reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Krewetka, dzieci często preferują układanie główki w jedną stronę. Ale ważne jest, żebyś sama malutkiej główkę przekręcała na drugą stronę. Jak znowu się przekręci to ty do znudzenia na prawo. Widocznie lilianka miała łepeczek w brzuszku właśnie w tę stronę. Ale jak będziesz ty nad tym pracować to za jakiś czas, jak malutka będzie bardziej mobilna, to zacznie sama kręcić na lewo i prawo. Teraz jest to ważne, bo może się lekko główka odkszatałcić i mięśnie zastać. Będzie dobrze. Mój Jasiek wykręca głowę ciągle na prawe ucho (tzn leży na nim)

reklama
Aga niestety ja nie karmię piersia więc i sprawa z kupkami u nas inna... ale fakt że po kropelkach jest częściej... więc chyba nie nalezy z nimi przesadzać nawet jeśli maluszek troszkę będzie marudny

Krewetka mój tez preferuje jedna strone główki ale zauwazyłam że też sypia na drugim boczku więc będzie ok... ale tak jak pisze Oleska musisz nakłaniać Liliankę do odwracania główki

u nas dziś znowu dzień masakra! maluch obudził się o 8 i nie chce spać, tzn. przysypia jakieś góra 30min (ale z reguły krócej) i budzi się z mega wrzaskiem, normalnie w spazmy wpada :-( qurde nie wiem co mu jest, przewijamy, karmimy i znowu to samo..
w nocy natomiast śpi jak suseł - sama muszę go budzić do karmienia bo inaczej nie wstanie..

awru mam podobnie, to znaczy w nocy budzi się na mleczko i śpi dalej bez problemów, a w dzień, też miałam dziś pobudkę o 6, zasypia przy cycu ale co odniosę do kołyski to płacz, teraz leży w naszym łózku, tam mu lepiej..
ale słyszę, jak przez sen sapie i próbuje kupę zrobić..

qurde i co to może być? gdyby te nieszczęsne gazy to w nocy też by pewni nie spali :sorry2:

ja myślę, że to kolki, wcześnie jakoś ale inaczej nie umiem tego wyjaśnić..
do tego mój ma takie rzadkie kupy, że szok

Alutka, ja mu wczoraj podałam w dzień i na noc, i bardzo szybko robi się spokojny i zasypia i też 5 kropelek dałam- na łyżeczkę i mał sobie ładnie wciągnął :-)
też właśnie nie chciałabym za czesto podawać, więc chyba zostanę tylko przy wieczornym podawaniu, żebyśmy mogli wszyscy spokojnie spać :-)
Alutka a powiedz mi jeszcze czy Twój mały teraz też takie rzadkie kupki robi? żółte, ale rzadkie, bo mój od tych 4 dni co go ten brzuszek tak boli właśnie takie straszne rzadziochy robi..
--------
u nas położna była już 2 razy i też zawsze mi małego budziła , a później ja się męczyłam,aby go uśpić...
Aga pytałaś Alutkę ale ja też się wypowiem że u nas też są rzadkie kupki i dziś jest ich więcej...rano dałam małej 5 kropelek espumisan bo tych niemieckich nie mam niestety, więc może po tych kroplach...ale mała już tak nie płacze przy bączkach...

A mam pytanie odnośnie miejsca na rączce gdzie dzieciaczki były szczepione czy u was też to miejsce jest czerwone???

tylko u mnie rzadkie kupki są od 4 dni- od czasu jak zaczął się prężyć, a kropelki daję mu dopiero od wczoraj..
a co do miejsca po szczepionce, to czytałam, że będzie widać i może to ropieć, nawet mam w ksiązeczkę zdrowia dziecka taką kartkę wklejoną :-)

Afiliacja, ja sama zastanawiałam się, czy u juniora wszystko OK ze słuchem, bo na samym początku też NIC mu nie przeszkadzało!!. Teraz funkcjonujemy normalnie, tzn. w ciągu dnia normalnie robię wszystko, co trzeba, odkurzam, włączam pranie, drzwi skrzypią, gadam przez telefon...:tak: Młody nie protestuje;-)

JustMe - takim małym dzieciom hałas nie przeszkadza... ale poczekaj jak mały bedzie starszy - juz tak swobodnie nie poodkurzasz ! :) Ale najważniejsze, zeby nie przyzwyczajac dziecka do absolutnej ciszy - bo potem problem zrobić cos w ciagu dnia jak dziecko śpi, poza tym jak bedzie drugie dziecko, to ciagle bedzie musiało byc cicho bo młodsze śpi - a tak sie przeciez zyc nie da...

Wazne tez zeby nie zaciemniać pokoju jak dziecko spi w ciagu dnia.. bo to tez potem zaburza pewnien naturalny rytm..

-------------------------------------------

Kilka dni temu odpadł Krysi pępek - ale jakos tak dziwnie wystaje - Antoś tak nie miał - tez tak Wasze maluchy mają? coś sie z tym robi?

reklama
ja w dzień mam widno w pokoju, tylko na noc roleta idzie w dół i tylko lampka się świeci..
a z tym hałasem to ja nie wiem, co robić, bo co włączę odkurzacz, to mały się budzi i płacze...
a na spacerze śpi jak zabity, tir mu nawet nie przeszkadza..

a co do pępka, to u nas odpadł i kawałek krewki jest w środku i trzeba dalej przemywać octeniseptem

Do góry