reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

No tak, ładnie potrafią człowieka załatwić. Ale co oni się będą przejmować, nie ich pieniądze. ZUS też się za chętnie nie przejmuje. Ja raz miałam kontrole ZUS bo byłam na zwolnieniu za które to ZUS miał zapłacić ale księgowy mojej szefowej jakiś błąd popełnił. I oni to wyjaśniali i wyjaśniali, chociaz sprawa była bardzo prosta i oczywista. A potem jak juz przyszło pismo, ze wszystko wyjaśnione i się zgadza, za miesiąc znowu dostałam pismo z wezwaniem do składania zeznań. Co się okazało? Przez pomyłkę ZUS znowu wszcal postepowanie w tej samej sprawie. Pieniążki za okres zwolnienia dostałam po prawie pol roku dopiero. Ale wiadomo, choć błąd czyjś, problem mój, prawda? I nie ma się co spieszyć...

Jescze się upewnie... Czyli te zmianę podstawy zglaszacie od pierwszego listopada, ale oplacacie ja dopiero w grudniu, za listopad? Czy w grudniu zglaszacie, ze chcecie za listopad zapłacić duza stawkę?

reklama
no niestety... ty sie martw czlowieku,bo kasy nie dostajesz, a oni sobie spokojnie wszystkie papierki mieszaja i robia problemy :( a wiadomo,ze w ciazy pieniadze sa potrzebne...

Marika ja w krus juz z 7 lat jestem. A powiedz mi do dostania tych pieniedzy po urodzenia dziecka to nie jest wymagany jakis tam czas karencji?> Ja sie dowiedzialam ze na dziecko jest teraz jakies dofinansowanie do składek od narodzic do 5roku życia dziecka i raz na kwartał jakies grosze 200 zł przez te 5 lat. Trzeba tylko wniosek złożyc.

Blanka ja jestem od czerwca. Jak jest powyzej 1 ha to zadne okresy karencji nie obowiazuje. Jak placi sie skladki dobrowolnie i jest ponizej 1 ha to ten okres wynosi 1 rok.
Tez cos dlyszalam o tym dofinansowaniu. Ale jeszcze sie nie dowiadywalam

Marika Ty cos pisalas ze sie przez jakis czas placi mniej kwartalnie jak tych pieniedzy za narodziny sie nie wezmie ?dobrze zrozumiałam? Ja place 360zl na kwartal.i jak 200zl wpadnie co kwartal to gniewac sie nie bede :0

Tak powiedzieli siostrze. Ona jest prawie 8 mscy po porodzie i jeszcze wniosku o to nie zlozyla. Ja place 375zl plus 22zl od liczby hektarow. A w mysl tej ulgi bede placic polowe tej kwoty 375zl. Dokladnie sie nie dowiadywalam jeszcze, pewnie przy okazji zwolnienia zapytam o to

Katherinne jeżeli już opłacałaś składkę chorobową to wystarczy złożyć w grudniu deklarację z wyższą podstawą a jeżeli dopiero zaczniesz to chorobowe opłacać to do 7 listopada (tj. w terminie do 7 dni) musisz złożyć wyrejestowanie ZWUA z obowiązkowych ubezpieczeń i złożyć ZUA z tymi samymi plus chorobowe z datą od 1 listopada. A deklarację na wyższą kwotę i składkę płacisz jak zwykle w grudniu:)

Ja dopiero zakładam działalność. Kiedyś musiałam ten krok zrobić, moj poprzedni pracodawca na mnie naciakal, żebym to zrobiła, obecny to sugerował a teraz w zasadzie dal do zrozumienia, ze bedzie się żegnał ze wszystkimi co działalności nie założyli, no, chyba ze pracują jeszcze gdzie indziej na umowe o prace, to wtedy nie muszą zakładać działalności. Wiec zakładam. Oni by chcieli żebym juz w tym tygodniu miala, ale chyba dla mnie to bez sensu, bo za chwilę będę musiała się wyrejestrowywac i rejestrować na nowo ze składkami chorobowymi? Czyli lepiej dla mnie od 1 listopada? Dobrze rozumiem? Czy wtedy też mam tych 7 dni na złożenie tego wniosku? Od kiedy tych 7 dni sie liczy: od dnia rozpoczęcia działalności czy od dnia zgłoszenia wniosku o rozpoczęcie działalności? Bo to to bym chciała juz zrobić, tylko zadeklarować datę od 1 listopada. Pogmatwane to wszystko.

katherinne równie dobrze możesz złożyć wniosek juz od października ze składką chorobową i kodem 0570, wtedy zapłać od najniższej podstawy czyli chyba 480 zl podzielone przez 31 dni października i potem pomnożone przez liczbę dni prowadzonej działalności, a w listopadzie już sobie zadeklarować dużo wyższą podstawę i koniecznie dopilnować, by wpłata była w całości zapłacona w terminie. Dni masz 7 od daty rozpoczęcia działalności czyli możesz zadeklarować ze zaczęłaś 1 listopada i w ciągu 7 dni musisz załatwić formalności,przynajmniej w zusie tak to wygląda a trzeba sie jeszcze zorientować jak to jest w urzedzie gminy:)

reklama
Blanka i Marika jutro ide w tej sprawie do krusu więc się wszystkiego dowiem:) właśnie mama mi mówiła że jest coś tam,jakieś dofinansowanie i żebym się zorientowała o co chodzi,w krusie jestem 4lata,ale jakie składki dokładnie mam to nie wiem ,bo rodzice za mnie płacą:)<taki bonus>:-D

Do góry