reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
agulam - moje pije - tylko to mu podchodzi. Też chciałam mu podawać hippa, ale pluł nim dalej niż widział, jak go spróbowałam, to przestałam się mu dziwić, no i nie wiem dlaczego, ale mi ten hipp robił się nie płynny, a taki glutowaty - jakby tam ktoś kaszki dosypał.

DOBRE PYTANIE .... ma wrazenie,ze Mateuszowi lepiej idzie jedzenie widelce/ lyzeczjka lewa raczka..przekladam mu..ale nie wiem czy powinnam
zaczynal jesc prawa...a teraz od czasu do czasu widze,ze sztucce laduje czesto w lewej

W jakim wieku wiadomo na pewno czy dziecko będzie lewo czy praworęczne?
To wszystko ustala się do 6-7 roku życia.

Moja Gabi od kiedy tylko zaczęła jeść sztućcami, rysować kredkami, itp. robiła to tylko i wyłącznie lewą rączką, nawet jak przełożyło się jej do prawej, to od razu przekładała sobie do lewej. No a jak poszła do szkoły potwierdziło się to co obserwowaliśmy od pierwszych miesięcy jej życia, jest leworęczna.

Z Cypkiem jest inaczej, on używa obu rączek, więc na razie ciężko stwierdzić, czy w przyszłości może być prawo czy lewo ręczny.

Ostatnia edycja:
Majka używa częściej lewej ręki, prawej czasem też ale rzadko. Jak jej podajemy coś do prawej to od razu przekłada do lewej :) Nas absolutnie nie martwi że być może będzie leworęczna i nie mamy zamiaru jej "przestawiać". Pytałam raczej tak z ciekawości bo nie wiedziałam. Choć wydaje mi się że chyba wcześniej niż w wieku 6-7 lat. Gdzieś znalazłam info że tak koło 3-4 lat.

To wszystko ustala się dużo wcześniej, w wieku przedszkolnym dziecko może jeszcze próbować używać 2 rączek, a w wieku szkolnym już ustala się na stałe preferencja jednej z rączek. W sumie jest to indywidualna sprawa, są dzieci, które w wieku 2-3 lat używają już tylko jednej rączki, są też takie, które używają dwóch i dopiero jak pójdą do szkoły decydują się na prawą lub lewą rączkę.

Tak jak pisałam, moja Gabi mając kilka miesięcy używała tylko lewej rączki i tak jej zostało do dziś, a Cypek używa obu rączek jak na razie.

Ostatnia edycja:
reklama
Byłam dziś z Nadią na prywatnej wizycie u alergologa z racji przedłużającego się kataru.Podczas wizyty wspomniałam o jej problemach ze snem i brzuszkiem,ile czasu to trwa itp.Pani doktor podejrzewa celiakę:-( Dała namiary do specjalisty (jutro będę dzwonić) i trzeba będzie zrobić szczegółowe badania :-( A do tego czasu mam wykluczyć gluten z diety i obserwować.Ehhh....:-(
Do noska dostała krople z antybiotykiem.

Do góry