reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
A może orientujecie się jak wygląda taka sprawa. Po macierzyńskim wykorzystuję jeszcze urlop wypoczynkowy i wracam do pracy. Czy po jakimś czasie pracy (Np po pół roku albo roku) Mogę się zdecydować że chcę wykorzystać kawałek urlopu wychowawczego? Czy jest jakiś minimalny czas który mogę wykorzystać? Mogę iść na wychowawczy na 2 tygodnie albo miesiąc i znów wrócić do pracy?

chętnie podepnę się pod pytanie. ja na pewno po macierzyńskim wykorzystam zaległy urlop z zeszłego roku, a mam go 23 dni, później jeszcze trochę tegorocznego urlopu, ale ciekawi mnie kwestia wychowawczego. z racji tego, że mamy kredyt, nie mogę sobie pozwolić na pełnowymiarowy urlop wychowawczy (a szkoda!), ale gdyby była możliwość wzięcia jakiejś niewielkiej części, np. miesiąc, to byłoby super.

Wychowawczy przysługuje w wymiarze do 3 lat, do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Pamiętajcie jednak, że tylko 2 lata z tych 3 są płatne. Nie ma ograniczeń minimum wychowawczego. Obowiązuje wyprzedzenie 2-tygodniowe jeśli chodzi o złożenie wniosku do pracodawcy. Nie może odmówić. Za okres wychowawczego nie przysługuje urlop wypoczynkowy.

Urlop wychowawczy może być podzielony na części - maksymalnie 4. Pracownik decyduje jaki jest okres ich trwania i czy wykorzysta cały przysługujący wymiar.

Od momentu złożenia wniosku i w trakcie trwania wychowawczego pracodawca nie może wypowiedzieć umowy.

Wychowawczy można przerwać w każdej chwili, bez względu na ile był wniosek. Trzeba tylko dać pracodawcy oświadczenie, że wraca sie do pracy z taką i taką datą.

Ostatnia edycja:
Mamcia, tak, w trakcie wychowawczego można dostać dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. opieki nad dzieckiem w trakcie urlopu wychowawczego, wypłacany przez MOPS albo GOPS (około 600 zł). Podstawą do wypłaty jest kryterium dochodowe - dochody być odpowiednio niskie.
Na przykład tutaj możesz poczytać więcej Zasiłek wychowawczy 2011 - kto go dostanie? - Informacje - Wiadomości - e-prawnik.pl

Phelanio, dochód dzieli się na liczbę członków rodziny.

Ostatnia edycja:
Jak to jest z ulgą na dziecko w pitach 2011? Czy tą ulgę może odliczyć jeden rodzic czy obydwoje mogą wpisać w swoim picie kwotę taką samą (np za 2 miesiace) - jeśli rozliczają sie oddzielnie.

reklama
Do góry