reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Marika - to w jego interesie leży aby załatwił sobie dłuższy pobyt w domu :D Zresztą on sam chce, być jak najdłużej z dzidzą, więc dowiadujemy się co gdzie i jak załatwić :) A co do urzędów to tatuś też musi mieć jakieś obowiązki, więc mój nie marudzi :D Ma iść i już :)

reklama
Muszę z moim porozmawiać na temat tego zwolnienia. Bo pierwotnie planowaliśmy, że na pierwsze 2 tyg weźmie urlop żeby ze mną być. Ale po co marnować wolne dni skoro można zwolnienie :) A urlop ojcowski weźmie później (tak w ogóle to zastanawiamy się nad przekazaniem mu nawet pół roku macierzyńskiego - któraś z Was też tak planuje?)

Oj, szkoda :( Bo to już chyba na dniach trzeba się zgłaszać do tego ubezpieczenia, nie? Dobrze kojarzę, że mamy działające gospodarczo powinny mieć ubezpieczenie najpóźniej od 1 listopada, na wypadek, gdyby jednak w grudniu dziecko postanowiło przyjść na świat?

katherine - tak masz rację :) A z tego co mi wiadomo nic się nie zmieniło:)

Ale w sumie ubezpieczenie to płaci się za miesiąc do tyłu więc w grudniu pałacimy za listopad, a w styczniu za grudzień. Więc mamy jeszcze trochę czasu.

Ostatnia edycja:
To co wkleiłam wcześniej to były zmiany jakie zaszły w ustawie o zasiłkach chorobowych i macierzyńskich, a które obowiązują od 1.12.2013 jak to ktoś wcześniej pisał. Dziś dzwoniłam do ZUS żeby się dowiedzieć dokładniej i dostałam info, że w tym roku jeszcze się nic nie zmienia odnośnie wysokości zasiłków na d.g. . Sa plany na następny rok, więc nie wiadomo kiedy dokładnie.
Kaha, masz rację, ubezpieczenie się płaci za miesiąc do tyłu, ale należy pamiętać, że:
1.założyć działalność można z datą aktualną, ale nie wsteczną (inaczej się ma z zamknięciem) więc jeśli chce się mieć np działalność od początku listopada, to trzeba to zrobić na dniach, najpóźniej w dniu otwarcia działalności
2. żeby dostać wysoki zasiłek trzeba mieć opłacony conajmniej 1 pełen miesiąc. I liczy się miesią kalendarzowy, a nie od-do. (nie działa to np jak założysz działalność 20.11 i 20 grudnia pójdziesz na macierzyński, bo to nie jest liczone jak pełen miesiąc)
3. różne rzeczy mogą się zdarzyć i nie należy odwlekać tego na ostatnią chwilę. Bo co się stanie np jak założy się działalność od 1.12, a urodzi przed styczniem? Kapa. Bo wtedy już inaczej się liczy zaiłek (patrz punkt 2)

[edit]
jako że mam mały uraz i nie ufam tym babom (mam nadzieję, że nikogo nie urażę) z zus, wysłałam maila z zapytaniem żeby mieć podkładkę. Zobaczymy co odpiszą. Jak tylko dostanę odpowiedź, wkleję ją na forum.

Ostatnia edycja:
dziewczyny a mam pytanie do tych ktore pracuja u kogos i sa na l4; jak to jest z dostarczaniem zwolnien lekarskich? bo dzis wkurzylam sie na maksa...ksiegowy w firmie w ktorej pracuje powiedzial,ze jeszcze nie dostarczyl zwolnien do zus,bo umowy nie mial,a musi ja razem ze zwolnieniami zlozyc (szefowa miala umowe u siebie). Zdenerwowalam sie bo od msc powinny moje L4 w zusie byc rozpatrywane i przelew powinnam dostac lada dzien,a tak wszystko o 30 dni przesuniete. Czy tak moze byc ze ksiegowy nie dostarczyl l4 na czas? boje sie ze beda jakies problemy z tego,ze np obniza mi przez to chorobowe;/

reklama
Spoko, ja się po prostu odniosłam do twojego
"Ale w sumie ubezpieczenie to płaci się za miesiąc do tyłu więc w grudniu pałacimy za listopad, a w styczniu za grudzień. Więc mamy jeszcze trochę czasu."
żeby te co myślą o założeniu nie obudziły się z ręką w nocniku.
I nie tylko o założenie chodzi a też o zmianę wysokości podstawy - dla tych które mają, a wiem, że jest ich tu kilka ;)

Kasia, obniżyć raczej nie obniżą. Firma ma obowiązek dostarczenia twojego L4 do ZUS w ściśle określonym czasie , tak jak Ty masz chyba 7 dni na dostarczenie do pracodawcy.
Niestety pracodawcy czują się w tej materii bezkarni bo to nie o ich pieniądze chodzi a o pracownika... bo to w niego godzi późniejsze dostarczanie zwolnienia (oj napatrzyłam się ja na to w poprzedniej firmie...). Dobrze by było gdybyś dostarczając zwolnienie do pracodawcy miała jakieś potwierdzenie, bo z doświadczenia wiem, że jak pracodawca składa do ZUS druk Z-3 (zaświadczenie płatnika składek) to specjalnie wpisuje późniejszą date otrzymania zwolnienia od pracownika.

Ostatnia edycja:
Do góry