reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maluszków

No i byliśmy na spacerku. Był mrozek ale pogoda śliczna, słoneczko i bezwietrznie. Wreszcie odetchnęłam :-D Mały w wózeczku śpi pięknie ale w domu już gorzej. Od powrotu ciągle tylko na rękach, co go odłożę to się wybudza. Wreszcie położyłam się z nim, przykryliśmy kołderką i pospalismy 10 minut :dry: Teraz znów cyca :dry:
Pozdrawiam

reklama
Strasznie ciepło ubieracie te swoje bobasy:szok: Jest taka stara zasada- maluchowi zakłada się tyle warstw co sobie+1. Wojtek nosi body na krótki, bluzeczka, spodenki/pajacyk i tyle. Do spania przykrywam go cieniutkim kocykiem. W domu mamy około 20 st.
Ale też dużo od maluszka zależy- trzeba sprawdzac karczek i stópki- tak mi powiedziano w szpitalu. Zimne stópki- za zimno, gorący/mokry kark- za ciepło. Rączki zawsze są zimnbe bo nasze maleństwa mają jeszcze słabe krążenie

Ja tez ubieram mala tak jak siebie + 1 warstwa wiecej.....
My mamy w domu 25-27 stopni, sami chodzimy boso i w koszulkach z krotkim rekawkiem, Hanie ubieram w body, spodenki, stopki gole :) do spania w body, pajacyk i owijam cienkim kocykiem.
Mi tez pediatra poleca szczepionke 6 w 1 niby oszczedza sie 9 wkluc.... ale ja juz sama nie wiem co robic.....
niestety ciagle pierwszy spacer przed nami, temp nie wzrasta, ciagle najwiecej to -10 :(

Ja poczekam aż będzie temp. w granicach -5 do 0. Niby Młoda już prawie 2 miesiące, ale jednak trochę przed czasem rodzona i jakoś wolę nie ryzykować.
No a poza tym podzielę się swoją radością dzisiejszą: nareszcie bilirubina poniżej 10 :-):-):-):-) Tylko niestety dzięki "zdolnym" paniom pielęgniarkom krwiak na całej rączce :-(

Ostatnia edycja:
ja ubieram młodą w body z długim rękawem i pajac, albo body z długim rękawem i spodenki i koszulka..ale to dlatego, że u nas średnio ciepło jest...w dzień śpi w rożku albo bez (zależy od temp), a w nocy rożek i cieniutki kocyk

Ja tez czekam na troche wyzsza temperature i ladniejsza pogode na spacer :-)

Dziewczyny- jakie pepki maja Wasze Dzieciaczki? Bo moja Milenka ma taki bardzo wypukly, taka kuleczke i zastanawiam sie czy to normalne?

A ja zawsze standardowo body na krótki rękaw + pajac albo body na długi rękaw i śpiochy. W dzień ewentualnie jak jej chłodno, to owijam kocykiem, a na noc zestaw dzienny + kocyk i okrywam dodatkowo rożkiem jak kołderką. A temperaturę mamy około 21-22 w porywach do 23 jak mi chłodniej.

no wlasnie dobrze ze poruszona zostala kwestia ubrania malucha otoz:
ja mala ubieram w body z dlugim na to pajacyk albo polspiochy i kaftanik i skarpetki no ale tesciowa z prababacia kaza ja jeszcze w rozek albo kocyk przykrywac dodam ze bez kocyka ma karczek cieply ani mokry ani zimny ale ma raczki zimne. w domu jest ok 21 22 stopni i niewiem ja bym wogole jej nie owijala w te rozki sroszki no ale moze sie nieznam :(
boze dziewczyny doradzcie :( co wy byscie zrobilo bo ja juz wariuje od tych pieprzonych rad a raczej nakazow

Mnie nasz lekarz mówił, że rączki u takiego maluszka nie są żadnym miernikiem ciepłoty ciała. Bo taki dzidziuś może miec trochę gorsze krążenie do łapek i dlatego ma takie zimne. A najlepiej to sprawdzać, tak jak piszesz na karku.
Ja też Młodą ubieram w body z długim rękawem i pajacyk i jak śpi to jest w rożku, bo wtedy się nie rozkopie i już niczym więcej jej nie otulam i nie przykrywam.
Ale z teściowymi to już tak jest, że wszystko wiedzą lepiej... :baffled: Najlepiej wysłuchać, przytaknąć i zrobić po swojemu :tak:;-)

Melisa no właśnie i u nas pępek bardzo wystaje; Lekarka stwierdziła, że to mała przepuklina i kazała pępuszek wciskać do środka i zaklejać plasterkiem Zrobiłam tak wczoraj i dziś ale właśnie od wczoraj mały marudny, nie mógł się ululać, że niby coś go boli, może brzuszek. I dziś przed kąpielą wpadłam na to, że ten plasterek może go ciągnie. Bo na noc nie zaklejałam i było dobrze. A najbardziej rozkoszny był rano, bez plasterka. I teraz to chyba zrezygnuję z tego zaklejania. Pamiętam, że mój Mateuszek też miał taki pępek i nie zaklejaliśmy a sam się wchłonął. Muszę tylko odszukać płytę ze zdjęciami i porównać te pępki.
Pozdrawiam

reklama
mi położna spieprzyła pępek..przez kilka lat miałam wystający...lekarze mówili, że przepuklina, że operacyjnie tylko da się to usunąć...i co??? i sam się po latach wchłonął;)

Do góry