazłam kiedyś coś takiego:

Urlop macierzyński udzielony na podstawie art. 180 par. 1 K.p. nie może zostać wydłużony o czas w jakim pracownik chorował i otrzymał zwolnienie lekarskie. Ustawodawca nie przewidział bowiem takiej możliwości. Zwolnienie lekarskie nie ma w tym przypadku jakiegokolwiek wpływu na Pani wymiar urlopu macierzyńskiego udzielonego przez pracodawcę. W sytuacji podanej w pytaniu Pani urlop macierzyński zakończy się w dniu 31 lipca br. Dla informacji dodam, że na podstawie art. 182[1] K.p. może Pani złożyć do pracodawcy wniosek o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze do 2 tygodni. Niniejszy wniosek należy złożyć w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Dodatkowy urlop macierzyński udzielany jest bezpośrednio po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego (art. 182[1] par. 2 K.p.).

Podstawa prawna :
- art. 180 par. 1 k.p.;
- art. 182[1] K.p.

Stan prawny na 6 lipca 2010 r.

bo będąc w szpitalu najpierw sama a później z młodym zastanwiałam się czy jest taka opcja,ale niestety nie.. bo pewnie większość by z tego korzystała...

Gosia, Inka ma rację. Chorobowe nie przedłuża Twojego macierzyńskiego, skończy się ono w tym samym terminie, w którym miało się skończyć. Jednak nie wykorzystanie części urlopu macierzyńskiego skutkuje tym, że może go wykorzystać Twój M. (w takiej ilości, w jakiej przebywałabyś na chorobowym).

Mam prośbę do dziewczyn, które przebywały przez większość ciąży na L4 (jeśli są takie) - jak wam wyszło rozliczenie PIT? Ja byłam na zwolnieniu od 13tc i wyszło mi dość sporo niedopłaty przy rozliczeniu. Czy to ze względu na to, że od połowy kwietnia byłam na zasiłku chorobowym?

I czy przysługuje nam ulga na dziecko za grudzień?

FREYIA co do PITu to nie wiem ja się z mężem rozliczam i mamy zwrot.
A jeśli chodzi o ulgę na dziecko to musi być pełny miesiąc, także jak np. mój Kacper się urodził 5 grudnia to nie było szans bym go odliczyła. Jeśli by się urodził ostatniego listopada to byśmy mieli miesiąc do rozliczenia a tak to nic z tego nie wyszło.

reklama
Do góry