reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Znieczulenie zewnątrzoponowe

o tym ,że coś może się stać słyszałam jakieś 10 lat temu nie wiem czy z powodu niedouczonych czy nie sprawdzonych informacji były takie głosy . Na szczęście ja mogę sobie wybrać jak chcę rodzić ,gdzie chce rodzić i co mają mi podać kiedy zacznie się poród i dziękuje ,że po 10 latach mam taką możliwość i nikt mnie nie ogranicza w tym . Dlatego tak jak pisałam wcześniej nie jestem szaloną zwolenniczką ZZO ale zwolenniczką świadomego wyboru kobiety która chce rodzić godnie i tak jak chce a nie jak jej każą:tak:
Zgadzam się całkowicie z Tobą:tak:
Denerwuje się tylko gdy słysze bajki opowiadane przez położne i miny tych dziewczyn ,które chciały a teraz rezygnują botwierdza ze czeka je paraliż=kupa śmiechu ,po cesarkach nikt paraliżu nie dostaje a co dopiero po tym:rofl2:

reklama
Wiecie wydaje mi sie ze te wszystkie bajki to opowiadają leniwi lekarze i położne:dry:.Bo nietety przy tym rodzaju znieczulenia położna ma wiecej robot tz.musi kontrolowac tetno dziecka i skurcze oraz mówic kiedy przec.Zanim zdecydowałam sie na ZZO to wypytałam o wszystko:-D i wiekszosc co wczesniej słyszałam od "mądrych" znajomych to bzdury.
Jestem za wyborem a nie przymusem.Czyli wybór dla każdej z Nas.

O widzisz-znowu czegos nowego sie dowiaduje:-)

Witam, również o tym nie wiedziałam...
Boję się porodu. Tam gdzie chcę rodzić(Gdańsk-szpital Wojewódzki) podobno o znieczuleniu można pomarzyć. Jestem wściekła bo uważam, że znieczulenie powinno być na żądanie ciężarówki i oczywiście powinno być BEZPŁATNE. W końcu to kobieta rodzi i sama zna swój próg bólu. Jeśli chodzi o opłatę (za znieczulenie) to dla mnie nie zrozumiałe ...
Odciagają mi z wypłaty tyle kasy na ubezp.zdrowotne a jak przychodzi co do czego to za wszystko mam płacić DODATKOWO? Płacić trzeba też za poród z bliską osobą( taaak-ta opłata to niczym cegiełka na szpital...).Nie rozumiem dlaczego obecność kogoś kto stoi obok łóżka jest płatna???
Dodam ,że korzystam tylko z prywatnej opieki zdrowotnej i naprawdę nie miałam (na szczęście) przyjemności wykorzystania wszystkich tych pieniędzy zainwestowanych w NFZ:>
Nie wiem jak to będzie:( Mam nadzieję,że dam radę bez znieczulenia...
Pozdrawiam :-)

A czy myślałas o dziecku???
moim zdaniem wybierając zzo dziewczyny idą na łatwizne.
dawniej kobiety rodziły w mniej dogodnych warunkach i nic im nie jest! no oczywiście zdarzało sie że kobieta miała kąplikacje ale to było dawno temu. ja też rodziłam 5 godzin i skurcze miałam od razu co 5 i 3 min.bolało strasznie w przerwach miedzy tymi skurczami spałam z wycieńczenia krzyczałam że nie dam rady:), ale nawet jakbym maiła to powtorzyć nie wybrałabym znieczulenia.tu nie chodzi tylko o kobiete ale i również o dziecko!
Oczywiście to jest indywidualna decyzja każdej kobiety
A jaki wpływ ma ZZO na dzieco:confused:
ŻADEN
ZZO podaje się do przestrzeni między ścianą kostną kanału kręgowego a oponą twardą otaczającą rdzeń kręgowy, a tej przestrzeni leki przedostają do płynu mózgowo-rdzeniowego i nie dostają się do krwioobiegu matki i nie przenikają przez łożyszko.
Więc o czym Ty mówisz:confused:
ZZO nie szkodzi dziecku, za to ponad wszelką wątpliwość wiemy, że alkohol szkodzi dziecku, więc czy Ty myślałaś o swoim pijąc w ciąży wódkę z mlekiem:confused:

