reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

ja tez tak myslę dlatego nie chodziłam do alergologa, to co teraz Olinek ma to największa skaza. Większej nigdy nie miał.
Te skazy czasami nam wychodziły i jak wyszły po smarowaniu zwykłym oilatum po ok tygodniu znikały nam a teraz widzę ze cos ciężko im to idzie.
Teraz znowu ma kaszkę na całym ciele, no zesz kurna nie wiem od czego, nie wiem czy czasem jego ręcznika do kąpieli nie wypralam z naszymi-pewnie tak w proszku Ariel moze to od tego, ech tylko gdybam.
Nasze listopadowe dzieciaczki były duzymi skazowcami i im to zniknęło a mój Oli niby nie takie duże uczulenie a ma i ma je :( co wprowadzę mu jogurt i jest wszytsko ok, zaczynam dawac prawie wszytsko (tylko ze oli mało je) i zaczyna sie jazda. ech....

reklama
no mojemu Michałowi minęło, a Kuba juz 3 lata i nadal ma.
Ula mi to nie wygląda na skazę, bo z tego co ja wiem to skaza nie pojawia się punktowo tylko na całych polikach. Raczej cos innego.
Ja próbuję się zapisać do dr Rell na Sienną ale jakoś nie moge trafić w odpowiednie godziny. Ponoć bardzo dobra allegrolog.

Jak to jest z morfologia u dzieci? Musi byc na czczo? Niemowlętom wiem, ze robi się normalnie po jedzeniu ale jak to z roczniakami? Muszę się w piate wybrać do laboratorium i zrobic Michałowi morfologie i crp. Myslałam tez o wymazie z gardla ale to się chyba robi w określonym kierunku nie? na grzyby, pasozyty itp, chyba, to juz musiałby lekarz. Podpowiedzcie co by tu jeszcze zrobić?

ULA mam nadzieje ze cos widzisz na focie jaka my mielismy skaze. Pierwotnie była jeszcze gorsza ;/ po prostu siedzialam i plakalam bo moje dziecko wygladalo jak z łuszczyczą i trondem jakims dlatego nie robilam mu fot w tym stanie.... ale do czego chciałam.... chcialam napisac ze jesli cos jest oczywiste to szybciej to sie wyleczy niz coś co niby jest a nie ma tego. Nie wiem czy Oli na skaze byc moze a moze ma azs? Hmm bo to ponoc nie jedno i to samo. skaza to skaza a azs to bardzo wrazliwa skóra??! chyba cos w tym stylu. Jedno wiem na pewno azs objawia sie swędzeniem. A skaza po prostu jest.... mój miał dzióbek straszny.....ale go nie swędziało. Chociaz do tej pory tak na serio nie znam znaczącej róznicy pomiedzy mini. Skaza od nabiału a azs moze miec rózne podłoze nie tylko nabiałowe.... pieron wie :(

no mojemu Michałowi minęło, a Kuba juz 3 lata i nadal ma.
Ula mi to nie wygląda na skazę, bo z tego co ja wiem to skaza nie pojawia się punktowo tylko na całych polikach. Raczej cos innego.
Ja próbuję się zapisać do dr Rell na Sienną ale jakoś nie moge trafić w odpowiednie godziny. Ponoć bardzo dobra allegrolog.

Jak to jest z morfologia u dzieci? Musi byc na czczo? Niemowlętom wiem, ze robi się normalnie po jedzeniu ale jak to z roczniakami? Muszę się w piate wybrać do laboratorium i zrobic Michałowi morfologie i crp. Myslałam tez o wymazie z gardla ale to się chyba robi w określonym kierunku nie? na grzyby, pasozyty itp, chyba, to juz musiałby lekarz. Podpowiedzcie co by tu jeszcze zrobić?

Kilolek paciorkowiec, gronkowiec?

mama nie ma zdjęcia ;/

Ula jest zdjecie zaraz pod Twoim postem ze zdjeciami z Olinkiem!! widzicie je? Hmm ja teraz juz tez zwątpiłam w te skaze...bo wlasnie za mala mi sie wydaje bo skaza to cała buzia [jak na moim zdjeciu] a nie tylko takie punkty - moze On ma jakas odmiane AZS wrazliwej skóry która reaguje na jakis alergen moze byc i mleko lub jeszcze jakis czynnik zaostrzajacy......
Chociaz czort wie bo Marcel jak juz był podleczony a czasami mu skaza wylazła ot tak sobie to tez miał tylko po plamce na srodku policzka i nigdzie indziej.....

