reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Katherinne,z tym kodem 0570 dowiedz się bo nie wiadomo czy Ciebie teraz obejmie czy musisz na 0510 założyć. Jaguś nie wziela pod uwagę tego że już prowadzilas działalność i preferencyjny zus moze Ciebie nie obowiązywać. Wszystko zależy od tego ile prowadzilas dg i jeśli wykorzystałas niższy zus to czy minęło 5 lat od jego wykorzystania(bo z tego.co pamiętam to po jakimś czasie można znów z tego skorzystać.).A jeśli musisz założyć na kod 5010 to pamiętaj że musisz też odprowadzac składkę na fundusz pracy.
Z tym zakładaniem w.ciągu miesiąca reczywiscie jest tak,że za społeczne płacisz tylko część składki za ilość dni.przez jakie działa dg , zdrowotne płaci się całe. Fundusz pracy też w zależności od ilości.dni.
Przykładowo:
założyłam dg 20.09. na kod 5010 bo.już.prowadziłam dg przez kilka.lat.Ustaliłam sobie podstawę ubezpieczenia społecznego i na fp w wysokości 7.800zł Za wrzesien oplacilam składkę na ubezpieczenie społeczne za 11 dni -w sumie trochę ponad 900zł. Zdrowotne zapłaciłam całe ok 261zł,fp 70,07zł. Za listopad będę już płaciła całe ubezpieczenie społeczne i tak samon fp. Czyli całą składkę zaubezpieczenie społeczne+zdrowotne+fp będę miała w.okolicach 2.900zł fp(masakra....)

reklama
O Milusia jak Ci dobrze :) Tez by sie taki bonus przydał. Ja pewnie te 3000zl wezmę, tak mysle przyda sie/. A jesli to rzeczywiscie z tym dofinansowaniem prawda, ze bedą mi na Filipa płacic przez te 5 lat po 200zl to super:) A własnie bratowa mi cos takiego wspomniala, sama nie bylam , nie pytałam. Wiec Milusia jak bedziesz cos wiedziala czekam na wiesci:)

Salli, ja jeszcze nie miałam dg ale najwyższy czas ja założyć bo skończyły się czasy kiedy w moim ,awodzie bez tego się cczlowiek obejdzie. Także na razie wszystko dla mnie nowe i jeszcze nie kumam o jakich Wy kodach mowicie :D

Swoja droga, jeżeli zadeklaruje sobie wysoka stawkę do ubezpieczenia chorobowego to i tak nie mogę korzystać z tych preferencyjnych. Pytanie, czy potem będę mogła, w sensie po macierzyńskim? Czy juz przepada?

Ostatnia edycja:
Aha, zrozumiałam, że poprzedni pracodawca kazał Ci założyć i że już miałaś. To wybaczcie, źle doczytałam (a co tam, zwalę na czytanie na komórce:p )
Jeśli otworzysz działalność to możesz na ten kawałek miesiąca być na niższym zusie (preferencyjnym) a potem wyrejestrować się i zarejestrować na wyższy. Nie wiem jak to jest później, po macierzyńskim. postaram się znaleźć jakieś info, ale wydaje mi się (choć pewna nie jestem, sprawdzę) że powinnaś mieć możliwość przejścia na niższy. Bo z tego co pamiętam, od ciebie zależy kiedy wykorzystasz tą ulgę.

Dzięki. Poprzedni próbował to wymóc na mnie ale dla mnie to było nieopłacalne więc się nie dałam. Obecnie przepisy odnośnie umów o dzieło i zlecenia się jakoś pozmieniały i teraźniejszy pracodawca już postawił sprawę czarno na białym. Albo tak, albo do widzenia.

Katherinne, Salli ja z tym miałam kiedyś sporo do czynienia i absolutnie nie trzeba przechodzić na pełny zus chcąc opłacać składki od wyższej podstawy. Czyli zakładając działalność np. 30 października trzeba zapłacić składki na ubezpieczenia społeczne i chorobowe za 2 dni oraz zdrowotną za caly miesiąc a od listopada nadal z kodem dotyczącym składek preferencyjnych od wysokiej podstawy bo ten kod oznacza że do tych składek jesteś uprawniona a nie że musisz je płacić w najniższej możliwej wysokości, bo o tym sama decydujesz:) Czyli żeby nie mieszać masz uprawnienia by zapłacić od podstawy chyba 480 zł, ale jak zapłacisz od np. 5 tysięcy to w deklaracji także wykazujesz kod 0570, nie musisz zmieniać na 0510. Nie pamiętam tylko jak to z tym Funduszem Pracy jest więc tego trzeba poszukać bo on chyba jest należny zawsze w momencie jak podstawa na ubezpieczenia społeczne przekracza kwotę minimalnego wynagrodzenia ale nie umiem sobie przypomnieć czy osoby opłacające składki preferencyjne nie były z niego zawsze zwolnione, chociaż chyba nie;)
Kurczę, przepraszam jeśli nie jest to czytelne, jakby co to spróbuję jakoś jaśniej to opisać bo chyba mieszam;)

