reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zrzucamy zbędne kilogramy :) - mega reaktywacja

atru jak wiele nas łączy jak czytam to co napisałas dzisiaj to jakbym siebie czytała, eh
no i fajnie że masz obietnice u mamy co do pilnowania dzieci żebyś poszła na gim, bo ja po pracy to już nikomu dzieci nie wcisne a zresztą nawet jak to by wyszło że wiki nie widziałabym z dobe tzn taką nie śpiącą i masz tu babo placek ale postanowiłąm nie żydzić i kupuje krzesło dla dzieci do rowera i jazda z małą jak tylko zrobi się ciepło a Szyma będzie z tatul;em albo będzie sobie te swoje cbebes oglądał czy disney schanel
no i od środy popielcowej walczę z tą 6 wiedera i ciągle ćwicze ale nie licze na gigant efekty bo tak jak ty ciągle coś podjadam nawet jak w pracy nie dojem to potem na dobranoc musze wurównać no i bez węglowodanów to nie nadaje się do życia słabo mi ręce mi się trzęsą itp więc nie tędy droga do szczupłej sylwetki a tylko i wyłącznie ćwiczenia bieganie i jazda na rowerze no i wniare możliwości mż i będzie znów to jędrne nie dokońca wychudzone ciałko

reklama
To prawda z zajadaniem stresow ale jak daleko do psychologa to nalezy zajac sie poki co powierzchownoscia...wiec zagadam jak...kosmetyczka:-p...czasem nie tylko kilka cm w nadmiarze swiadczy przeciez ze zle wygladamy lub przynajmniej tak czujemy...podstawa to ladna twarzowa fryzurka, zadbana cera ( a jak o nia trudno to doskonaly fliud), idealnie wyregulowane brwi, kilka sesji samopoopalacza, dobor takich ubran ktore nie podkreslaja defektow...a samopoczucie lepsze -satysfakcja gwarantowana:-). Ja rozumiem ze niektorzy moga to odebrac za plytkie podejscie ale ja uwazam ze nalezy od czegos zaczac...a jakos zawod kosmetyczka - mimo ze zajmuje sie przede wszystkim wygladem - nie umiera... W swojej praktyce zawodowej zauwazylam jak maly szczegol w wygladzie odmienia kobiete...az promienieje!...wybacz Atru - za te "zlote" rady ale jakos nie moge sie powstrzymac:zawstydzona/y:

Hruda a gdzie można Cię zastać przy pracy? Bo ja chętnie poprawię swoją samoocenę na początek...bo co prawda motywacji mi nie brakuje, ale już wiary w siebie zdecydowanie tak:-:)zawstydzona/y:
Atru wkleję tutaj, bo szukanie wysyłania wiadomości na priv to dla mnie strata czasu przy absorbującym Tymulcu. W końcu za nią zapłaciłam:baffled: to chyba nie powinni się przyczepić w razie czego.
Sobota:
• Śniadanie
Bułka grahamka, Serek homogenizowany truskawkowy "Danio", Herbata bez cukru
Bułka grahamka 100 g (1 x duża szt.)
DANONE - Serek homogenizowany truskawkowy "Danio" 140 g
Herbata bez cukru 1 x szkl. (0,2 l)
• Drugie śniadanie
Krem jogurtowy włoskie smaki biscotto "Fantasia", Herbata bez cukru
DANONE - Krem jogurtowy włoskie smaki biscotto "Fantasia" 120 g

• Obiad
Fasola szparagowa cięta mrożona, Kasza gryczana, Woda niegazowana
HORTEX - Fasola szparagowa cięta mrożona 675 g (1,5 x opak. (450-gramowe))
Kasza gryczana 95 g (7,5 x płaska łyżka surowej)
Woda niegazowana 1,5 x szkl. (0,4 l)

• Przekąska Serek malinowy "Danonki", Woda niegazowana

DANONE - Serek malinowy "Danonki" 65 g
Woda niegazowana 1,3 x szkl. (0,3 l)

• Kolacja
Korki z kiełbasy, Zielona sałata z masłem, Herbata bez cukru
Korki z kiełbasy 120 g
Zielona sałata z masłem 40 g
Herbata bez cukru 1,8 x szkl. (0,4 l)

