reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Mam wit K, A i D3. Ponoc to standart...
ja mam tylko D3 i K, o A nie słyszłam!!!
Teraz zastanawiam się czy w ogóle podawać tą D3 bo przeciwskazaniem jest małe ciemiączko, a Olaf ma 0,5x0,5. A jak jest u Was?

Iza, piszesz że zmienić pieluchy. Używam pampersów, zmienić na Huggies? Jak wietrzę Olafa to zazwyczaj jestem obsikana :))) Chyba w tetrowe zacznę go wkładać :) - żartuję, na praniu bym całe dnie spędziła :)))

reklama
ja o witaminie A jak juz pisałam nie słyszałam a i lekarz nic nie wspominał ale jak bede na nastepnej wizycie to z ciekawości zapytam....

co do ciemiaczka to u nas lekarz sprawdzał ale nic nie powiedział wiec moze nie mamy i dlatego mozemy brac witaminy, chociaz u Ciebie jest bardzo małe ale zadzwon do lekarza albo do przychodni i zapytaj jak ma Cie to uspokoic....

:szok: wspolczuje, to musialo byc straszne.

Kiedy mialyscie pierwsza wizyte u lekarza? I ile wizyt poloznej?
Bo moja byla w czwartek i teraz w ten czwartek tez przychodzi. A o wizycie u lekarza powiedziala ze dopiero jak dziecko skonczy 3 tyg. Wydaje mi sie to pozno :sorry:
u mnie jest jedna wizyta położnej i jedna wizyta lekarza. A wizyta u lekarza w gabinecie dopiero na 6 tygodni na pierwsze szczepienie. A dodatkowo jak coś mnie martwo to idę na ważenie i przy tym pokazuję pielęgniarce, a ona mi mówi co się dzieje i czy ewentualnie trzeba iść do lekarza

Ostatnia edycja:
Teraz zastanawiam się czy w ogóle podawać tą D3 bo przeciwskazaniem jest małe ciemiączko, a Olaf ma 0,5x0,5. A jak jest u Was?

Iza, piszesz że zmienić pieluchy. Używam pampersów, zmienić na Huggies? Jak wietrzę Olafa to zazwyczaj jestem obsikana :))) Chyba w tetrowe zacznę go wkładać :) - żartuję, na praniu bym całe dnie spędziła :)))
na haggies moze być, wazne zeby dac skórze odpoczac od podrazniania ciągle w tych samych miejscach :tak:
Gai teraz zminiłam na babycostam z rossmanna, bo mi sie kupy z pampersów wylewały. z babycośtam się nie wylewają. I taniej wyhodzi... no ale to poza tematem.
A co o ciemiączku Olafa powiedział pediatra? bo rezywiscie jakies małe dosc, mojej córci wlasnie dotknęlam i mnij wiecej 3x3 ma:eek: miałas zalecone to d3?

ja dzis znowu przezywam problemy z kupka u mojego synka(dopiero dzis wyczytałam ze ryzu nie wolono a wczoraj zjadła) i mam tak jak napisałas on chce ciagle do cyca tylko wtedy sie uspokaja... jezeli nie podawac to co innego robic...masuje brzuszek i cwicze nóżkami....
sama juz płacze jak on zaczyna...
najgorsze ze przy cycu chwilke tylko jest a potem ulewa....
a ja wczoraj marchwi gotowanej sie najadlam .. niby to tez wskazania to tego ze dziecko nie da rady sie wyproznic

Mam wit K, A i D3. Ponoc to standart...
o A nie słyszałam

u nas ciemiaczko było2x2 i podaje D3 ;]