Kiedyś przeprowadzano operacje bez znieczulenia i ludzie przeżywali, więc w zasadzie i teraz można by operować na żywca....wyszło by taniej i zdrowiej:dry:

A to kilka prawd i mitów o ZZO
Znieczulenie zewnątrzoponowe – prawdy i mity - Bol, ból porodowy, ciąża, Kobieta, Poród - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

Ostatnia edycja:
A jaki wpływ ma ZZO na dzieco:confused:
ŻADEN
ZZO podaje się do przestrzeni między ścianą kostną kanału kręgowego a oponą twardą otaczającą rdzeń kręgowy, a tej przestrzeni leki przedostają do płynu mózgowo-rdzeniowego i nie dostają się do krwioobiegu matki i nie przenikają przez łożyszko.
Więc o czym Ty mówisz:confused:
ZZO nie szkodzi dziecku, za to ponad wszelką wątpliwość wiemy, że alkohol szkodzi dziecku, więc czy Ty myślałaś o swoim pijąc w ciąży wódkę z mlekiem:confused:

Kiedyś przeprowadzano operacje bez znieczulenia i ludzie przeżywali, więc w zasadzie i teraz można by operować na żywca....wyszło by taniej i zdrowiej

to nie była wódka z mlekiem tylko na odwrót:) i ilośc tej wódki była śladowa dosłownie kilka kropel...

chce dowiedziec sie czy lekarz moze mi odmowic takiego znieczulenia ?
czemu wiele kobie z niego rezygunuje.
wydaje mi sie ze ma wiecej plusow niz minusow.

Tak lekarz może odmówić ci takiego znieczulenia ponieważ muszą być spełnione warunki by go zastosować. Kobiety często rezygnują z takiego znieczulenia ponieważ boją się ubocznych skutków.Znieczulenie nie zawsze jest dostępne wykonuje go anestezjolog a jak wiadomo anestezjologów jest mało a jeśli w danej chwili przeprowadza operacje to nie jest w stanie się rozdwoić. Ja miałam takie znieczulenie i gorąco polecam wiadomo ból nie znika całkowicie ale poród jest łatwiejszy i okres powracania do siebie po porodzie również, ale podstawą jest to by przemyśleć czy takie znieczulenie wyrządzi szkodę ( np: stanie akcja skurczowa) czy nam pomoże.

Ostatnia edycja:
Lekarz nie może odmówić Ci znieczulenia, o ile nie występują czynniki wykluczające jego zastosowania. Jeśli wszystko jest ok, nie powinien i mało tego- masz prawo do takiego znieczulenia. Jednak przepisy sobie, praktyka sobie. Najlepiej dowiedz się w szpitalu który wybrałaś jak wygląda kwestia ZZO. Unikniesz ewentualnej przykrej niespodzianki..
Czemu kobiety rezygnują?
Myślę, że z dwóch powodów:
1. ponieważ świadomie wybierają inną formę porodu i jest to święte prawo każdej Kobiety. :)
2. ponieważ boją się ewentualnych powikłań...
.. warto jednak napomknąć, że w rzeczywistości ryzyko związane z zastosowaniem ZZO jest o wieeeele mniejsze, niż można wywnioskować z licznych, mrożących krew w żyłach opowieści zamieszczanych na różnych forach w sieci i przekazywanych pocztą pantoflową.
Jeśli zastanawiasz się nad zastosowaniem ZZO- przedyskutuj temat ze swoim lekarzem. Jeśli zbierasz informacje na temat tego rodzaju znieczulenia- zasięgnij opinii specjalisty.
Jest to indywidualna decyzja każdej z nas.
Z ciekawości przejrzałam trochę opinii kobiet, które rodziły z ZZO i bardzo sobie je chwalą.

pozdrawiam.

reklama
Czasem kobiety rezygnują ze znieczulenia bo je na to po prostu nie stać. Smutne, ale prawdziwe.
Na pewno warto wczesniej przemyślec tą kwestię bo w niektórych szpitalach jest wymagana przed porodem tzw.konsultacja anestezjologiczna. Poza tym znieczulenie jest podawane przy odpowiednim rozwarciu, więc lekarz może odmówić jak jest na nie za wcześnie.

Do góry