reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maluszków

Hej mamusie:) Rzadko piszę ale staram się czytać Wasze wypowiedzi:) Ten wątek dopiero teraz zajarzyłam... :-( Ale bardzo mi się podoba:-) Ja Z Tomkiem to już się ujeździłam po lekarzach bo pediatra i położna wymyśliły że mały jest mało ruchliwy i dostałam skierowanie do neurologa... Byłam właśnie wczoraj i pani doktór stwierdziła że nie widzi nic niepokojącego jedynie że jest zbyt wiotki jak na 1 miesiąc ale to może być spowodowane tym że nie przybierał na wadze...
co do pleśniawki to właśnie wczoraj pani doktor doszła do tego że mały ma pleśniawkę i przepisała nam NYSTANTYNE

reklama
Byliśmy dziś na pierwszej wizycie u pediatry, zmusiły nas dolegliwości malutkiego.
Okazuje się że ma problem z oddaniem gazów, napina się ale zwieracze nie otwierają się przez co w jelitkach się te gazy gromadzą - ale ogólnie kupki robi bardzo ładnie, gazy też mu odchodzą - większość. Przez to w nocy wojowaliśmy, co godzinę wstawał i prężył się przez sen..
Dostaliśmy kropelki DELICOL, dostaliśmy też na oczko (ropiejące) kropelki FLOXAL i probiotyk BIOGAIA.. kasa wydana, ale mam nadzieje, że małemu ulży!

co najważniejsze przez półtora tygodnia przybrał : 650gramów ;) jestem mega szczęśliwa

Ostatnia edycja:
no wlasnie dobrze ze poruszona zostala kwestia ubrania malucha otoz:
ja mala ubieram w body z dlugim na to pajacyk albo polspiochy i kaftanik i skarpetki no ale tesciowa z prababacia kaza ja jeszcze w rozek albo kocyk przykrywac dodam ze bez kocyka ma karczek cieply ani mokry ani zimny ale ma raczki zimne. w domu jest ok 21 22 stopni i niewiem ja bym wogole jej nie owijala w te rozki sroszki no ale moze sie nieznam :(
boze dziewczyny doradzcie :( co wy byscie zrobilo bo ja juz wariuje od tych pieprzonych rad a raczej nakazow

Dziewczyny a jak ze spacerami ?? Mi już się marzy ale dziś jest ok. -8 bez wiatru. Mogę wyjść??
Pozdrawiam

U nas dziś było -3 a w południe nawet 0 więc szybciutko wysłałam babcię z małą na spacer. Ja miałam czas na małe sprzątanko. Ja przyznam szczerze nie wychodzę na spacer poniżej -5.

Dziewczyny napiszcie proszę jak ubieracie swoje Skarby. Ja mam już taki mętlik w głowie, że sama nie wiem czy przegrzewam (jak twierdzi teściowa) czy ziębię (mój mąż). Ile macie stopni w domu?

U mnie nie jest za ciepło (20, 21 stopni) a Julka ubrana jest w body z krótkim rękawkiem, pajacyk. Jak śpi owijam ją w kocyk a drugim przykrywam. Tak przesypia całe nocki z przerwami na am.

Dostaliśmy kropelki DELICOL, dostaliśmy też na oczko (ropiejące) kropelki FLOXAL i probiotyk BIOGAIA.. kasa wydana, ale mam nadzieje, że małemu ulży

Te kropelki na ropiejące oczko to na receptę?

U nas w domu też do 23 stopni mamy i mały ma zimne rączki. Ja go ubieram w bodziaki z długim rękawem, półśpioszki lub śpioszki i jeszcze cieplejszy kaftanik i skarpetki, zawijam w kocyk i przykrywam kołderką z góry i dalej ma zimne rączki. Dlatego często wyciągam mu rękawy i wtedy cieplej mu w rączki. Niedrapki u nas nie sprawdzają się, bo maluch ściąga albo denerwuje się na nie.
U nas dzisiaj na wizycie pediatra był. Maluszek rozwija się prawidłowo:-) w szpitalu mieli wątpliwości, co do jego trzymania lewej rączki ( niby dziwnie ją trzymał), ale lekarz nie zauważył nic niepokojącego.
Dziewczynki te szczepionki dodatkowe za które się płaci, to kupuje się w aptece? Czy u lekarza się płaci? Mam jeszcze do marca czas ze szczepieniem, ale pediatra kazała przemyśleć już teraz sprawę tych dodatkowych szczepień.

U nas było dzisiaj -8 i wybraliśmy się na spacer do babci, a po wizycie jak wracaliśmy było -2. Pierwszy spacer zaliczony.

Jak ja usłyszałem na wizycie domowej od pediatry, żeby już teraz przemyśleć dodatkowe szczepienia, to normalnie gorzej niż akwizycja. Wchodzi do domu i namawia cię na wydawanie pieniędzy. "Jesteście mądrzy, to sobie poczytajcie w internecie, bo niby nie są obowiązkowe, ale są ZALECANE". Poczytaliśmy i skutek odwrotny, w końcu jesteśmy mądrzy. Nie będziemy szczepić dodatkowymi(zalecanymi*), a część z zalecanych(obowiązkowych*) zaszczepimy dopiero w późniejszym czasie. Raczej będziemy unikać skojarzonych, bo to niby mniej kłuć ale za to więcej chorób na raz.

* jak ładnie można samym nazewnictwem zamydlić oczy do wykupienia szczepień

mami ja mam tez taka temp w pokoju i tez tak malego ubieram tylko ze nasz synek zmarzluch wiec wkladam go do spiworka albo przykrywam kocykiem jak spi.

reklama
Do góry