reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

ja nie twierdzę że szczepienia co do zasady są złe, i nietrudno mi wyciągnąć wnioski z umieralności dzieci w czaach przed szczepionkami i później. Jest mi tylko trudno dać przyzwolenie na to, żeby mojemu dziecku wstrzykiwano szkodliwą chemię, udając że wszystko jest w porządku i nie dając żadnej alternatywy, ani pełnej informacji :-( ..
No i o to mi właśnie chodzi!!! Dokładnie o to!!! Że chcąc kupić np witaminy dla kobiet w ciąży farmaceuta pokazuje mi X preparatów, ja czytam ulotkę, zapoznaję się ze składem i dokonuję wyboru (a sprawa małej wagi)!!! Natomiast nikt nikogo nie pyta jaką szczepionką chce by jego dziecko było zaszczepione i nikt nie informuje o powikłaniach!!! I to jest skandal! I zgadzam się ze spiskową teorią Izy - z resztą kiedyś był reportaż BBC w temacie szczepień bodajże w UK i bardzo szybko został zdjęty...

reklama
Można osobno - koszt ok 700 zł, a można w pakiecie "6 w 1", który cały kosztuje ok 800 zł (dodatkowo pneumokoki). Pakiet obowiązkowy (bezpłatny) w 2-gim miesiącu życia to 3 albo 4 wkłucia - w przypadku "6 w 1" tylko dwa wkłucia + doustna.

nie wiedziałam ale ja na pneumokoki nie będę szczepić po urodzeniu tylko tak jak starszą córkę po drugich urodzinach

Ja słyszałam od immunologa, że to właśnie szepionki starego typu, te bezpłatne są bardziej szkodliwe - nie jesteśmy tak bogaty krajem, żeby NFZ refundował nam droższe, nowsze szczepionki. Jak pisałam wcześniej, słyszałam, że te refundowane mają stabilizatory w postaci rtęci.

też tak mi mówiła pediatra i jeszcze to że te szczepinki są czystsze i lepiej tolerowane

.
......

To fakt, że naszego kraju nie stac na bezpłatne szczepionki 6w1, a te na rynku mają dwie firmy, bo tylko tyle zostało dopuszczonych na polski rynek. Na wszystkim ktos robi kase, na cudzej śmierci tez i jakos nikt sie nie bulwersuje więc wole dac komus zarobic na szczepionce i uratowac własne dziecko niż sobie wkręcać, że je szprycuje chemią.

Na wszystkim ktos robi kase, na cudzej śmierci tez i jakos nikt sie nie bulwersuje więc wole dac komus zarobic na szczepionce i uratowac własne dziecko niż sobie wkręcać, że je szprycuje chemią.
No tak, tylko niech mi pokazują ulotkę. A akurat za szczepionkami 6 w 1 nie jestem i sama zdecyduję się raczej na nieskojarzone.A że szczepić trzeba nie ulega żadnej wątpliwości i nie chodzi że chemia, ale że szczepionki zawierają thimerosal, który jest substancją która w 50% złożona jest z rtęci.

Na wszystkim ktos robi kase, na cudzej śmierci tez i jakos nikt sie nie bulwersuje więc wole dac komus zarobic na szczepionce i uratowac własne dziecko niż sobie wkręcać, że je szprycuje chemią.

nie chodzi o "wkręcanie sobie", tylko o ŚWIADOMOŚĆ zagrożeń i skutków podejmowanych działań.
Widzę różnicę, czy ktoś zarabia na tym, że inny człowiek już umarł, czy GENERUJE sobie zarobek w tej branży. A tym już się jednak niektórzy bulwersują.

No tak, tylko niech mi pokazują ulotkę. A akurat za szczepionkami 6 w 1 nie jestem i sama zdecyduję się raczej na nieskojarzone.A że szczepić trzeba nie ulega żadnej wątpliwości i nie chodzi że chemia, ale że szczepionki zawierają thimerosal, który jest substancją która w 50% złożona jest z rtęci.

Dzis napisze do tej babki moze cos odpowie - mamulica ja moge sciagnac z norwegii a ciebie interesuje jakis konkretny kraj? (chodzi mi o nazwy zamiennikow) to od razu ja spytam.

Dzis napisze do tej babki moze cos odpowie - mamulica ja moge sciagnac z norwegii a ciebie interesuje jakis konkretny kraj? (chodzi mi o nazwy zamiennikow) to od razu ja spytam.
Nie, Passingby. Ja dalej nic więcej nie wiem. Wbrew pozorom ciężkie zdobyć info na temat nieskojarzonych. albo ja nie umiem efektywnie szukać:crazy:. Z góry dzięki za jakiekolwiek info. Bo w sumie czas najwyższy żeby zaczać działać w tym kierunku:sorry:

Kam (i inne laseczki z Irlandii) ;-)
Byłam dzisiaj na pierwszych (z 3) zajęciach w szkole rodzenia no i rozmawialiśmy m.in o szczepieniach; W pełni pokrywa się to z poniższym tekstem;
Szczepienia w Irlandii nie są obowiązkowe. Wszystkie wątpliwości powinieneś przedstawić lekarzowi ogólnemu (GP). Jeżeli dziecko nie ukończyło 16 lat, to wymagana jest zgoda rodziców na szczepienie.
Kalendarz szczepień dzieci urodzonych po 1 lipca 2008
Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy).
Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):
- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom,
- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C,
- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom,
- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom.
- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B).

Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:
- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka),
- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).

Pytałam jeszcze o szczepionke na rotawirusy, której nie ma na liście i ta też jest dostępna u GP ale odpłatnie. Niestety babka nie była wstanie mi powiedzieć jakiego rzędu są to koszty..
Tak czy siak uważam że i tak sporo dostaniemy za darmo :-)
[FONT=&quot][/FONT]

mary pisałam już o Tym wcześniej;-)
Szczepienia w Irlandii nie są obowiązkowe. Wszystkie wątpliwości powinieneś przedstawić lekarzowi ogólnemu (GP). Jeżeli dziecko nie ukończyło 16 lat, to wymagana jest zgoda rodziców na szczepienie.

Kalendarz szczepień dzieci urodzonych po 1 lipca 2008

Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy).

Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):

- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom,
- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C,
- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom,
- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom.
- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B).

Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:

- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka),
- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).

ja znalazłam to :tak:

reklama
Do góry