reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

reklama
Właśnie też mnie ta opieka ciekawi - bo z tego co wyczytałam przysługuje 14 dni na rok kalendarzowy, więc m kombinował by wziąć 14 w grudniu a potem drugi raz w styczniu... Ale to jeszcze gina zapytam:-)

Znalazłam coś takiego:
Pracownik, którego żona jest w ciąży i wymaga opieki, może poprosić lekarza o wystawienie z tego tytułu zwolnienia lekarskiego. A gdy nie jest w stanie wykonywać pracy z powodu konieczności sprawowania opieki nad członkiem rodziny, może liczyć na rekompensatę utraconego zarobku.
Należy się on w razie sprawowania opieki nad
(...) - chorym członkiem rodziny, którym jest małżonek, rodzice, teściowie, dziadkowie, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku powyżej 14 lat.

Z tego wynika również, że prośba o wystawienie zwolnienia lekarskiego w celu opieki nad małżonką w ciąży jest jak najbardziej uzasadniona.

Prawo do zasiłku z tytułu opieki nad członkiem rodziny przysługuje do 14 dni w roku. Podstawą jego wypłaty jest uzyskanie od lekarza zwolnienia lekarskiego na druku ZUS ZLA, które stwierdza konieczność opieki nad chorym dzieckiem lub innym członkiem rodziny. Ponadto konieczne jest złożenie wniosku o przyznanie zasiłku wraz z oświadczeniem o pozostawaniu z chorym we wspólnym gospodarstwie rodzinnym.
ZUS: Zasiłek za opiekę nad żoną w ciąży | rp.pl
http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_15.pdf

Ale gdzieś kiedyś wyczytałam że nie może to być świadczenie w ciągłości czyli np. jedna opieka do 31.12 a druga od 01.01 bo wtedy jest to traktowane tak jakby wszystko przysługiwało w jednym roku. Czyli musi być np. do 31.12 a potem dopiero od np. 03.01 by jakiś dzień odstępu był. Ale to trzeba się dokładnie dowiedzieć żeby nie wtopić;-)

JA zapisałam się do KRUS od 18 czerwca. Od 24.09 jestem na zwolnieniu. Zwolnienie w KRUS musi mieć okres minimum 30 dni, za inne nie ma wypłacanych pieniędzy.
Za urodzenie dziecka dostaje się niecałe 3300zł. A w związku z przedłużonym macierzyńskim, KRUS nie wypłaca dodatkowych pieniędzy tylko na wniosek w ramach macierzyńskiego przez 3 lata płaci się połowę składki KRUS.
To wszystko co się ostatnio dowiedziałam.
Z ZUS należy się ojcu dziecka zasiłek ojcowski 14dni, które może wykorzystać do 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Tylko dn kalendarzowych nie roboczych. Tylko jeszcze nie wiem, czy trzeba to w całości, czy można np wsiąść 5 dni roboczych, później następne 5 dni, a następnie 4 dni, żeby móc skorzystać z tego urlopu
Jaguś87 czyli takie coś istnieje.
Czyli jak rozumiem, mąż może mieć takie zwolnienie 14dni w tym roku, a w następnym 2014 jak już urodzę?? No i te 14 dni to kalendarzowych?? Dobrze rozumiem?

Tak z tego wnioskuję, ale jeszcze coś poczytam na ten temat jak znajdę jakieś informacje, ewentualnie zapytam gina ale to najwcześniej 15 października.

JAguś daj znać jak się dowiesz, u mnie mąż wraca pod koniec października, więc mogę poczekać z informacjami aż zapytasz ginka

Kobietki, jeżeli któraś z Was miała plan, żeby założyć firmę (lub zawiesić i odwiesić istniejącą) i skorzystać z luki prawnej, jaka do tej pory była w kwestii zasiłku macierzyńskiego polegającą na możliwości opłacenia przez miesiąc najwyższej składki i dostania potem wysokiego macierzyńskiego, uważajcie. Wiele osób jeszcze nie wie o tym, że od 1 grudnia wchodzą nowe przepisy i będą i tak naliczać zasiłek od najniższej składki a ewentualną nadwyżkę podzielą przez 12. Telewizja i internet jakoś dziwnie milczą na ten temat, wiadomo, że prace nad projektem trwały, ale na temat tego, że ta zmiana przepisów miała bardzo krótkie vacatio legis i obowiązywać będzie już od stycznia w zasadzie nigdzie ani słowa, dlatego Wam o tym piszę.

reklama
Katherinne, jesteś pewna terminu wejścia w życie tych nowych przepisów? Bo księgowa mojej przyjaciółki powiedziała jej, że to wchodzi w zycie 1 stycznia 2014 dlatego musi pójść na chorobowe najpóźniej 31 grudnia tego roku.

Do góry