Korki z kiełbasy
Czas wykonania: 10 min Trudność: łatwe Koszt: normalne |
Składniki:
Majonez domowy z olejem rzepakowym 5 g (0,4 x płaska łyżka)
Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 108 g
Chrzan łowicki naturalny 10 g (0,7 x płaska łyżka)

Instrukcje:
1. Wymieszać dokładnie majonez z chrzanem.
2. Kiełbasę pokroić na małe kawałki, każdą porcję posmarować powstałym sosem i nakłuć wykałaczkę.
3. Koreczki schłodzić w lodówce.
Zielona sałata z masłem
Czas wykonania: 15 min Trudność: łatwe Koszt: tanie

Składniki:
Masło śmietankowe 9 g (0,7 x płaska łyżka)
Sałata 36 g (3,6 x liść duży)

Przyprawy:
Sól biała 1 g (0,4 szczypta)
Instrukcje:
1. Odkroić głąb od sałaty, liście dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w paseczki.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać liście sałaty, przyprawy i dusić.
3. Trzymać garnek na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje cały płyn. Doprawić ewentualnie do smaku i podawać.
Kurczę na niedzielę wkleję później, bo Munio marudzi...czas na podwieczorek...

Maraniko - serdeczne dzięki. Całkiem fajne Menu. A mogę cię podpytać, z której strony zamawiałaś, jakie koszty, czy firma wiarygodna itp. itd? Zamiast żerować na Tobie po prostu sobie kupię taką dietę specjalnie dla mnie.

Hruda - pewnie masz rację, że zadbana kobieta nawet przy kości sama sobie może się podobać. Staram się dbać o siebie, chociaż jestem antytalenciem kosmetyczno-fryzjerskim. Nie mam do tego cierpliwości i polotu. Mój make-up ogranicza się do podkładu, jakiegoś cienia do powiek, tuszu do rzęs i błyszczyka. Jakieś kreski, konturówki to dla mnie zupełna abstrakcja. Brwi też sama sobie nie potrafię za bardzo wyskubać, bo mam wrażliwe oczy, zaraz mam całe oczy załzawione i nic nie widzę. Dlatego na regulacji brwi jestem dość często, choć nie tak często, jakbym chciała. Co do włosów, to teraz, siedząc w domu, trochę się zapuściłam, to prawda. Ostatni raz kolor robiłam przed Bożym Narodzeniem i pewnie przydałoby się odświeżyć. Ale do fryzjera chadzam dość często Nie chce mi się co dziennie ich modelować, a że szybko się przetłuszczają, to czasem wyglądają smętnie. Ale ogólnie staram się, żeby do tego nie dopuszczać. Jak mi siada nastrój to w ogóle nie chce mi się dbać o siebie, nic mi się nie chce. A teraz jestem zdołowana na maksa, więc pewnie wizyta u kosmetyczka zdecydowanie by pomogła. No ale na to muszę poczekać do wypłaty. Wiem, że nawet regulacja brwi daje dużo, twarz robi się od razu jakaś taka jaśniejsza, smuklejsza i promienniejsza.
Na poważniejsze zabiegi nie mam pieniędzy, niestety. A jak pójdę na wychowawczy to w ogóle będzie kaszanka. Teraz chcę wykorzystać trochę większe pieniądze i pójść do masażysty na zabiegi termo-odchudzania, masaże i takie tam. Znalazłam u nas takiego jednego gościa, co robi niedrogo różne zabiegi zdrowotno-pielęgnacyjne. Fajna sprawa. Na początku marca się umówię na pierwszą sesję.

Co do ubrań, to ja nie potrafię dobrać sobie takiej odzieży, żeby zatuszować swoje 87 kg. Najbardziej wkurza mnie podbródek, taki tłusty, nalany. Jak się tego cholerstwa pozbyć???

