reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zespół policystycznych jajników

Witajcie,
Mam do Was pytanie. Czy pojedynczy dlugi wlos blond na brodzie (a jestem szatynka) to moze byc hirsutyzm?
Mam problem z zajsciem w 2ga ciaze i z temperatury wnioskuje, ze miewam cykle bezwulacyjne. Mialam operacje jajnika (ciaza pozamaciczna) i nie wiem, czy przez to nie zachodze czy jeszcze mam PCOS.....
Czy PCOS mozna juz kreslic przez USG przez powloke brzuszna (tak mialam sprawdzone ostatnio jajniki i ponoc OK) czy tylko USG dopochwowe (mam miec zrobine nastepnym razem)?
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz!

reklama
Witajcie,
Mam do Was pytanie. Czy pojedynczy dlugi wlos blond na brodzie (a jestem szatynka) to moze byc hirsutyzm?
Mam problem z zajsciem w 2ga ciaze i z temperatury wnioskuje, ze miewam cykle bezwulacyjne. Mialam operacje jajnika (ciaza pozamaciczna) i nie wiem, czy przez to nie zachodze czy jeszcze mam PCOS.....
Czy PCOS mozna juz kreslic przez USG przez powloke brzuszna (tak mialam sprawdzone ostatnio jajniki i ponoc OK) czy tylko USG dopochwowe (mam miec zrobine nastepnym razem)?
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz!

nie chce cie straszyc ale ja mam podobnie... bardzo krotka @, wloski pojedyncze na brodzie (takie twarde), podejrzenie pcos, i torbiel 11mm (a moze juz teraz wiecej)... tez sie zaczynam obawiac ze to hirsutyzm... staramy sie o dziecko juz dosyc dlugo i nadal nic... jestem na 6 cyklu z clo...

hope aby stwierdzić PCO trzeba zrobić USG przez pochwę i hormony-głównie LH i FSH oraz męskie hormony bo dopiero wyniki hormonów decydują o tym czy jest PCO czy nie-bardzo wiele kobiet ma jajniki przypomonające PCO a żadnych zaburzeń nie mają.1włosek za dużo to nie hirsutyzm gdybyś miała na brodzie na brzuchu (do pępka) wokół brodawek to tak w skrucie.Nie piszesz ile się starasz ale zrób hormony i może tylko np 1cykl z clostilbegytem wystarczy? .

Hope to tym bardziej zrobiłabym badania hormonów i może prócz tempki jeszcze z 2cykle pochodziłabym na USG co tam w jajnikach słychać w połowie cyklu-może pęcherzyki rosną a nie pękają?Jak co to pytaj bo ja w temacie jestem od kilku lat.Pozdrowionka

Hope to tym bardziej zrobiłabym badania hormonów i może prócz tempki jeszcze z 2cykle pochodziłabym na USG co tam w jajnikach słychać w połowie cyklu-może pęcherzyki rosną a nie pękają?Jak co to pytaj bo ja w temacie jestem od kilku lat.Pozdrowionka
Ok dziekuje. Na razie czekam na @ bo zaraz potem mam isc do gina (tak mi powiedzial).

pco a pcos czy to jest to samo gdzies czytalam ze nie:eek:.wiecie cos kochane na ten temat:confused:
znalazlam takie cos:

pco to tylko jajniki z pęcherzykami ale one w czasie owulacji pękają
a pcos to caly zespół nie ma owulacji albo jest bardzo rzadko, długie nieregularne cykle, pęcherzyki nie pękają, jest hirsutyzm ( trądzik, włosy w dziwnych miejsach, wypadanie włosów z głowy, nadwaga)
wysoki poziom androgenów (testosteron, dhea i inne)

Jedni mówia tak drudzy tak Przyznam Ci się ze ja się nad tym nie zastanawiałam czy PCO czy PCOS w sumie chodzi o przypadłość objawiającą się tym co pisałaś.

pco a pcos czy to jest to samo gdzies czytalam ze nie:eek:.wiecie cos kochane na ten temat:confused:
znalazlam takie cos:

pco to tylko jajniki z pęcherzykami ale one w czasie owulacji pękają
a pcos to caly zespół nie ma owulacji albo jest bardzo rzadko, długie nieregularne cykle, pęcherzyki nie pękają, jest hirsutyzm ( trądzik, włosy w dziwnych miejsach, wypadanie włosów z głowy, nadwaga)
wysoki poziom androgenów (testosteron, dhea i inne)

ja wlanie czytalam ze pco moze wyleczyc i nie wystepuje hirsutyzm...
natomiast pcos mozna jedynie podleczyc, mozna sobie pomoc przy zajsciu w ciaze np przez clo czy poprostu przy braniu tabletek anty... jednak nie mozemy ,,wygrac z pcos''... zostaje nam to do konca zycia... nie ma lekow ktore sa w stanie wyleczyc... w sumie o pcos zaczelo sie mowic nie tak dawno i niestety medycyna nie jest jeszce tak rozwinieta zeby znalezc cos co nas wyleczy...

reklama
Mam pytanie mając zespół policystycznych jajnkiów i biorąc tabletki antykoncepcyjne nie regularnie(tzn zapominając wziąść tabletki) można zajść w ciąże?

Do góry