Mama OLi też jak był taki malutki miał trądzik niemowlęcy co jest przez lekarzy często mylone ze skazą, jemu to przeszło.

Kilolek ja będąc w ciąży robiłam sobie wymaz w kierunku paciorkowca i to mi mowili ze to trzeba na co się chce, czego maja szukać.
Poczekaj, kiedys sobie robiłam wymaz po prostu z nosa, gardła - poszlam do labolatroium przy szpitalu i robiłam prywatnie, ale nie okreslalam na co, oni cos badali i wyszło ze baterie są ale to normalne. Moze nie trzeba mowic na co, po prostu oni bedą widziec co sie tam choduje. A tak naprawdę chyba oni w labolatorium najlepiej Ci podpowiedzą, ja nie mam szczegółowej wiedzy i moze niepotrzebnie Ci namąciłam :(

edit. u nas dermatolog mowil ze to łojotokowe zapalenie skóry, Oli ma plamkę na pupie. Ale to wszytsko sie zaczęło od wprowadzenie nabiału na 100%.
Najgoresze jest to ze dermatolog powie ze to nie od nabiału i bedzie dawał masci lżej lub mocniej sterydowe, a alergolog ze to alergia buehehheehe

Ostatnia edycja:
Najbardziej mnie wkurza, że wszyscy lekarze gdybają,,, a może od tego,,, przecież my też tak potrafimy.. ja miałam zawsze skórę delikatną / jak to w tamtych czasach się mówiło / po olejkach dla dzieci pupsko miałam jak papier ścierny, więc moi rodzice dali sobie spokój z tym świństwem, najlepiej reagowałam na krem nivea... Nie znoszę naszych proszków do prania , tzn. proszków zachodnich marek tutaj pakowanych, bo od razu mnie swędzi wszystko , piorę w proszkach na rynek niemiecki nawet kobitkom i nic nie mają. A widzę, że Hanka dostaje czerwonych wypieków jak coś zje, co organizm nie toleruje, a Gośka ma puce czerwone po mrozie.... próbowałam Gośce smarować wazeliną, ale i tak dostaje kolorków.... / pediatra stwierdziła, że to alergiczne i zyrtec kazała dawać wrrrr /.

mi się wyddaje, ze te kolorki po wazelinie i kremie bambino są dlatego, ze oba mają w składzie wode a wiadomo jak woda na mrozie reaguje

reklama
Alicja ma też zaczerwienione policzki i trochę rogowaciejącą skórę - lekarka powiedziała, żeby na razie natłuszczać tylko, ale sama nie weim czy to nie jakieś uczulenie :/

Najważniejsze że zapalenie płuc wyleczone :). Bierzemy już tylko dicoflor od jutra, ale Alicja do końca tygodnia posiedzi z tatusiem na zwolnieniu. Przy okazji dzwoniła dziś do mnie pani opiekunka ze żłobka zapytać jak się Ala ma i powiedziała, ze to wirus musiał być bo na cały zeszły tydzień dzieci wykosiło zapalenie płuc albo oskrzeli. Czyli to jednak był wirus żłobkowy :/

A teraz mam nowe zmartwienie, bo Alicji się na pupie i sromie straszne krostki zrobiły, ma je już ponad tydzień. Najpierw były krostki, potem takie jakby pęcherzeyki, które się rozlały na większą powierzchnię a teraz są czerwone plamy. Całkiem spore są, 2 największe obszary takie jak 50 gr. smaruję na przemian Linomagiem, sudocremem i bephantenem, 2 dni smarowałam clotrimazolem bo lekarka zaleciła - ale nie widze poprawy. Dziś powiedziała, żeby wietrzyć pupę, a jak nie minie to do dermatologa :/

Kurcze pierwszy raz ma coś takiego...

Do góry