reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

no i jeszcxze do tego wszytskiego wysypało Pawła całego ... normalnie nie wytrzymam wszystko naraz :/:/

wyeliminowalam praktycznie wwszytsko do jedzenia oprócz tego co jadl od 4 m i mu nic nie było .... ale ostatnio kupilam kaszle mleczko ryzowa o smaku truskawkowym .... czy to moze byc to ?? jadl i banan i maline ... i wszytsko było ok .... nie wiem czy te "truskawki" moga uczulac ... ? a moze to od antybiotyku ?? a no i przeszlismy na mleko 2 ale mysle ze to napewno nie od tego.... sama nie wiem bosh juz mi sie wsyztsko miesza w głowie wiec...

pytanie: czy dziecko moze miec uczulenie na kaszke mleczno-ryzowa truskawkowa ??

Kasiiula - jak najbardziej może to być uczulenie od kaszki. Pisałam już kilka razy, że AMelka ża\dnych kaszek smakowych jeść nie mogła, bo ją uczulały. Ale antybiotyk też moze powodować wysypkę. Amelka np. jest uczulona na Augmentin. Strasznie ją po nim wysypywało. Dwa razy dostawała i nie skojarzyłąm, szukałam przyczyny w jedzeniu i dopiero za trzecim razem stwierdziłam, że to ewidentnie musi być antybiotyk. Teraz ma w karcie u pediatry wpisane że jest na to uczulona i przepisywane w razie czego inne antybiotyki.

:D nie gadaj nic, ona mi kazala niedawno ziarenka z truskawki wyciagac :| na szczescie, swirek przeszedl :D

:-D:-D:-D:-D:-D:-D Moja Amelka jest chyba bardzo podobna do Julki. Też ma mnóstwo takich świrków. Ostatnio kazała mi z sosu bolońskiego własnej roboty (który uwielbia) wybierać bazylię, bo sobie coś ubzdurała.

Witajcie mamuśki

Przede wszystkim chcę was przeprosić bo zupełnie nie wiem co się tutaj dzieje - kto pół roczku obchodzi, kto jakie postepy itd... aż mi wstyd :zawstydzona/y:
Ostatnio jestem wyłącznie zaabsorbowana Sonią i sprawą badań, wagi, jedzenia, podejrzenia niedoczynności tarczycy itd...

Podzwoniłam dzisiaj po wrocławskich klinikach/przychodniach/laboratoriach bo za tydzień w pl bedziemy na ślubie kuzynki Ł.. W każdym razie w każdym kolejnym miejscu do którego sie dodzwoniłam słyszałam to samo - "tak małym dzieciom nie pobieramy krwi" :eek:
Aż w końcu skierowali mnie do Ziemowity i tam w końcu dowiedziałam sie ze owszem robią i to bez problemu... tzn jeśli przyjdziemy w pt przed 11:00 to jeszcze tego samego dnia dostaniemy wyniki :tak:
Tak wiec bedziemy robić na tarczyce TSH, FT4, FT3 + morfologie +glukoze... tylko właśnie na glukoze to na czczo powinno byc a przy tak małym dziecku to przecież nierealne... :dry:
Niby laborantka mówiła ze lekarz może wziąć poprawkę na to że dziecko nie było na czczo ale sama już nie wiem... tzn zrobic zrobimy tylko czy jest w tym sens...?
achhh mówię wam - koniec świata...

Mary - jestem w szoku. Ja robiłam badania Bartkowi dwukrotnie i nie było żadnych problemów, krew miał pobieraną z żyły. Na czczo nie był, bo tak jak pisały dziewczyny to nierealne. po prostu nie dostał mleczka bezpośrednio przed badaniem. Trzymam kciuki, żeby udało ci się te badania zrobić.

Mamusie jakie witaminy podajecie dzieciaczkom? My wciaz wit.D, od 2 mscy 5 kropoel juvit multi i od wczoraj omega med. To wszystko z zalecenia pediatry:tak:
My tylko Vit d3

No ale jak to? Ma niedobór tych witamin czy raczej profilaktycznie...?
Dziewczyny, czy wy też podajecie maluszkom jakieś "dopalacze" ;) ? No bo ja nie... Mnie to się wydawało że na tym etapie wszystkie witaminki sa w mleczku i słoiczkach/świeżej żywności...

Ja profilaktycznie już nie daję. Amelce dawałam multiwitaminę na zalecenie pediatry i potem miała jakieś zaburzenia metaboliczne. Generalnie chodzi o to, że jednych skąłdników miała za dużo (np. wit. d3, fosforu, wapnia i czegoś tam jeszcze) a innych za mało. Chodzilismy do poradni chorób metabolicznych i tam kategorycznie zabronili nam podawania Amelce multiwitaminy. Dlatego teraz nie daję Bartkowi.

reklama
Byłyśmy dziś u neurologa :) Usłyszałam że na wszystkie dzieci które były zaczadzone w takim stopniu co Mariczka, żadne nie rozwija się tak szybko JUPI Moja gwiazdeczka

