reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Marika - to w jego interesie leży aby załatwił sobie dłuższy pobyt w domu :D Zresztą on sam chce, być jak najdłużej z dzidzą, więc dowiadujemy się co gdzie i jak załatwić :) A co do urzędów to tatuś też musi mieć jakieś obowiązki, więc mój nie marudzi :D Ma iść i już :)

reklama
Muszę z moim porozmawiać na temat tego zwolnienia. Bo pierwotnie planowaliśmy, że na pierwsze 2 tyg weźmie urlop żeby ze mną być. Ale po co marnować wolne dni skoro można zwolnienie :) A urlop ojcowski weźmie później (tak w ogóle to zastanawiamy się nad przekazaniem mu nawet pół roku macierzyńskiego - któraś z Was też tak planuje?)

Oj, szkoda :( Bo to już chyba na dniach trzeba się zgłaszać do tego ubezpieczenia, nie? Dobrze kojarzę, że mamy działające gospodarczo powinny mieć ubezpieczenie najpóźniej od 1 listopada, na wypadek, gdyby jednak w grudniu dziecko postanowiło przyjść na świat?

katherine - tak masz rację :) A z tego co mi wiadomo nic się nie zmieniło:)

Ale w sumie ubezpieczenie to płaci się za miesiąc do tyłu więc w grudniu pałacimy za listopad, a w styczniu za grudzień. Więc mamy jeszcze trochę czasu.

Ostatnia edycja:
To co wkleiłam wcześniej to były zmiany jakie zaszły w ustawie o zasiłkach chorobowych i macierzyńskich, a które obowiązują od 1.12.2013 jak to ktoś wcześniej pisał. Dziś dzwoniłam do ZUS żeby się dowiedzieć dokładniej i dostałam info, że w tym roku jeszcze się nic nie zmienia odnośnie wysokości zasiłków na d.g. . Sa plany na następny rok, więc nie wiadomo kiedy dokładnie.
Kaha, masz rację, ubezpieczenie się płaci za miesiąc do tyłu, ale należy pamiętać, że:
1.założyć działalność można z datą aktualną, ale nie wsteczną (inaczej się ma z zamknięciem) więc jeśli chce się mieć np działalność od początku listopada, to trzeba to zrobić na dniach, najpóźniej w dniu otwarcia działalności
2. żeby dostać wysoki zasiłek trzeba mieć opłacony conajmniej 1 pełen miesiąc. I liczy się miesią kalendarzowy, a nie od-do. (nie działa to np jak założysz działalność 20.11 i 20 grudnia pójdziesz na macierzyński, bo to nie jest liczone jak pełen miesiąc)
3. różne rzeczy mogą się zdarzyć i nie należy odwlekać tego na ostatnią chwilę. Bo co się stanie np jak założy się działalność od 1.12, a urodzi przed styczniem? Kapa. Bo wtedy już inaczej się liczy zaiłek (patrz punkt 2)

[edit]
jako że mam mały uraz i nie ufam tym babom (mam nadzieję, że nikogo nie urażę) z zus, wysłałam maila z zapytaniem żeby mieć podkładkę. Zobaczymy co odpiszą. Jak tylko dostanę odpowiedź, wkleję ją na forum.

Ostatnia edycja:
dziewczyny a mam pytanie do tych ktore pracuja u kogos i sa na l4; jak to jest z dostarczaniem zwolnien lekarskich? bo dzis wkurzylam sie na maksa...ksiegowy w firmie w ktorej pracuje powiedzial,ze jeszcze nie dostarczyl zwolnien do zus,bo umowy nie mial,a musi ja razem ze zwolnieniami zlozyc (szefowa miala umowe u siebie). Zdenerwowalam sie bo od msc powinny moje L4 w zusie byc rozpatrywane i przelew powinnam dostac lada dzien,a tak wszystko o 30 dni przesuniete. Czy tak moze byc ze ksiegowy nie dostarczyl l4 na czas? boje sie ze beda jakies problemy z tego,ze np obniza mi przez to chorobowe;/

reklama
Spoko, ja się po prostu odniosłam do twojego
"Ale w sumie ubezpieczenie to płaci się za miesiąc do tyłu więc w grudniu pałacimy za listopad, a w styczniu za grudzień. Więc mamy jeszcze trochę czasu."
żeby te co myślą o założeniu nie obudziły się z ręką w nocniku.
I nie tylko o założenie chodzi a też o zmianę wysokości podstawy - dla tych które mają, a wiem, że jest ich tu kilka ;)

Kasia, obniżyć raczej nie obniżą. Firma ma obowiązek dostarczenia twojego L4 do ZUS w ściśle określonym czasie , tak jak Ty masz chyba 7 dni na dostarczenie do pracodawcy.
Niestety pracodawcy czują się w tej materii bezkarni bo to nie o ich pieniądze chodzi a o pracownika... bo to w niego godzi późniejsze dostarczanie zwolnienia (oj napatrzyłam się ja na to w poprzedniej firmie...). Dobrze by było gdybyś dostarczając zwolnienie do pracodawcy miała jakieś potwierdzenie, bo z doświadczenia wiem, że jak pracodawca składa do ZUS druk Z-3 (zaświadczenie płatnika składek) to specjalnie wpisuje późniejszą date otrzymania zwolnienia od pracownika.

Ostatnia edycja:
Do góry