reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zelixa

Pytanie do dziewczyn które potrzebują Zelixy,
Dlaczego nie pójdziecie po prostu do lekarza po te tabletki??

Ja miałam na karteczce wypisane 3 rodzaje leków na odchudzanie które są tylko na receptę. Poprosiłam rodzinnego o opinię... Lekarka powiedziała, że w moim przypadku Zelixa będzie najlepsza i cena też jeszcze w miarę dobra.
Zrobiłam wszystkie podstawowe badania, które wyszły oki i dostałam pozwolenie na branie 15.

reklama
Popieram Cię Iwon3004:tak:.Ja też wcześniej miałam załatwiane recepty a ostatnio poszłam do lekarza i spytałam czy mi wypisze,obliczył mi BMI i wypisał bez jęknięcia Meridię,bo o Zelixie nie słyszał:confused2:.
Miałam przerwę w braniu Zelixy i jak znowu wzięłam to po 20 tabletkach nic na wadze nie ruszyło_Organizm się chyba przyzwyczaił.

Pytanie do dziewczyn które potrzebują Zelixy,
Dlaczego nie pójdziecie po prostu do lekarza po te tabletki??

Ja miałam na karteczce wypisane 3 rodzaje leków na odchudzanie które są tylko na receptę. Poprosiłam rodzinnego o opinię... Lekarka powiedziała, że w moim przypadku Zelixa będzie najlepsza i cena też jeszcze w miarę dobra.
Zrobiłam wszystkie podstawowe badania, które wyszły oki i dostałam pozwolenie na branie 15.
no właśnie:eek:ja nie wiedziałam że są na receptę i poszłam do apteki a baba zmierzyła mnie od góry do dołu i powiedziała że są na recepte i żebym się nie fatygowała bo nie dostane ich.że to tylko dla ludzi bardzo otyłych i mających problemy ze schudnięciem.a słyszałam że są bardzo dobre i chciałam je kupić.no cóż muszę zadowolić się lineą:rolleyes2:

No dokładnie tak jest. Wszystkie tabletki "na odchudzanie" które są na receptę są dla ludzi którzy maja dużo więcej do zrzucenia niż 5 kilo. Bo to jest lek! I dlatego lekarze wiedza komu mogą je przepisać a komu nie.

no właśnie ja mam do pozbycia się od 10 do 15 kilo... alatego jeśli ma ktoś sprzedać z okolic bielska to chętnie skorzystam...

Natala, jak pójdziesz do lekarza to na pewno Ci przepisze bez problemu. Porozmawia z Tobą o Twoim stanie zdrowia, pewnie zleci badania krwi. Naprawdę z lekami trzeba ostrożnie, nie warto brać na własną rękę. Wizja łatwego schudnięcia może czasem dużo kosztować... a lek i tak może nie przynieść oczekiwanych efektów (tak było w przypadku mojej koleżanki).

Ja mam, ale nie sprzedam ;-);-) z powyższych powodów.

Oczywiście żadna z nas nie zna osobiście osób dopytujących się o możliwość odkupienia leków takich jak Zelixa czy Meridia, i ja nie zamierzam nikogo oceniać zaocznie, nie znając sytuacji. Może są to dziewczyny, których lekarze rodzinni mają dość "sztywne" stanowisko w sprawie takich leków, może nie mają możliwości pojechać do innego lekarza, różnie może być. Może się wstydzą zapytać lekarza. Po prostu nie wiemy, kto to jest, szczególnie, że wiele takich użytkowniczek ma jakąś bardzo znikomą liczbę postów lub np. 1, co sugeruje, że tylko w tym celu się tu logują.
Wiem, że czasem anorektyczki lub osoby z zaburzeniami na tle odżywiania też poszukują takich specyfików takimi sposobami (fora), bo żaden lekarz im ich nie przepisze, a ja osobiście nie chciałabym brać odpowiedzialności za przyczynianie się do czyichś problemów, choroby czy nawet śmierci.

W normalnej sytuacji na ogół nie ma problemu z uzyskaniem recepty na te leki.

wydaje mi się że zaburzeń niemam, anorektyczką z pewnością nie jestem ale ktoś bardzo słusznie stwierdził,że po prostu boję się iść do rodzinnego( a raczej wstydzę)i zapytać o ten lek. sądzę że raczej mi tego nie przepisze gdyż z "góry "wyglądam raczej normalnie. mam 158cm i ważę 63kg. nauczyłam się chodzić "na wdechu" i brzucha strasznie nie widać, ale denerwuje mnie kiedy się rozluźnię i wychodzi jeden wielki zwał tłuszczu. poza tym lekarz nie widzi mnie nago, nie widzi mojego brzuchola, tyłka i ud a mi głupio o tym gadać z lekarzem:( dlatego "kombinuję na boku". wiem że to nie jest dobre ale nie mogę się przełamać:zawstydzona/y:

reklama
Lekarz powinien obliczyć Twoje BMI określić co dalej.

Obliczyłam...wyszło 25,2 - :-)
tu cytat: "Ważysz trochę więcej niż wynosi Twoja idealna waga, ale to nie jest duża różnica. Nie panikuj zatem i postaraj się ograniczyć trochę liczbę kalorii w posiłkach. Pomyśl też o jakiejś diecie i zażywaj więcej ruchu na świeżym powietrzu."

Na Zelixe żaden myślący lekarz recepty Ci faktycznie nie da. :sorry:
A i osobiście też Ci nie polecam:no: Bo te tabl. są faktycznie dla ludzi mających problem. TZN. którzy maja otyłość. A Ty takowej nie masz:tak:
Pomyśl o siłowni albo aerobiku. Odpuść sobie tego rodzaju tabletki. Dla Twojego zdrowia. :tak:

Tabela BMI:

Niedowaga < 18,5
Waga w normie 18,5 – 24,9
Nadwaga 25 – 29,9
Otyłość stopnia I 30 – 34,9 Otyłość stopnia II 35,00 - 39,99 Otyłość stopnia III >40​

Do góry