reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Znieczulenie zewnątrzoponowe

o tym ,że coś może się stać słyszałam jakieś 10 lat temu nie wiem czy z powodu niedouczonych czy nie sprawdzonych informacji były takie głosy . Na szczęście ja mogę sobie wybrać jak chcę rodzić ,gdzie chce rodzić i co mają mi podać kiedy zacznie się poród i dziękuje ,że po 10 latach mam taką możliwość i nikt mnie nie ogranicza w tym . Dlatego tak jak pisałam wcześniej nie jestem szaloną zwolenniczką ZZO ale zwolenniczką świadomego wyboru kobiety która chce rodzić godnie i tak jak chce a nie jak jej każą:tak:
Zgadzam się całkowicie z Tobą:tak:
Denerwuje się tylko gdy słysze bajki opowiadane przez położne i miny tych dziewczyn ,które chciały a teraz rezygnują botwierdza ze czeka je paraliż=kupa śmiechu ,po cesarkach nikt paraliżu nie dostaje a co dopiero po tym:rofl2:

reklama
Wiecie wydaje mi sie ze te wszystkie bajki to opowiadają leniwi lekarze i położne:dry:.Bo nietety przy tym rodzaju znieczulenia położna ma wiecej robot tz.musi kontrolowac tetno dziecka i skurcze oraz mówic kiedy przec.Zanim zdecydowałam sie na ZZO to wypytałam o wszystko:-D i wiekszosc co wczesniej słyszałam od "mądrych" znajomych to bzdury.
Jestem za wyborem a nie przymusem.Czyli wybór dla każdej z Nas.

O widzisz-znowu czegos nowego sie dowiaduje:-)

Witam, również o tym nie wiedziałam...
Boję się porodu. Tam gdzie chcę rodzić(Gdańsk-szpital Wojewódzki) podobno o znieczuleniu można pomarzyć. Jestem wściekła bo uważam, że znieczulenie powinno być na żądanie ciężarówki i oczywiście powinno być BEZPŁATNE. W końcu to kobieta rodzi i sama zna swój próg bólu. Jeśli chodzi o opłatę (za znieczulenie) to dla mnie nie zrozumiałe ...
Odciagają mi z wypłaty tyle kasy na ubezp.zdrowotne a jak przychodzi co do czego to za wszystko mam płacić DODATKOWO? Płacić trzeba też za poród z bliską osobą( taaak-ta opłata to niczym cegiełka na szpital...).Nie rozumiem dlaczego obecność kogoś kto stoi obok łóżka jest płatna???
Dodam ,że korzystam tylko z prywatnej opieki zdrowotnej i naprawdę nie miałam (na szczęście) przyjemności wykorzystania wszystkich tych pieniędzy zainwestowanych w NFZ:>
Nie wiem jak to będzie:( Mam nadzieję,że dam radę bez znieczulenia...
Pozdrawiam :-)

A czy myślałas o dziecku???
moim zdaniem wybierając zzo dziewczyny idą na łatwizne.
dawniej kobiety rodziły w mniej dogodnych warunkach i nic im nie jest! no oczywiście zdarzało sie że kobieta miała kąplikacje ale to było dawno temu. ja też rodziłam 5 godzin i skurcze miałam od razu co 5 i 3 min.bolało strasznie w przerwach miedzy tymi skurczami spałam z wycieńczenia krzyczałam że nie dam rady:), ale nawet jakbym maiła to powtorzyć nie wybrałabym znieczulenia.tu nie chodzi tylko o kobiete ale i również o dziecko!
Oczywiście to jest indywidualna decyzja każdej kobiety
A jaki wpływ ma ZZO na dzieco:confused:
ŻADEN
ZZO podaje się do przestrzeni między ścianą kostną kanału kręgowego a oponą twardą otaczającą rdzeń kręgowy, a tej przestrzeni leki przedostają do płynu mózgowo-rdzeniowego i nie dostają się do krwioobiegu matki i nie przenikają przez łożyszko.
Więc o czym Ty mówisz:confused:
ZZO nie szkodzi dziecku, za to ponad wszelką wątpliwość wiemy, że alkohol szkodzi dziecku, więc czy Ty myślałaś o swoim pijąc w ciąży wódkę z mlekiem:confused:

Kiedyś przeprowadzano operacje bez znieczulenia i ludzie przeżywali, więc w zasadzie i teraz można by operować na żywca....wyszło by taniej i zdrowiej:dry:

A to kilka prawd i mitów o ZZO
Znieczulenie zewnątrzoponowe – prawdy i mity - Bol, ból porodowy, ciąża, Kobieta, Poród - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

Ostatnia edycja:
A jaki wpływ ma ZZO na dzieco:confused:
ŻADEN
ZZO podaje się do przestrzeni między ścianą kostną kanału kręgowego a oponą twardą otaczającą rdzeń kręgowy, a tej przestrzeni leki przedostają do płynu mózgowo-rdzeniowego i nie dostają się do krwioobiegu matki i nie przenikają przez łożyszko.
Więc o czym Ty mówisz:confused:
ZZO nie szkodzi dziecku, za to ponad wszelką wątpliwość wiemy, że alkohol szkodzi dziecku, więc czy Ty myślałaś o swoim pijąc w ciąży wódkę z mlekiem:confused:

Kiedyś przeprowadzano operacje bez znieczulenia i ludzie przeżywali, więc w zasadzie i teraz można by operować na żywca....wyszło by taniej i zdrowiej

to nie była wódka z mlekiem tylko na odwrót:) i ilośc tej wódki była śladowa dosłownie kilka kropel...

chce dowiedziec sie czy lekarz moze mi odmowic takiego znieczulenia ?
czemu wiele kobie z niego rezygunuje.
wydaje mi sie ze ma wiecej plusow niz minusow.

Tak lekarz może odmówić ci takiego znieczulenia ponieważ muszą być spełnione warunki by go zastosować. Kobiety często rezygnują z takiego znieczulenia ponieważ boją się ubocznych skutków.Znieczulenie nie zawsze jest dostępne wykonuje go anestezjolog a jak wiadomo anestezjologów jest mało a jeśli w danej chwili przeprowadza operacje to nie jest w stanie się rozdwoić. Ja miałam takie znieczulenie i gorąco polecam wiadomo ból nie znika całkowicie ale poród jest łatwiejszy i okres powracania do siebie po porodzie również, ale podstawą jest to by przemyśleć czy takie znieczulenie wyrządzi szkodę ( np: stanie akcja skurczowa) czy nam pomoże.

Ostatnia edycja:
Lekarz nie może odmówić Ci znieczulenia, o ile nie występują czynniki wykluczające jego zastosowania. Jeśli wszystko jest ok, nie powinien i mało tego- masz prawo do takiego znieczulenia. Jednak przepisy sobie, praktyka sobie. Najlepiej dowiedz się w szpitalu który wybrałaś jak wygląda kwestia ZZO. Unikniesz ewentualnej przykrej niespodzianki..
Czemu kobiety rezygnują?
Myślę, że z dwóch powodów:
1. ponieważ świadomie wybierają inną formę porodu i jest to święte prawo każdej Kobiety. :)
2. ponieważ boją się ewentualnych powikłań...
.. warto jednak napomknąć, że w rzeczywistości ryzyko związane z zastosowaniem ZZO jest o wieeeele mniejsze, niż można wywnioskować z licznych, mrożących krew w żyłach opowieści zamieszczanych na różnych forach w sieci i przekazywanych pocztą pantoflową.
Jeśli zastanawiasz się nad zastosowaniem ZZO- przedyskutuj temat ze swoim lekarzem. Jeśli zbierasz informacje na temat tego rodzaju znieczulenia- zasięgnij opinii specjalisty.
Jest to indywidualna decyzja każdej z nas.
Z ciekawości przejrzałam trochę opinii kobiet, które rodziły z ZZO i bardzo sobie je chwalą.

pozdrawiam.

reklama
Czasem kobiety rezygnują ze znieczulenia bo je na to po prostu nie stać. Smutne, ale prawdziwe.
Na pewno warto wczesniej przemyślec tą kwestię bo w niektórych szpitalach jest wymagana przed porodem tzw.konsultacja anestezjologiczna. Poza tym znieczulenie jest podawane przy odpowiednim rozwarciu, więc lekarz może odmówić jak jest na nie za wcześnie.

Do góry