reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

Moja sceptyczna natura każe mi dalej drążyć temat. Przewertowałam całą ustawę wraz ze zmianami, które mają wejść i jak na mój rozum to jeszcze się nic nie zmienia, a księgowa z jakiegoś powodu jest w błędzie. Jakbyście się dowiedziały czegoś mądrego od "swoich" księgowych, będę wdzięczna za info.

reklama
Ja za tydzień spotkam się z koleżanką z ZUS-u która się tym zajmuje i jeżeli nie zapomnę to zapytam więc Wam powiem czy już coś wiedzą;-)

dziewczyny a ja mam takie pytanie...bo kolezanka mi dzisiaj powiedziała, ze lepiej mi będzie rodzic będąc na urlopie macieżyskim niż na zwolnieniu lekarskim....a jaka jest różnica?? myslalam ze porpostu jakos z automatu sie to dzieje, ze urlop maciezyski mam od dnia narodzin dziecka...

I jeszcze jedno, bo ja chce wziąc pół roczny urlop macieżyski..czyli nop jesli będzie od 1 stycznia, to 1 lipca powinnam stawic sie w pracy...ale chcialabym to wydłużyc o 2 miesiace...miesiąc wyliczyłam ze mogę pokombinowac z urlopami...a z drugim miałabym problem...macie jakies pomysły?

Na mój malutki rozumek, który przeanalizował ustawę, też się nic nie zmienia, ale na pewno z im większą ilością osób to skonsultujemy, tym lepiej. Zastanawia mnie, skąd ten pewny siebie głos w tej sprawie mógł wyniknąć, w końcu ta kobieta się tym zajmuje na co dzień i prowadzi kobiety w ciąży z działalnością... Coś jej się pomyliło? Ale przecież specjalnie sprawdzała, więc o co chodzi...

Cześć Dziewczyny, ja z kwietniówek ale znalazłam temat u Was i pomyślałam, że się odezwę ;-)
Prowadziłam już działalność i mam zamiar otworzyć ponownie w niedługim czasie, mam kontakt ze swoim księgowym, na razie mówi się o projektach zmian, ale jest problem konstytucyjny z ograniczeniem praw obywatelskich i terminy ani zakres tych zmian nie są jeszcze znane. Czyli póki co wiadomo, że nic nie wiadomo :rofl2:

Rzeczywiście jest zmiana ustawy odnośnie świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyństwa która została podpisana przez Prezydenta w czerwcu tego roku i zaczyna obowiązywać 01.12.2013r. ale jakoś czytam i tekst do mnie nie dociera. Może Wy coś zrozumiecie:
http://isap.sejm.gov.pl/Download;js...A994D205EB474C312CDB?id=WDU20130000996&type=1
Napisałam do księgowej i mam nadzieje, że jutro dostanę odpowiedź a tej sprawie.
Zobaczymy.

[edit] tak czytam i czytam, łącznie z tekstami i opisami wysłanymi do prezydenta i dochodzę do wniosku, że zmiana dotyczy tego że osoba prowadząca dzialalność ma mieć podstawę "jak za cały miesiąc" jeśli idzie na zwolnienie przed upływem 30 dni od powstania obowiązku ubezpieczenia, jak to jest u pracowników, bo dotychczas było liczone zgodnie z ilością przepracowanych dni, a było to krzywdzące dla tych co mają działalność. Ale moje rozumowanie może być błędne. W każdym razie idę kopać dalej.

Ostatnia edycja:
Pytałam ginka, u którego byłam o zwolnienie wystawione przez ginekologa dla ojca dziecka w ramach opieki nad ciężarną. To powiedział, ze takie coś jest ale wypisuje się to po porodzie w ramach opieki nad położnicą. Tak więc można to wykorzystać, zęby mąż pomógł nam w powrocie do sił.
Mówił, ze w czasie ciąży sie nie da tego zwolnienia. A czy ktoś jeszcze dowiedział się coś na ten temat??

reklama
Mi gin powiedział to samo ale dodał, że teoretycznie dałoby się już w grudniu wystawić na to 14 dni i potem znowu w styczniu, ale tak nikt nie zrobi bo praktykuje się właśnie wystawianie tych zwolnień po porodzie, gdy matka jest "obłożnie chora" jak to określił.

Do góry