Atruviell ja zamówiłam na diety.wp.pl , każdą potrawę można wymienić na inna jak się chce, są też zamienniki do pojedynczych potraw typu co zamiast jogurtu czy owocu. Do tego dietetyk ze swoimi radami, ale z tego jeszcze nie miałam czasu skorzystać. Co tydzień jest obowiązkowe ważenie, bez wpisania kolejnej wagi nie dostaniesz planu na następny tydzień. Do tego jest kupa innych bajerów typu, dzienniczek, tabelka postępów (można wpisać obwody ciała, bmi, procent tkanki tłuszczowej), pamiętnik ale to mniej przydatne choć mobilizujące, no i tygodniowa lista zakupów. A przepis możesz modyfikować dla ilu osób chcesz i wtedy pokaże potrzebne ilości produktów. No i można wybrać kilka rodzajów diety, z tego co pamiętam niskotłuszczowa, smacznie dopasowana (tę ja wybrałam) i kilka innych. Wpisujesz na początek swoje dane, w sensie wagi, wieku, trybu życia itp i jak sprawa zostanie sfinalizowana to dostajesz plan na tydzień i potem w zależności od tego jak idą postępy dostajesz kolejne. Mi się wydaje, że co do kolejnych menu na tydzień to idą z automatu, mają pewnie jakiś program który analizuje spadek wagi, poprzednie menu i tak to się odbywa. Ale czytając kilka pamiętników innych użytkowniczek wiem, ze dietetyk pomaga, tylko niestety czasem trzeba poczekać na odpowiedź 2 dni. Ja jeszcze nie próbowałam więc nie wiem. I jeśli masz czas na przestrzeganie tego co podają, to wydaje mi się, że spokojnie osiągniesz cel. Ja niestety jak się okazało nie mam teraz na to czasu:-( Według tego co mi ta dietetyk policzyła to dla mnie maxymalna ilość kalorii to 1500 i ubytek wagi 0,7 tygodniowo...co mi w sumie całkiem odpowiada...tylko niestety jestem miesiąc do tyłu, już 3 kg poszło precz jak ją stosowałam choć nie trzymam się tak kurczowo wyboru jogurtów czy kefirów, bo pewnych firm po prostu mi nie smakują, ale w sklepie porównuję kalorie i wybieram te co lubię, to samo z warzywami, tych falco nie jadłam, lubię hortexu i ich się trzymam, ale najgorzej u mnie z piciem...musiałabym chyba rano wciągnąć kilo soli, żebym wypiła tyle ile powinnam...
No dobra wkleję Wam plan na ten tydzień jak dam radę

Co do ubrań, to ja nie potrafię dobrać sobie takiej odzieży, żeby zatuszować swoje 87 kg. Najbardziej wkurza mnie podbródek, taki tłusty, nalany. Jak się tego cholerstwa pozbyć???

nie ty jedna kochana masz z tym problem, powiem ci tak że ja mam wiele ubrań w swojej garderobie w któych wyglądam na większą niż jestem ale z durgiej strony są wygodne. czyt nie piją i nie widać tłustych, gołych boczków jka siadam za biurkiem (nawiasem mówiąc nie znosze jak dziewczyną widać gołe plecy i brzuszki nawet jak są nie za grube uważam że to niesmaczne i pasuje do dyskoteki a nie do pracy)
i wiesz co mamy podobną wagę i zastanawia mnie jakie rozmiary nosisz bo mi w pracy babki dają 10 kilosów mniej niż mam szok jedną (tą z pokoju ) to nawet za takie pochlebstwa ucałowałam i na koniec stwiersizła że tyle ważę bo mam grube i ciężkie kości, a rozmiar moich ubrań w które się mieszcze to zakupione w polsce spodnie w większości rozmiar 44 bluzki przez cyce raczej jeszcze 46, albo XL bąż XXL, ale jak kupuje zza odrą albo w lumpku w którym mają dużo łaszkó z wysp, norwegii niemiec itp to wszystkie spodnie pasują na mniew w rozmiarze 42 a bluzki, 44, 46, l, XL, w zalezności od marki i jeszcze jedno mój dół czyli pupa i nogi to są już takie jak przed ta 2 ciążą a rerszta jeszcze nie tzn cyce, bary i pod biustem i troszke w pasie ale już noszę moją starą garderobę a ciuchy kupine zaraz po porodzie zza wyjątkiem jedenj bluzki bo kupiłam ją bardzo obcisłą (nie było większych hehe a pasowała idealnie pod żakiecik) to zxaniosłam do krawcowej żeby mi zmniejszyła