GRATULUJĘ nic tylko się cieszyć:-):-)

no i jeszcxze do tego wszytskiego wysypało Pawła całego ... normalnie nie wytrzymam wszystko naraz :/:/

pytanie: czy dziecko moze miec uczulenie na kaszke mleczno-ryzowa truskawkowa ??

kasia weź głęboki oddech i się nie stresuj tak strasznie, Pawełek może faktycznie mieć uczulenie na tą kaszkę my mamy uczulenie na malinową:-(

widzisz wziełam ulotke do reki i tam jest napisane:

"po doustnym podaniu klarytromycyny wystąpić mogą reakcje alergiczne: od pokrzywki i wykwitów skórnych do reakcji anafilaktycznej i zespołu Stevena-Johnsona oraz tokstycznej rozpływnej martwicy naskórka"
czyli moze byc tez antybiotyk ??

antybiotyk niestety też może uczulać... :-(

a po ilu dniach gdzies powinno znikac?? jeszcze nie mialam uczulenia na jedzenei wiec zastanawia mnie to ... dzis ide do lekarza na kontrol powiem jej o kaszce i wezme ulotke yh

do 2 tygodni

Witajcie mamuśki
Aż w końcu skierowali mnie do Ziemowity i tam w końcu dowiedziałam sie ze owszem robią i to bez problemu... tzn jeśli przyjdziemy w pt przed 11:00 to jeszcze tego samego dnia dostaniemy wyniki :tak:
Tak wiec bedziemy robić na tarczyce TSH, FT4, FT3 + morfologie +glukoze... tylko właśnie na glukoze to na czczo powinno byc a przy tak małym dziecku to przecież nierealne... :dry:
Niby laborantka mówiła ze lekarz może wziąć poprawkę na to że dziecko nie było na czczo ale sama już nie wiem... tzn zrobic zrobimy tylko czy jest w tym sens...?
achhh mówię wam - koniec świata...

mary super że w końcu się wam udało znaleźć odpowiednie laboratorium:tak::tak:
daj znać jak będziesz znała wyniki 3mam kciuki żeby było ok

Ja z Alanem jeszcze dzisiaj a najpozniej jutro rano jade na dyzur lekarski bo jego zachowanie jest podpadajace...Po drzmce az sie dlawil wydzielina, jak mnie sie udalo jej ciut wyciagnac to byla brzydka zolta...I tep ciut wzrosla...boje sie ze to cichaczem oskrzela sa atakowane...

jedź jedź bidulek oby to było tylko przeziębienie

Mamusie jakie witaminy podajecie dzieciaczkom? My wciaz wit.D, od 2 mscy 5 kropoel juvit multi i od wczoraj omega med. To wszystko z zalecenia pediatry:tak:

my tylko D o tych omega nawet nie słyszałam dla niemowlaków

My też mamy gazowy w łazience ale odkąd mały się urodził mamy zainstalowany obok piecyka czujnik. Już ze 4 razy nam zapiskiwał ale tylko po otwarciu okna w łazience wszystko było ok - nie wiem co to było? a ile strachu się najadłam za pierwszym razem :(

Uleńka bardzo często jest tak że cofa z komina bądź komin się zatyka bądź wentylacja i dlatego ten alarm się włącza dobra sprawa te czujniki

my dzisiaj po wizycie i szczepieniu ufffff
wszystko ok!!!
dostalismy dzisiaj te omega w kapsulkach :)))
dalej wit D3, B1, B6 i kwas foliowy (ale to dlatego ze u nas slaba morfologia tzn juz wszystko idzie ku lepszemu). Wynki wczorajszego pobrania krwi tez lepsze, ale jeszcze nie idealne.
To samo z wynikami watroby z krwi, lepsze ale..... no musimy czekac na poprawe calkowita bo lekarka mowi, że moze watroba dopiero teraz "dojrzewa" bo moze w brzuszku nie zdazyla

no to bardzo fajnie że wszystko ku lepszemu idzie :-):-)

My też mamy gazowy w łazience ale odkąd mały się urodził mamy zainstalowany obok piecyka czujnik. Już ze 4 razy nam zapiskiwał ale tylko po otwarciu okna w łazience wszystko było ok - nie wiem co to było? a ile strachu się najadłam za pierwszym razem :(
No ja żałuję że nie mieliśmy czujników, ale to wynajmowane mieszkanie i komu wpadłoby do głowy że może dojść do takich rzeczy na krótko po kontroli. Staraj się przynajmniej nie mieć szczelnie zamkniętych okien, w większości jest opcja rozszczelnienia przy ustawieniu na skos - wtedy minimalizujesz ryzyko ciągu wstecznego

o rety dopiero doczytalam, wspolczuje przezyc :-(, wzywalas karetke? ja bym chyba sama padla bylas dzielna. Dobrze że tylko tak się to skończyło.
Pobiegłam z nią do sąsiadki która mieszka ze starszym już tatą i ona wezwała karetkę. Pamiętam że miałam ją zawiniętą tylko w kocyk i jeszcze jak straciła przytomność to puściły zwieracze, co wywołało jeszcze większe przerażenie. Byłyśmy w komorze hiperbarycznej i dopiero pod koniec terapii zaczęła normalnie regować i zainteresowała się cyckiem

