reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
julita zerknij na definicje: Dyschezja niemowlęca – Wikipedia, wolna encyklopedia i ocen sama czy (poza wiekiem) sie zgadza.

właśnie to czytałam, i ona nie płacze przed zrobieniem kupki tylko w trakcie, i tak jak wyżej napisałam tak się nadyma i łzy jej lecą, jak jej nie pomogę to zrobi sama tylko bardziej się męczy.
I tak jak poczytałam więcej to piszą by dawać dziecku owoce i warzywa a ta babka w przychodni kazała nam je wyeliminować.

Lenkaa byliśmy prywatnie u lekarza i on kazał dawać warzywa owoce, ale ograniczyć np ryż.

poza tymi dolegliwościami to Maja jest bardzo radosna i żywotna ciągle jest w ruchu, czasami jest płaczliwa ale to na bank przez zęby bo ostatnio łóżeczko z nerwów obgryzła!!!!

Ostatnia edycja:
No to wygląda, że lekarz dąży do rozrzedzenia stolca i poprawienia perystaltyki. A lekarz oglądał odbyt? Kurcze z tego co piszesz, to jak hemoroid, ale nie słyszałam nigdy żeby takie maluszki miały tego typu problem. Faktycznie poczekaj kilka dni i karm Majeczkę "przepychaczami", a z owoców to chyba głównie jabłka, banana szerokim łukiem omijajcie, marchewkę gotowaną i ziemniaki też bym ograniczyła.

Jagoda nadal chora. Byłyśmy u innego lekarza. Zmienił leki i zauważył, że Jagoda ma zrośnięte wargi sromowe... :/ Powiedział ,że to to nic groźnego i wróci do normy jak będzie się smarowało specjalnym kremem. Przepisał do smarowania Ovestin, ale farmaceutka powiedziała mi , że to silny lek hormonalny i dziwne, że lekarz przepisał to tak małemu dziecku... :/ Skonsultowałam to z kolejnym lekarzem, który stwierdził, że pediatra nie powinien pochopnie podejmowac takiej decyzji i kazał iśc z Jagodą do ginekologa dziecięcego... :/ zapisałam ją na środę :/

Może któras z Was słyszała cos o takim problemie u dziewczynek i sposobach leczenia?

afi moi znajomi mieli taki sam problem ze swoją małą - spróbuję ich podpytać o szczegóły

Ostatnia edycja:
znalazłam coś takiego:
Sklejenie warg sromowych może wystąpić u dziewczynek w różnym okresie przed pokwitaniem. Zrośnięcie zaczyna się od spoidełka tylnego i ciągnie się aż do łechtaczki. Zrosty mogą być tak znaczne, że pozostaje tylko niewielki otwór, przez który odpływa mocz. Ich powodem jest zazwyczaj miejscowy stan zapalny i przewlekłe drażnienie tkanek sromu, poddanych niskim stężeniom estrogenów. To, czy podejmuje się leczenie, zależy od tego, czy dziecko może swobodnie oddawać mocz. I jeśli nie ma z tym problemów, nie ma wskazań do podejmowania działań terapeutycznych. Do rozdzielenia się warg sromowych dochodzi samoistnie we wczesnym okresie dojrzewania, pod wpływem hormonów - pojawiających się wtedy wyższych stężeń estrogenów. Próby ręcznego rozdzielania warg rzadko przynoszą efekty (wargi ponownie się zrastają, pozostawiając blizny) a uraz psychiczny z tym zabiegiem związany jest znaczny. Należy odradzać takie postępowanie. Gdy zrośnięcie warg sromowych utrudnia oddawanie moczu lub pojawiają się stany zapalne dróg moczowych, leczenie staje się niezbędne. Polega na miejscowym stosowaniu kremów z estrogenami raz lub dwa razy dziennie. Po mniej więcej dwóch tygodniach wargi powinny się rozkleić. Dalsze, okołotygodniowe leczenie kremem, powinno zapobiec ponowanemu zlepieniu
"Ginekologia" D.R. Mishell Jr., P.F.Brenner, 1996

i
http://www.drogapozdrowie.pl/Zrosniete_wargi_sromowe_u_dziewczynek,14356.html

reklama
Nataliak, troche to widac. wczesniej nie zwrocilam na to uwagi... :/

Awru, bede wdzieczna za info w tym temacie - co stosowali i po jakim czasie jest poprawa? czy nawraca? itp.

Dzięki Estragon, poszperam jeszcze w necie

Do góry