NIEDZIELA
• Śniadanie
Płatki żytnie, Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu, Pomarańcza
Płatki żytnie 45 g (4,8 x płaska łyżka)
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 270 g (1,2 x szkl.)
Pomarańcza 300 g (1,2 x średnia) • Drugie śniadanie Kanapka z sałatą i szynką, Herbata bez cukru, Mandarynki

Kanapka z sałatą i szynką 110 g
Mandarynki 80 g (1 x średnia)
Kanapka z sałatą i szynką

Składniki:
Szynka kanapkowa 63 g (1 x duży plaster)
Sałata 10 g (1 x liść duży)
Masło śmietankowe 5 g (1 x płaska łyżeczka)
Chleb Graham 35 g (1 x kromka)

• Obiad Pierś kurczaka z ziołami, Ziemniaki zwykłe, Surówka z pomidorów i porów, Sok marchwiowo-brzoskwiniowy

Pierś kurczaka z ziołami 140 g
Surówka z pomidorów i porów 90 g
Ziemniaki zwykłe 200 g (2 x średni z łupiną)
Sok marchwiowo-brzoskwiniowy 225 g (1 x szkl.)
Pierś kurczaka z ziołami
Czas wykonania: 30 min Trudność: łatwe Koszt: normalne |
Składniki:
Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego 13 g (1 x płaska łyżka)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 125 g (1 x szt.)

Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Zioła prowansalskie 2 g (2 szczypta)
Instrukcje:
1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Zioła wymieszać z solą, pieprzem i 1/3 ilości przygotowanego oleju. Natrzeć nimi mięso i odstawić do schłodzenia na godzinę.
3. Na pozostałej ilości tłuszczu usmażyć z obu stron mięso, pamiętając o tym, aby zeskrobać zioła przed smażeniem.
4. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjąć je na talerz. Natomiast usunięte wcześniej zioła wrzucić na kilka minut na patelnię, trzymać je w cieple od czasu do czasu mieszając. Otrzymanym w ten sposób sosem przykryć mięso.

Surówka z pomidorów i porów
Czas wykonania: 10 min Trudność: łatwe Koszt: tanie

Składniki:
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 20 g (0,2 x małe opakowanie)
Por 18 g (0,2 x średni)
Sałata 8 g (0,8 x liść duży)
Pomidor 43 g (0,3 x średni)

Instrukcje:
1. Pomidory umyć, przelać na sicie wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze opłukać i pokroić w półkrążki.
3. Sałatę umyć, osuszyć i położyć dekoracyjnie na talerzu.
4. Pomidory wymieszać z porami, ułożyć na sałacie i polać jogurtem.
5. Całość schłodzić.
• Przekąska
Napój pomidorowy, Winogrona
Napój pomidorowy 400 g
Winogrona 100 g Napój pomidorowy
Czas wykonania: 10 min Trudność: łatwe Koszt: normalne

Składniki:
Pomidor 300 g (1 x duży)
Marchew 100 g (1 x średnia)
Pietruszka. liście 2 g (0,3 x łyżka)
Koper ogrodowy 2 g (1,3 x łyżeczka)

Instrukcje:
1. Warzywa umyć, osuszyć; przy czym pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.
2. Wszystkie warzywa z wyjątkiem koperku wrzucić do sokowirówki.
3. Przed podaniem sok ozdobić koperkiem.
• Kolacja
Szpinak po rosyjsku, Woda niegazowana
Szpinak po rosyjsku 410 g
Woda niegazowana 2,3 x szkl. (0,6 l)
Szpinak po rosyjsku
Czas wykonania: 10 min Trudność: normalne Koszt: normalne

Składniki:
Pietruszka. liście 7 g (0,9 x łyżka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 103 g (0,5 x szkl.)
Orzechy włoskie 7 g (0,9 x łyżka)
Oliwa z oliwek 5 g (0,5 x płaska łyżka)
Cebula 50 g (0,5 x średnia)
Szpinak 229 g
Czosnek 9 g (1,4 x ząbek)

Przyprawy:
Sól biała 1 g (0,5 szczypta)
Instrukcje:
1. Szpinak umyć i gotować we wrzątku kilka minut. Po ugotowaniu wodę wylać, a szpinak pokroić.
2. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu.
3. Do cebuli dodać szpinak, smażyć.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać go z przyprawami.
5. Liście pietruszki umyć, posiekać i dodać do czosnku.
6. Orzechy również rozdrobnić i prużyć na patelni.
7. Czosnek z dodatkami połączyć ze szpinakiem i jogurtem. Całość podgrzewać kilka minut.
8. Szpinak nałożyć do salaterek i posypać go posiekanymi orzechami.