Przepraszam, że post pod postem ale piszę z komórki i nie mam tu dużego pola manewru;)
Jeśli chodzi o wykorzystanie tych składek preferencyjnych to są na to 2 lata od rozpoczęcia działalności czyli jeśli zaczniesz od 20 października 2013 to mały zus przysługuje do 31 października 2015, jeśli od 1 listopada 2013 to również do 31.10.2015, a jeśli od 2 listopada 2013 to do końca listopada 2015 (ale w tym ostatnim przypadku nie ma już pełnego miesiąca do macierzyńskiego więc odpada).
I okres w którym te składki preferencyjne przysługują liczy się od dnia rozpoczęcia działalności i żadne przerwy typu chorobowe, macierzyńskie bądź zawieszenie dg tego okresu nie przerywają więc tak czy tak zakończy sie on w tym przypadku z końcem października 2015. Jeżeli np. byś się wyrejestowała od lutego do kwietnia to okres prawa do mniejszych składek nie wydłuży się o te 3 miesiące:)

Dziewczyny..
Mam pytanie, takie poglądowe chyba bardziej. Do kiedy pracujecie? Kiedy kobiety w ciąży są wyganiane z prace przez pracodawców?
Zastanawiam się, kiedy odpuścic pracę. Moja wiąże się z jeżeli chodzi o fizyczne zmeczenie- to brak. Psychiczne, troche nerwów, ale do wytrzymania.
Doradzcie...

Aktualnie ..30 tydzien.
Pozdrawiam serdecznie

pegas - to już zależy od Ciebie :) Niektóre kobiety już dawno są na zwolnieniu a inne pracują do końca:)
Ja mam własną działaność, czuję się dobrze i zamierzam pracować do końca. Jak byłabym na etacie, też bym pewne pracowała ile się da :)

reklama
Jagus też w tym siedziałam trochę ;) Jeśli chodzi o FP, to preferencyjny jest z tego zwolniony. Dopiero jak mija preferencyjny powstaje obowiązek płacenia na FP.
Myślałam w przypadku katherinne o zmianie kodu, bo nie wiem czy jest sens by traciła ten preferencyjny zus. W końcu można tylko przez 2 lata (a potem ten cholerny okres karencji), a jak wykorzysta to będąc na macierzyńskim to psu na budę będzie, a tak może się zdarzyć że będzie chciała wykorzystać potem z tej ulgi.
A na macierzyńskim i tak musi mieć tą działalność założoną tyle że opaca jedynie zdrowotne w pełnej wysokości, a społecznego nie.

dla zainteresowanych wysokością macierzyńskiego na wysokiej podstawie, zmianami najbliższymi.

Dzwoniłam do nich, potem pisałam żeby się upewnić. Poniżej treść korespondencji :)

Użytkowniczka portalu NPI, Katarzyna Jabłońska, napisała:
Szanowni Państwo,

proszę o informację czy coś się zmieniło lub zmieni się do końca 2013 roku jeśli chodzi o obliczanie zasiłku macierzyńskiego dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Chodzi o obliczanie wysokości zasiłku dla podstawy wyższej niż najniższa obowiązująca. Kiedy są planowane zmiany w przepisach?
Od kilku miesięcy płacę ZUS z wyższą podstawą i interesują mnie najnowsze zmiany i jaka będzie wysokość mojego zasiłku jak urodzę na początku przyszłego roku.
Prosze także o informację jak obliczyć wysokość zasiłku dla podstawy wynoszącej 7000zł.

Z poważaniem
Katarzyna Jabłońska

Poniżej odpowiedź konsultanta COT:

Witam,
W odpowiedzi na zadane pytanie informuję, że aktualnie nie mamy informacji na temat zmian dotyczących zmian naliczania podstawy wymiaru zasiłku. Obecnie pracujemy na obowiązujących przepisach tzn.: Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu prowadzącemu działalność stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, a gdy niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu, za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie.
Zasiłek będzie obliczany na podstawie dni, za które opłaci Pani składkę. Jeżeli nie będzie miała Pani opłaconej składki chorobowej za cały miesiąc, tylko od 5, to zasiłek będzie obliczany od liczby dni faktycznego podlegania w miesiącu.

Pozdrawiam
Paulina Kuszpit
Młodszy Konsultant COT
tel. 22 560 16 00, 801 400 987

Czyli jednym słowem nie chce podać żadnych konkretnych info tylko zasłania się tym, że nie wiedzą i na jakich przepisach pracują aktualnie. Ech...
No ale można z tego wnioskować, że jednak nic się nie zmieniło, i na razie możemy być spokojne :)

Jeśli któraś z Was chce, mogę udostępnić plik excel gdzie ładnie wylicza wysokość składki w zależności od podstawy a jednocześnie pokazuje jaka będzie kwota zasiłku do wypłaty bo ostatnio mi się nudziło i zrobiłam sobie :)

Ostatnia edycja:
Do góry