reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

byłabym Ci bardzo wdzięczna , bo gdyby to była jakaś mała różnica , to wolałabym refundowane ... ale gdyby na prawdę były o niebo lepsze te płatne to wiadomo że je kupie :) nie chcę oszczędzać na dziecku , ale też nie chce wydawać pieniędzy bez sensu ;) czekam na wieści !!

reklama
Mońcia piszesz i masz :

refundowane to szczepionki starszej generacji, a więc tańsze z punktu widzenia NFZ, który je kupuje
nie pamiętam, czym są konserwowane, ale raczej nie tiomersalem - ten związek pojawiał się głównie w starej generacji szczepionek przeciwko odrze, śwince i różyczce
szczepionki nowej generacji, poza tym, że są skojarzone (mniej wkłuć), są też w większości lepiej tolerowane (mniejsze ryzyko reakcji i odczynów poszczepiennych).

Infanrix 5w1 to szczepionka pięcioskładnikowa - zawiera komponenty p/ błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio i Haemophilus influenzae typu b
Infanrix Hexa zawiera dodatkowo komponent p/WZW B.

Ciocia B., pielęgniarka, radziła te refundowane, ale przyznam szczerze, że nie zglębiałam jeszcze tematu w ogóle, więc nie mam zdania. Może podpytam na sr ;-)

ja bardzo długo się zgłebiałam w temat tych płatnych
one są nowsze po prostu i częściej badane niż te stare
ja Zuzię kłułam tymi płatnymi i to może było 2 razy takie płatne bo potem były już raz na rok jakieś doszczepienia to już darmowymi szczepiłam

i co jeszcze jak mam chodzić na pojedyncze szczepionki tego i narażać moje dziecko na zarazki w przychodzi to ja dziękuję postoję
u nas nie ma tak że dzieci zdrowe i chore
jestes umówiona na szczepienie i lekarka schodzi od dzieciaka chorego i bada i potem szczepi pielęgniarka
dlatego ja wolę jedno wkłucie i mieć spokój na jakiś czas a nie chodzić tyle razy

Mońcia piszesz i masz :

refundowane to szczepionki starszej generacji, a więc tańsze z punktu widzenia NFZ, który je kupuje
nie pamiętam, czym są konserwowane, ale raczej nie tiomersalem - ten związek pojawiał się głównie w starej generacji szczepionek przeciwko odrze, śwince i różyczce
szczepionki nowej generacji, poza tym, że są skojarzone (mniej wkłuć), są też w większości lepiej tolerowane (mniejsze ryzyko reakcji i odczynów poszczepiennych).
Nie wczuwałam się za bardzo w kwestie szczepionek ale ostatnio koleżanka mówiła mi, że jej pediatra odradzał szczepionki skojarzone (te co jest tylko jeden zastrzyk) i zalecał raczej te pojedyncze. Coś tam było w kwestiach bakterii w szczepionce ale tak jak piszę, nie wnikałam za bardzo w temat. Ogólnie to już chyba 3 opinia negująca szczepienie dzieci szczepionkami skojarzonymi. Zapytam może koleżankę, która jest biotechnologiem i analitykiem medycznym a sama w kwietniu urodziła dzieciaczka czym ona szczepi. Jak sie dowiem czegoś dam znać.

byłabym Ci bardzo wdzięczna , bo gdyby to była jakaś mała różnica , to wolałabym refundowane ... ale gdyby na prawdę były o niebo lepsze te płatne to wiadomo że je kupie :) nie chcę oszczędzać na dziecku , ale też nie chce wydawać pieniędzy bez sensu ;) czekam na wieści !!

takie samo mam podejście a jeszcze przy dwójce to każdy grosz liczymy...i tez mnie zastanawia temat tych szczepień i w ogóle pierwsze szczepienia robią w szpitalu po urodzeniu tak? a kiedy nastepne?

chyba w 6 tyg albo w 4 tyg życia dziecka kolejne o ile się nie mylę
mogłabym sprawdzić ale ksiązeczkę gdzies mam a zaraz wychodzę

ja szczepiłam skojarzonymi, niestety, becikowe na to nawet nie wystarczy... Refundowane są starszej generacji, większa szansa na reakcję poszczepienną no i więcej wkłuć

reklama
Czytałam kilka dni na temat szczepionek, moja i męża decyzja-refundowane...zastanawiacie sie dlaczego? Proponuje wujka Google, tam są napisane opinie i jak groźne są szczepionki skojarzone...dodam jedno od siebie my byliśmy szczepieni jeszcze starszymi szczepionkami, jesteśmy zdrowi, a co do ilości wkuć..pamiętacie same ile razy nas kuli w 6 tygodniu, bo ja nie;-) nasze maluchy też nie będą tego pamiętać...oczywiście wypowiadam moje zdanie, a Wy możecie mieć inne.
Co do zachwalania przez lekarzy...jeżeli jest coś płatne to pamiętajcie że każdy chce sprzedać towar i na tym zarobić.

Do góry