PONIEDZIAŁEK
• Śniadanie
Napój mleczny jogurtowy, Bułka grahamka
Napój mleczny jogurtowy 225 g (1 x szkl.)
Bułka grahamka 100 g (1 x duża szt.)
• Drugie śniadanie
Kefir 2% tłuszczu, Otręby pszenne stabilizowane, Herbata bez cukru
Kefir 2% tłuszczu 225 g (1 x szkl.)
SANTE - Otręby pszenne stabilizowane 20 g (4 x płaska łyżka)

• Obiad
Kalafior mrożony, Ziemniaki zwykłe, Mięso z piersi kurczaka bez skóry, Sok marchwiowo-jabłkowy
Kalafior mrożony 150 g
Ziemniaki zwykłe 200 g (2 x średni z łupiną)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 125 g
Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 x łyżeczka)
Sok marchwiowo-jabłkowy 225 g (1 x szkl.)
• Przekąska
Napój jogurtowy ze słomką - truskawka, malina "Fruttis", Mandarynki
CAMPINA - Napój jogurtowy ze słomką - truskawka, malina "Fruttis" 225 g (1 x szkl.)
Mandarynki 80 g (1 x średnia)

• Kolacja Marchewka oprószana z masłem, Woda niegazowana

Marchewka oprószana z masłem 360 g
Woda niegazowana 2,4 x szkl. (0,6 l)
Marchewka oprószana z masłem
Czas wykonania: 20 min Trudność: normalne Koszt: normalne

Składniki:
Mąka pszenna. typ 500 4 g (0,5 x płaska łyżka)
Marchew 336 g (3,4 x średnia)
Cukier 1 g (1,4 szczypta)
Masło śmietankowe 18 g (1,4 x płaska łyżka)

Przyprawy:
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Instrukcje:
1. Marchew opłukać, obrać, umyć. Pokroić na krążki. Ugotować pół szklanki wody, wlać do marchwi i zagotować z połową ilości masła.
2. Odparować płyn. Dodać sól oraz cukier. Na końcu wrzucić pozostałą ilość masła, mąkę. Wymieszać. Trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu

Kochane wtorek i środę wkleję jutro, bo teraz mam takiego stresa przez małego, że wolę czuwać.

reklama
Dziewczyny ja tez jestem gruba, kiedys to bym 2 tygodnie nic nie żarła zeby schudnac, ale teraz nie chce mi sie juz tak. Zreszta z moim mezulkiem to sie nie da poodchudzac, on musi zjesc i koniec, jak zrobie lekka kolacje to on se dorobi jedzenia, a ze kucharz z niego naprawde niezly - to zazwyczaj sie do niego dolaczam.
Ale mam takie podejscie jak Hruda, ze trzeba o siebie dbac, a przeciez nie wszyscy musza byc szczupli. Zreszta Atru czy na zdjeciach z galerii Twoich synkow czy to z meczu - jestes zadbana usmiechnieta kobitką, masz ladna fryzurke, ladne oczy. Owszem masz okragla buzke, ale ladna i sympatyczna. Taka o niebo lepsza niz szczupla i niemiluchowata.
A jesli chodzi o duze ciuchy to zamowilkam sobie kilka rzeczy w Neckermanie, maja tam dzial za przeproszeniem "pełny wymiar":-D, ciuszki moim zdaniem dobrej jakosci, modne i w umiarkowanych cenach. I co wazne - sa tak skrojone, ze ladnie sie ukladaja na wiekszej "modelce" i z reguly to kroje wyszczuplajace.
A jak cos sie nie podoba to sie im odsyla i zwracaja pieniadze, czyli lepiej niz na allegro. Mozna sobie zamowic katalog do domu, oczywiscie bezp[latnie.

www.neckermann.com.pl

Do góry