reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

alutka leniuszek jak w koncu zechciala podnosic glowke na brzuszku to tez sie nie podpierala raczkami, po jakims czasie samo przyszlo. a co do obracania sie z pleckow na brzuszek i odwrotnie to zajrzyj do ksiazeczki zdrowia, jest tam karta rozwoju psychoruchowego i wg niej ta umiejetnoscia moga chwalic sie dopiero dzieci w wieku 6miesiecy...

reklama
i pewnie dlatego pediatra kazała do pół roku sie nie stresować ale przecież dla kobiety dzień bez martwienia się o cos to dzien stracony jak mawia mój M...
mam nadzieję że młody zakuma o co chodzi z tymi rączkami

estragon, zobaczysz, twoj synek nadrobi wszystko nawet nie bedziesz wiedziala kiedy. A co do wagi itp... widac taka jego uroda. Ostatnio moja mama wyciagnela ksiazeczki zdrowia wszytskich swoich dzieci i porownywalismy wage i wymiary nasze w poszczegolnych latach na bilansach i wyszlo ze moj jeden brat mial w kolejnych bilansach dokladnie dwa razy taka wage jak pierwszy ;) a obaj wyrosniete zdrowe chlopaki.

Z tym podnoszeniem główki, przewracaniem sie, uzywaniem raczek itp to tez nie ma sie co stresowavc. Ja sie martwilam ze mala nie podnosila glowki i co? i zaczela to robic z dnia na dzien. Od razu trzymala stabilnie glowke. Ostatnio zaczelam sie zastanawiac dlaczego sie nie przewraca z brzuszka na plecki i z pleckow na brzuszek i co? I dzis mój dziec sie chyba z 10 razy odwrocil z pleckow na brzuszek ;) Takze na wszystko przyjdzie pora.
Jakies 2 tyg tez nie uzywala rak tylko sama glowke odrywala sila plecow, ale jej to przeszlo samo.

Moja Tośka wcale ale to wcale nie przewraca się z pleców na brzuch i na odwrót. Na razie wcale nie martwię się, bo jak napisała nataliak ta umiejętność przychodzi nawet ok 6 mż. ZA to bardzo szybko podnosiła mi głowę trzymając ją sztywno. Więc co dzieć, to inne tempo. Byle się nie schizować

malina u nas podobnie, młodemu czasem zdarzy się z brzuszka na plecki przewrócic, ale to bardzo rzadko, tak samo nóżek jeszcze nie odkrył, tzn kolanka może tak,ale jakoś zbytnio zainteresowany nie jest ;-)
ale ja tak samo straram się tym nie stresować, nie schizować, wszystko w swoim czasie ;-)

ooo przypomniałaś mi aga o nóżkach. U nas są na topie od około tygodnia (łapie za paluszki, dotyka, ogląda), ale tylko gdy są gołe, bo odziane w skarpetki czy pajaca wcale nie wydają się jej interesujące. Dziwne...

U mnie Nadia przewraca się z pleców na brzuszek od jakiś 3 tygodni, ostanie dwa tygodnie to istne akrobacje.Nóżki odkryte były też mniej więcej taki okres temu,najpierw uda, potem kolanka, a od wczoraj stópki.W pozycji półlezącej podnosi się do siedzenia.Od około 3-4 tygodni śpi na boku.Ale ona jest wyjątkowo silna od urodzenia, dwie godziny po urodzeniu podnosiła główkę.A taką ciężką ciąże miałam,mało nie poroniłam..., kto by pomyślał.
Dziewczyny czy wasze dzieci od ślinienia dostają wysypki ? bo moja ma całą buźkę wysypaną.
Estragon, będzie dobrze, trzymam kcuki za Karolka.

Ostatnia edycja:
Kazde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie dlatego nie mozna porownywac "wyczynow" naszych maluszkow choc wiadomo ze kazda z nas jak czyta ze ktores dziecko cos juz robi czeka z niecierpliwoscia kiedy jej Szkrab ja tym zaskoczy.
Estragon trzymam kciuki za Karolka wszytsko bedzie ok:)
Katagorka zdrówka dla Gabrysi
U nas Tymek obrocil sie raz z pleckow na brzuch i raz odwrotnie wiec to raczej nie do konca swiadome dzialanie bylo
Jakis czas temu odkryl swoje nozki, jeszcze mu sie nie udaje ale probuje sprobowac swoich paluszkow
W pozycji pollezacej rwie sie do siadania, natomiast co do lezenia na brzuszku histerie sie skonczyly ale jakos szczegolnie sie nie wysila w podnoszeniu, leniuszek z niego

reklama
Kazde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie dlatego nie mozna porownywac "wyczynow" naszych maluszkow choc wiadomo ze kazda z nas jak czyta ze ktores dziecko cos juz robi czeka z niecierpliwoscia kiedy jej Szkrab ja tym zaskoczy.

a ja wlasnie mam wrazenie ze dziewczyny nie tyle czekaja z niecierpliwoscia co popadaja w paranoje ze ich dziecko jest opoznione w rozwoju bo jeszcze nie robi czegos co potrafia juz inne forumowe maluchy...

Do góry