reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

mój mąz ma własną działalności żadne 14 dni nie ma :( bo ... musiał by sobie sam wypłacić za to pensję. ale jak skoro nie pracuje to nie zarabia. A do tego jak nie zarabia to z czego zapłaci zusy i podatki? no bo z tego go nikt nie zwolni. eh paranoja w tym państwie

reklama
Moja księgowa też myślała, że od stycznia, ale specjalnie to sprawdziła i dziś mnie poinformowała, że jednak od grudnia, także spieszę powtórzyć, co słyszałam.

Kath bardzo Ci dziękuję - spieszę przekazać to przyjaciółce, żeby skonsultowała się z księgową.

Siva, niech jeszcze sprawdzą na wszelki wypadek, bo ja osobiście przepisów na oczy nie widziałam, jedynie wiem, że księgowa sprawdzała, bo był przypadek dziewczyny, która ma termin z OM na 1 stycznia a z usg na 29 grudnia, więc nie wiadomo w zasadzie, czy urodzi w styczniu czy w grudniu i się zastanawiały, czy się załapie na nowe przepisy czy na stare. Ale jeśli wchodzi 1 grudnia to w obu przypadkach załapuje się na nowe przepisy - dlatego myślę, że księgowa dokładnie to sprawdzala. Ale nie zaszkodzi sprawdzić jeszcze raz.

Ja dzialalnosc mialam 6 lat i nigdy ale to nigdy o czyms nowym w kruczkach druczkach prawnych nie dowiadywal sie czlowiek od źrodla wiec trzeba naprawde sledzic czytac bo to paranoja ... A np ze zmienil mi sie numer ewidencji mojej dzialalnosci dowiedzialam sie w US po pol roku gdzie grozila mi kara 6 tys. No nadal grozi rok minal czekam jeszcze 4 na wezwanie... I wszedzie podaja sprzeczne informacje naprawde trzeba sie pilnowac z tym sie zgodze w 1000000%

Pustiszi zgodzę się z tobą ,ze trzeba tego samemu pilnować ,ale nie wszystko się da:wściekła/y:Przed chwila zadzwoniłam na ogólnopolską infolinię ZUS ,zeby zasięgnąc języka,ale uprzejmy pan poinformował mnie ze nic na tą chwilę nie wiedzą o zmianach,ze moze będą w przyszłym roku.ale na razie nic nie ma i dziękuję,na pytanie na ile wczesniej są informowani o zmianach w przepisach również nie potrafił powiedzieć.Wniosek jeden ,albo chcą utrudnić obywatelowi dostęp do informacji ,albo same głąby tam siedzą:angry:

Juliana - no oczywiscie ze sie nie da ja np. Dzwonilam do zrodla do Łodzi miwi mi ze nic sie nie zmienia a w Lublinie mi nie chce pita przyjac i mowia ze falszywe dane i mi to wyegzekwuja bo to wiezieniem grozi i kara grzywny ile pisania pism... Ile podan... Do kierownikow urzednikow do zusow US a łez nerwow cala rodzina chora ....
a moim zdaniem jak cos sie kurde zmienia to urzedy powinny same wysylac inf. Ae nie bo po co na nieswiadomosci ludzi zarobic mozna no głąby...

Biedna ,szlag czlowieka trafia w tym kraju.Najlepsze jest to ,ze jak oni mają coś od nas wyegzekwować to od razu zawalą Cię stertą poleconych listów nawet nie wiesz kiedy ,ale jak Państwo ma coś obywatelowi dać to nie ma o tym informacji i jeszcze cię bedą sprawdzać i jak oszusta i kryminalistę traktować.Mam odruch wymiotny (przepraszam za wyrażenie )jak mam iść pytać w urzędzie o coś co mi się prawnie należy bo patrzą jak na złodzieja.Nie mam skrupułów do tych urzędasów:crazy:

reklama
Dziewczyny, ja też sama próbowałam czegokolwiek się dowiedzieć, dlatego parę dni temu pytałam na styczniowkach czy ktos ma zamiar zakładać działalność bo chciałam się skonsultować. Nie znalazłam niczego. Gdzieś moze jeden czy dwa glosy na jakichś forach internetowych też twierdzące, ze wszystko się od 1 grudnia zmienia, ale bez podstawy prawnej. Domyślam się jednak, ze ta księgowa zlosliwiee takich informacji nie podaje tylko porządnie przewertowala obowiązujące akty prawne. Wkurza taki kompletny brak informacji, wkurza też to, że na logikę taka ustawa powinna wejść po 12 miesiącach a nie 3 czy 4, żeby każdy miał prawo skorzystać. Ale ja domyślam się o co chodzi. Po pierwse z racji dłuższego macierzyńskiego te wysokie zasilki stały się ogromnym obciążeniem dla zusu, po drugie..przeciez to, ze do wielu osób nie dotrze informacja na ten temat, to czysty zysk. Ile bedzie takich kobiet, które myśląc, ze się nic nie zmieniło, zapłaci bardzo wysokie składki a potem się zdziwi, bo się okaże, ze i tak im wylicza zasiłek od najniższej podstawy? Nie opłaca się zbytnio nagłaśniać teraz sprawy. Myślę, ze informacje się pojawia jak juz parę kobiet się 'natnie' . Ale popytajcie jeszcze swoich księgowych, ponaciskajcie. W zusie to juz z doświadczenia wiem ze człowiek się niczego nie dowie, niestety.

Ostatnia edycja:
Do góry