reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

Rota nie podlega dyskusji, szczepię i tyle (tzn daję do picia) ale pneumo sie zastanawiam kiedy?? Bo to że raczej wskazane przy saraszaku przedszkolaku to wiadomo. Ja sie juz pogodziłam ze całe becikowe idzie na szczepionki.

reklama
a na pneumo można zaszczepić w każdym wieku.... czy jest jakiś limit wiekowy??

Eve a Ada jest szczepiona na pneumo???

Tak, szczepiona była bo szła do żłobka. Pierwszą dawkę dostała jak miała pół roku.
Tak sobie myślę, że Rota teraz zaszczepię, a z pneumo troch poczekam, nie wiem podpytam zaufanej lekarki co ona radzi.

my na szczepienie za tydzień. bierzemy 5+1 . nad resztą się waham. jesli teściowa będzie się zajmować małym to nie zaszczepie ale jak pójdzie do żłobka... Sama nie wiem..

becikowe nie starcza na szczepienia...

Eve, pediatra mi powiedział, że starsze zaszczepione dziecko (jak Lila i Ada) nie złapie i nosicielem nie będzie

ja z małą po marketach i innych kulkolandach wylęgarniach chorób nie zamierzam łazić, więc na razie na pneumo nie szczepię

Lila miała chyba 3,5 roku, dostała 1 dawkę prevenaru

Becikowe zdecydowanie nie starcza...:no:

My szczepimy pełen komplet według zaleceń pediatry i naszych przekonań.
Ostatnie szczepienie z całej serii Franek zaliczył w niecałe dwa dni przed narodzinami Emiliana i teraz zaczynamy przygodę od nowa...:rofl2:

I my też nie szczepimy w 6 tyg. tylko 7/8 jakoś bo tak nasza pediatra zaleca.

Wiadomo, ze na wszystkie nie starcza, ale na ten "pierwszy strzał" racze tak :tak: Późniejsze dawki to już trzeba będzie wyskoczyć z kaski z ubezpeczenia np:-)
No własnie co pediatra to opinia. Moja z kolei powiedziała, ze jak starszak idzie do przedszkola to powinnam zabezpieczyć Wojtka - i bądź tu człowieku madry :eek:

U mnie pediatra powiedział tylko o kosztach szczepionek i niczego konkretnego nie udało mi się dowiedzieć :wściekła/y: nie ma to jak fachowa wiedza lekarza :wściekła/y:
Ja chyba się zdecyduję na 6 w 1 i rota.

reklama
Kiedyś wklejałam ale się powtórze może komuś pomoże to podjąć decyzję. Zapytałam koleżankę, która pracuje na wirusologii czym szczepi swoją córcię. Poniżej odpowiedź:
"Wiesz co ja będę szczepić skojarzona szczepionka 6 w 1 plus pneumokoki.
Uważam ze skojarzona jest lepszą opcją bo: po pierwsze mniej wkłuć i bólu dla malucha, zawiera nieżywe pałeczki krztuśca (refundowany odpowiednik zawiera żywy osłabiony szczep i dzieci gorzej znoszą szczepienie) przez co jest też bezpieczniejsza. Z kolei pneumokoki też wydaje mi się że warto bo jednak jeśli maluch złapie te bakterie to szczepionka super uodparnia, a bez niej konsekwencje są różne. Ma sens by szczepić nią jedynie male dzieci czyli zacząć w 6 tyg. życia. Rotawirusy ja sobie daruję, uważam że szczepionka jest słaba, kiepsko immunizuje, w dodatku nie na wszystkie krążące szczepy wirusa. Także ja nie szczepię ale wiadomo, decyzja u rodziców "

Do góry