zbliza sie noc ciekawe czy synek dzis grzeczny bedzie :-(

Hej dziewczynki, jestem daleko od kraju, wiec moze wy mi pomozecie. Moja coreczka od urodzenia ulewala wiecej lub mniej, miala tez czeste czkawki. Do miesiaca nie bylo jednak problemow, przybiera tez ladnie. jednak od ponad tygodnia placze podczas jedzenia tak rozpaczliwie, ze myslalam, ze stracilam pokarm, ale nie.. mleko jest. Podczas karmienia mala az cala sie wygina do tylu, sztywnieje, zaczely sie tez chlustajace wymioty. Poszlismy do lekarza i stewierdzil refluks pokarmowy. Zlecil usg i wczoraj na usg potwierdzono refluks zoladkowo - przelykowy. Ja juz wczesniej wyczytalam i staralam sie pomagac coreczce zmniejszajac dawki pokarmu, a zwiekszajac ilosc karmien, odbijajac dziecko co 5 minut podczas karmienia (czasem niestety zamiast odbicia sa wymioty), podkladajac poduszke pod glowe do spania, dajac smoczek po jedzeniu, a teraz z polecenia lekarza podajac dwa razy na dobe renigast i jakies kropelki uspokajajace. Niestety coreczka dalej sie meczy, a ja nie wiem czy mozna jej jeszcze jakos pomoc? Czy mozna wyleczyc refluks bez leczenia operacyjnego? Jak dlugo trzeba czekac by byla poprawa? Martwie sie, bo odkad nasilily sie objawy refluksu wlasciwie zachamowal sie rozwoj dziecka. Tak jak wczesniej co dzien obserwowalismy cos nowego, tak teraz nic. Nie chce lezec na brzuszku, nie chce unosic glowki, nie patrzy na nikogo, nie usmiecha sie... Wiem, ze powiklaniem refluksu sa problemy rozwojowe i bardzo chcialabym pomoc mojemu dziecku uniknac takiego losu. Nie wiem jednak co robic... Jesli macie jakies pomysly lub wiedze podzielcie sie prosze.
na refluks to ja nie wiem ale z tym, ze się tak odgina przy piersi to jest pierwszy objaw skazy białkowej. Spróbuj odstawić na kilka dni nabiał moze się uspokoi troszeczkę przy edzeniu wtedy spokojniej będzie jeść i może na refluks troche pomoże.

Kasiu, u mnie było to samo. To są problemy z brzuszkiem i to niekoniecznie kolki, ale może być problem z trawieniem. Byłam u homeopaty i dał dwa leki i teraz malutka w końcu się wysypia. Ma kolki - budzi się z płaczem i jak sobie popierdzi to znowu zasypia. Nie rób tego samego co ja zrobiłam - mała cały czas była przy piersi i myslalam że nie mam pokarmu. Okazuje się, że dziecko chce do cycy wtedy kiedy boli je brzuszek. I to nic dobrego, bo brzuszek się napełnia i znowu problem z trawieniem...

Dziewczyny, czy na pieluszce Waszych maluszków od czasu do czasu widać takie plamki koloru ceglastego? Nie wiem czy to krew czy moczany... Pediatra uspakajał, że to nic groźnego i przez peirwszy miesiąc może tak być... Ale i tak się martwię...
natalunia bardzo się zmartwiłam jak to przeczytałam. A duzo sika??? Bo to jest objaw odwodnienia (wiem bo przerabiala z Kuba i spedził 2 tygodnie w spzitalu pod kroplówka nawadniającą). Tzn jest tak jeżeli sa same plamy na pieluszce to bardzo źle i ja bym pojchała do spzitala sprawdzić. A jeśli pieluszka jest obsiusiana obfisie i sa te plamy to zapewne jest tak jak powiedziała pediatra.

u mnie jest jedna wizyta położnej i jedna wizyta lekarza. A wizyta u lekarza w gabinecie dopiero na 6 tygodni na pierwsze szczepienie. A dodatkowo jak coś mnie martwo to idę na ważenie i przy tym pokazuję pielęgniarce, a ona mi mówi co się dzieje i czy ewentualnie trzeba iść do lekarza

u mnie byla 2 razy na wizycie polozna i 3 raz zobaczyc pepek tylko i powiedziala ze jeszcze w polowie miesiaca przyjdzie a lekarka byla jak synek mial 2 tyg dala skierowanie na bioderka a do gabinetu obowiazkowo po 6 tygodniach ... tylko bylismy 2 dni temu zwazyc synka

:szok: wspolczuje, to musialo byc straszne.

Kiedy mialyscie pierwsza wizyte u lekarza? I ile wizyt poloznej?
Bo moja byla w czwartek i teraz w ten czwartek tez przychodzi. A o wizycie u lekarza powiedziala ze dopiero jak dziecko skonczy 3 tyg. Wydaje mi sie to pozno :sorry:

Położna była raz. U lekarza bylismy jak mała miała 3 tyg, kolejny raz pojdziemy na szczepienie jak bedzie miała 6 tyg... to tminy wyznaczone przez przychodnie...

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny napiszcie mi jakie krople używacie na kolki dla maluszków i czy są na receptę i co najważniejsze czy działają bo będę musiała coś wprowadzić z góry dzięki

Do góry