mary_mary Marika miała narkoze na czczo podawaną i badanie było o 8 a o 2 mogła dostać ostatni posiłek

co do witamin to ja daje vit C bo on wieczk chory wiec choc 1 kropelke dziennie ;] oczywiscie vit D do tego od dzis wapno na uczulenie

my po wizycie no i ...
ogolnie mniej słychac szmerów wiec jest poprawa ... co do wysypki to uczulenie tylko albo kasza albo antybiotyk ... kasza odstawiamy a antybiotyk szkoda odstawiac bo nei wiadomo w 100 % czy to on wiec do ponidziałku odstawiamy dodatkowo wapno i zyrtec ... wiec czekamy co dalej ... ;]

......
Pobiegłam z nią do sąsiadki która mieszka ze starszym już tatą i ona wezwała karetkę. Pamiętam że miałam ją zawiniętą tylko w kocyk i jeszcze jak straciła przytomność to puściły zwieracze, co wywołało jeszcze większe przerażenie. Byłyśmy w komorze hiperbarycznej i dopiero pod koniec terapii zaczęła normalnie regować i zainteresowała się cyckiem

mary_mary Marika miała narkoze na czczo podawaną i badanie było o 8 a o 2 mogła dostać ostatni posiłek
ale szoook nie jestem sobie nawet w stanie tego wyobrazic, ale mialas przezycia.

co do witamin to ja daje vit C bo on wieczk chory wiec choc 1 kropelke dziennie ;] oczywiscie vit D do tego od dzis wapno na uczulenie

my po wizycie no i ...
ogolnie mniej słychac szmerów wiec jest poprawa ... co do wysypki to uczulenie tylko albo kasza albo antybiotyk ... kasza odstawiamy a antybiotyk szkoda odstawiac bo nei wiadomo w 100 % czy to on wiec do ponidziałku odstawiamy dodatkowo wapno i zyrtec ... wiec czekamy co dalej ... ;]
kasiula jak pisalam na czacie musicie byc dzielni i nie dac sie temu chorubsku i jak najmniej antybiotyków w przyszlosci zycze

u nas dzisiaj jakaś masakra normalnie , Kuba gorączkuje - jak zmierzyłam mu temp i zobaczyłam 39 to nie wiedziałam za co się zabrać ale szybko podałam paracetamol i teraz ładnie spadło do 36,8 , ufff , muszę go przebrać jak się obudzi bo się strasznie spocił , a ja przy nim z nerwów

my po wizycie no i ...
Głowa do góry, będzie dobrze!! Pamiętaj że nastawienie to połowa sukcesu

u nas gorączka po raz pierwszy , dobrze że miałam te czopki , kupiłam je po szczepieniu w razie "w" no i się teraz przydały
O właśnie co macie w niemowlęcej apteczce na wszelki wypadek? Ja czopki na gorączkę, viburcol, espumisan, plantex, vit b6, kwas foliowy, vit B, spirytus salicylowy i plasterki

reklama
Nie jeddziemy jednak z Alanem, bo nie wykazuje zadnych objawow oprocz tego kataru. Obserwujemy go. Nawet lepiej je. Chyba poddlapal "cholerstwo" od brata, bo Maciek dopiero co byl przeziebiony od piatku do srody :/ Moj maz stwierddzil, ze Alan nie wykazuje objawowo choroby, ze to mnie bardziej przydlaby sie lekarz(mam zapalenie piersi-znowu...). Jak bedzie trzeba to sie zapakujemy.

Lagajka, az sie poryczalam! Boszeee, ja bym nie wiedziala jak zareagowac! Pewnie tez w sasiadacdh szukalabym pomoc(chociaz ich malo zam i nieprzepadam). Dzielna kobieta z Ciebie!

Co do lekow w apteczce-ja zaczynalam profilaktycznie od syropku przeciwgoraczkowego-Panadol. Teraz juz mam wiecej, tymbardziej, ze Maciek np Panadolu w syropie nie znosil-plul. I co jakis czas kontroluje waznosc uzycia oczywiscie.

Mam teraz w razie co:

syropie Panadol i Nurofen
,
w czopkach Nurofen i paracetamol(nie pamietam w tej chwili nazwy)
wit C, wapno,
Pulmex baby-do nacierania
wode utleniona, plasterki, bandaże zwykle,
pianke na poparzenia(patheol-czy jakos tak)-odd chwili gdy Macius 1.5roczny wylal na siebie goraco herbate!
Clemastinum w syropie, zyrtex-oba w razie alergii, pierwszy np na ukaszenie osy-tez po tym jak Macius majac 11 miesiecy zostal uzadlony i zaczela isc reakcjia. Wczesniej dostal zastrzyk.
I jakąś masc lagadzaco skutki ukszen owadow.

Oprocz tego mam jeszcze jakies leki, masci po tym jak Alan byl leczony czy Macius. Juz nieraz sie przydawaly jak dr zalecila-nie musialam dokupowac.

Do góry