reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Kamcia idz zrob badania w laboratorium. Byl jeszcze jeden maluszek (zreszta mojej kolezanki synek), najpierw mowili ze skaza, potem ze azs, a okazalo sie ze grzybica. Ponoc czesto u dzieci zdarza sie ze np obtarcie czy odparzenie jest zainfekowane mimo niewiadomo jakiej pielegnacji.

We wtorek skocze do dermatolog innej ale najpierw w poniedzialek jade zrobic badania w innym laboratorium. Na pasozyty przede wszystkim.

reklama
Kamcia idz zrob badania w laboratorium. Byl jeszcze jeden maluszek (zreszta mojej kolezanki synek), najpierw mowili ze skaza, potem ze azs, a okazalo sie ze grzybica. Ponoc czesto u dzieci zdarza sie ze np obtarcie czy odparzenie jest zainfekowane mimo niewiadomo jakiej pielegnacji.

We wtorek skocze do dermatolog innej ale najpierw w poniedzialek jade zrobic badania w innym laboratorium. Na pasozyty przede wszystkim.
brzmi groźnie..
muszę iść do lekarza i ich przycisnąć do tego..
ehhh
mam nadzieję że zrobią jejte badania....

Wyobraz sobie ze ten mały ma dopiero 2 miesiące i przez ten czas nic nie ustalili! Dopiero teraz. lekarze zmieniali co chwile mu mleko a bylo tylko coraz gorzej. No i dopiero teraz zajarzyli zeby moze dac skierowanie na badania :|

Spójrzcie co znalazłam - to jest dokładnie to co ma Joasia, z opisu :-:)-:)-:)-:)-(

Linijne znamię naskórkowe (linear epidermal nevus) zostało opisane po raz pierwszy przez Baerensprung w 1863 roku jako naevus unius lateralis. Są to zmiany wrodzone, obecne najczęściej już przy urodzeniu, ale niekiedy mogą się pojawiać dopiero w dzieciństwie. W pierwszym okresie choroby mają one wygląd ograniczonych obszarów nadmiernej pigmentacji nie wystających ponad powierzchnie skóry, gładkich, przebarwionych plamek lub grudek w kolorze skóry, w późniejszym okresie choroby przybierają postać brodawkowatą. Przebarwienia spowodowane są niewielkim nadmiernym rogowaceniem. Znamiona naskórkowe mogą występować w każdym miejscu skóry, także w okolicy odbytowej i moczowo-płciowej (1). Często zlokalizowane są na twarzy i szyi, owłosionej skórze głowy, tułowiu lub kończynach. Najczęściej tworzą się zmiany o układzie linijnym i jednostronnym, wzdłuż linii Blaschko, nie przekraczają linii środkowej ciała. Mogą być pojedyncze klinicznie przypominające rogowacenie łojotokowe, brodawki lub mnogie, czasem uogólnione, zajmujące znaczne obszary skóry, utrzymujące się trwale przez całe życie. Czasem mają układ linijny, wirowaty, prążkowy, często mają charakter uogólniony obejmując znaczne powierzchnie ciała. Znamiona pojawiają się we wczesnym dzieciństwie, rosną wraz z chorym i nie ulegają regresji. Czasami mogą się nasilać i zanikać zwłaszcza w przypadku zapalnego linijnego brodawkowatego znamienia naskórkowego, któremu może towarzyszyć ból, pieczenie i nadżerki, jednak nigdy nie ustępują całkowicie. Do rzadkości należą doniesienia o rozwoju nowotworu złośliwego w znamieniu naskórkowym. Opisywane są pojedyncze przypadki rozwoju rogowiaka kolczystokomórkowego (2), raka podstawnokomórkowego (3) i kolczystokomórkowego w miejscu zmian chorobowych (4). Mogą wykazywać związek z innymi wadami rozwojowymi, najczęściej ośrodkowego układu nerwowego, kostnego, narządu wzroku oraz z niektórymi zaburzeniami rozwojowymi, np. z zespołem Proteusa, zespołem CHILD, zespołem McCune-Albrighta, zespołem Klippla-Trenaunaya (5-9).

Jestem załamana :-( W innym artykule znalazłam że to ma cechy łuszczycy, a brat A przecież ją ma :(

Ostatnio edytowane przez moderatora:
...

Spójrzcie co znalazłam - to jest dokładnie to co ma Joasia, z opisu :-:)-:)-:)-:)-(
...
Jestem załamana :-( W innym artykule znalazłam że to ma cechy łuszczycy, a brat A przecież ją ma :(
Dziunka
PRZESTAN SIE KOBIETO NAKRECAC!
Jest tyle podobnych do siebie chorób... Spokojnie... Z czasem napewno dojdą do tego co to jest... :sorry:

Wróciłam ze szpitala. Obejrzeli i ponieważ po maściach się nic nie zmieniło utwierdzili się w przekonaniu że to znamię. Usłyszałam że mam się zgłosic do poradni dermatologicznej i chodzic na kontrolę co pół roku i obserwowac. Jak będzie panienką to będzie można usunąc. Mam smarowac kremem mocznikowym i balneum baby. :(
Na wtorek umówiłam sie już do innego dermatologa, prywatnie.
dziwne jak na zmianie

Wyobraz sobie ze ten mały ma dopiero 2 miesiące i przez ten czas nic nie ustalili! Dopiero teraz. lekarze zmieniali co chwile mu mleko a bylo tylko coraz gorzej. No i dopiero teraz zajarzyli zeby moze dac skierowanie na badania :|

oh no brzmi groźnie ae trzeba pamiettać, żę to wszystko występuje rzadko, moze nie taki diabe straszny jak go maują. A moze jednak to nie to.

dziunka mary ma racje...
jak czytam to Twoje i to co znalazłaś to moją małą też mogę pod tym podpisać....
poważnie ci mówię..
nie co.. poczekaj aż lekarze powiedzą co i jak, ja w poniedziałek idę poprosai o badania laboratoyjne czy cś... bo aż mnie o przeraża...

Dziunka
PRZESTAN SIE KOBIETO NAKRECAC!
Jest tyle podobnych do siebie chorób... Spokojnie... Z czasem napewno dojdą do tego co to jest... :sorry:

Dziunka, wiem, że łatwo mówić, ale Mary ma rację. Jak byś chciała namiary na dobrego dermatologa z Gdańska, to mogę ci podać na prv.

Dziunka po to chodzisz do lekarza zeby on postawił Ci diagnoze. I przestań czytac internet , bo tam wielokrotnie cuda na kiju wypisuja:tak:

reklama
Dziunka ja już ie czytam nic w internecie, bo zawsze jak się naczytam to mi się wydaje, ze wszyscy jestesmy umierający :sorry2:

A Michaś mega marudny, od kilku dni. Podejrzewamy ząbki. Wczoraj to już nawet paracetamol poszedl w ruch, bo taki pacz byl. Spania prawie wcale czy to w dzień czy w nocy i przylepa straszliwe, ciagle na ręce. Mam nadzieje, ze to już niedlugo potrwa

Do góry