reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

Próbowałam czytać opinie o szczepieniach na necie ale tylko się zdenerwowałam. Wkurzający jest ten ruch antyszczepionkowy. Ludzie są po prostu dziwni. Przecież gdyby nie szczepionki to na świecie do dzisiaj panowałyby zarazy. Jak dzisiaj przeczytałam, że kiedyś to nie było autyzmu, ADHD czy dysleksji a teraz są bo szczepionki, to od razu wyłączyłam internet. Im więcej niezaszczepionych dzieci tym większe prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się choroby. Ja stawiam na refundowane szczepionki, jakieś takie bezpieczniejsze mi się wydają, chcemy jeszcze wykupić dodatkowo te zalecane szczepienia. na rotawirusy, pneumokoki i meningokoki.

reklama
Doe ja tak samo mysle. I nie wiem jeszcze tylko co z pneumokokami i rotawirusami? Ale raczej jestesmy przekonani aby szczepic.

Ja szczepiłam Ninę 5w1+ rotawirusy + pneumokoki + meningokoki...
Z drugim zamierzam tak samo, z tym, że nie wiem, jak będzie z rota, bo tu nie szczepią, a nie wiem czy uda mi się tak szybko lecieć do Pl...
Co do opinii - każdy robi, jak uważa... mam ciocię pediatrę i nie chciała się wypowiedzieć... pozostawiła decyzję nam.. jest to takie podejrzane, że sami lekarze ogłupiali nie wiedzą, co jest lepsze, i czy faktycznie szczepienia mają wpływ na m.in autyzm...
......
Ja wiem, że dziecko tych wkłuć pamiętać nie będzie... to jest tylko takie tłumaczenie dla mam, bo to one chyba bardziej przeżywają te szczepienia :-)

Szczepiłam skojarzonymi+rotawirus i pneumo. Teraz zrobie tak samo, rota to dla mnie podstawa, wiem że ta szczepionka działa,a pneumo dlatego, ze Ada będzie chodzić do przedszkola i moze coś do domu przynieść. Ją szczepiłam na pneumo bo jako 6 miesięczne dziecko poszła do złobka.
Może i dziecko nie będzie pamietać tych wkłóć, ale moje dziecko dość igieł miało wbijanych w szpitalu, zebym je męczyła w ten sposób.

EVE81
user-offline.png
a ile kosztuja takie szczepionki ?

Postanowiliśmy wykupić sobie prywatne ubezpieczenie rodzinne w Medicover, po narodzinach dziecka. Rozmawiałam z panią konsultantką z tamtą i jak się okazuje u nich maluszek dostaje wszystkie szczepienia obowiązkowe szczepionkami skojarzonymi a na zalecane meningokoki, pneumokoki, rotawirusy i ospę wietrzną jest 15% zniżki. Także wyboru już nie mam ;-)

Anja rotawirusy są najdroższe, gdzieś czytałam, że jedna dawka koło 300 zł, też zależy jaka szczepionka, bo są chyba dwie do wyboru.

ceny szczepionek to jakiś kosmos. Ja mieszkam w małej miejscowości więc dzwoniłam do każdej apteki w Świnoujściu pytając się o ceny szczepionek i tak na przykłąd różnica pomiędzy najdroższą szczepionką na rota a najtańszą jaką znalazłam wynosiła uwaga- 100 zł :szok: masakra jakaś. Ja zamawiałam szczepionki w www.doz.pl i tam płaciłam najmniej

U nas skojarzone 120 zł za dawkę. Rota 2x300 zł (tak płaciłam 3 lata temu), a pneumo to nie pamiętam ale coś koło 200 zł chyba też 2 dawki mieliśmy.

No i ja Adę chyba na ospę zaszczepię przed wrześniem, bo jednak mniej krost jest, a te dzieci co nie były szczepione to męczą sie bardzo.

reklama
Próbowałam czytać opinie o szczepieniach na necie ale tylko się zdenerwowałam. Wkurzający jest ten ruch antyszczepionkowy. Ludzie są po prostu dziwni. Przecież gdyby nie szczepionki to na świecie do dzisiaj panowałyby zarazy. Jak dzisiaj przeczytałam, że kiedyś to nie było autyzmu, ADHD czy dysleksji a teraz są bo szczepionki, to od razu wyłączyłam internet. Im więcej niezaszczepionych dzieci tym większe prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się choroby. Ja stawiam na refundowane szczepionki, jakieś takie bezpieczniejsze mi się wydają, chcemy jeszcze wykupić dodatkowo te zalecane szczepienia. na rotawirusy, pneumokoki i meningokoki.
A co to jest ruch antyszczepionkowy?
To jest tak jak wyjść z Matrixa. Wygodniej jest nie znać prawdy... Tyle w temacie.
Gorzej jak ciężkie powikłania dotkną twojego dziecka i jesteś świadoma, że przyczyną było szczepienie.

Do góry