Dziewczyny, ja też sama próbowałam czegokolwiek się dowiedzieć, dlatego parę dni temu pytałam na styczniowkach czy ktos ma zamiar zakładać działalność bo chciałam się skonsultować. Nie znalazłam niczego. Gdzieś moze jeden czy dwa glosy na jakichś forach internetowych też twierdzące, ze wszystko się od 1 grudnia zmienia, ale bez podstawy prawnej. Domyślam się jednak, ze ta księgowa zlosliwiee takich informacji nie podaje tylko porządnie przewertowala obowiązujące akty prawne. Wkurza taki kompletny brak informacji, wkurza też to, że na logikę taka ustawa powinna wejść po 12 miesiącach a nie 3 czy 4, żeby każdy miał prawo skorzystać. Ale ja domyślam się o co chodzi. Po pierwse z racji dłuższego macierzyńskiego te wysokie zasilki stały się ogromnym obciążeniem dla zusu, po drugie..przeciez to, ze do wielu osób nie dotrze informacja na ten temat, to czysty zysk. Ile bedzie takich kobiet, które myśląc, ze się nic nie zmieniło, zapłaci bardzo wysokie składki a potem się zdziwi, bo się okaże, ze i tak im wylicza zasiłek od najniższej podstawy? Nie opłaca się zbytnio nagłaśniać teraz sprawy. Myślę, ze informacje się pojawia jak juz parę kobiet się 'natnie' . Ale popytajcie jeszcze swoich księgowych, ponaciskajcie. W zusie to juz z doświadczenia wiem ze człowiek się niczego nie dowie, niestety.