reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Anadri, dobrze ze temp spadla! Pamietaj o tym podawaniu na zmiane co 4 goddzinki 2 roznych srodkow(paracwtamol i ibuprofen). Bo jak stosujesz jeden to mozesz tylko co 8godzin. Ja sie o tym dowiedzialam tez niestety po fakcie, jak moj Macius majac 2.5roku mial 40st i dostal drgawek...A Twojemu mezowi sie nie dziwie, mi teraz lzy polecialy na mysl jak Wasz synus musial cierpiec...ale ta kapiel to dla jego dobra i dobrze ze pomogla.

A Alanek ma katar:-( drugi dzien. Chyba od brata sie zarazil. Albo go przewialo, bo jak byli tesciowie to wciaz otwierali okna i byly przeciagi:wściekła/y:. Ja tez czesto wietrze, siedzimy nieraz przy otwartym, ale nie wtedy gdy tak wieje jak wialo u nas w ten weekend:wściekła/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Royanno ale to nie jest wtedy podwójna dawka? Tyle się słyszy żeby leków nie mieszać bo można więcej szkody wyrządzić niz pomóc. Ja nigdy tak nie robiłam, nurofen zgodnie z ulotka 3-4 razy dziennie dla dziecka w tym wieku, drgawek nie było. To chyba od dziecka zależy - sąsiadki wnuczka każdą temperature kończy drgawkami i muszą mieć zawsze w domu jakiś lek w zastrzyku (nie pamiętam jak się nazywa) aby w razie czego podac. No i z drugiej strony muszę też napisać że dobrze jak organizm zwalcza infekcję gorączką. To funkcja obronna organizmu - nie mówię tu oczywiście o tak wysokiej, tu wiadomo trzeba pomóc ale np przy 37 bym nie panikowala i nie podawala zapobiegawczo lekow.

Anadri to dobrze , ze ta temp.spadła. Jak masz mozliwosc to skonsultuj to z lekarzem . Głowa do góry :)
Royanna to mozesz tesciom podziekowac :sorry2:

Royanno ale to nie jest wtedy podwójna dawka? Tyle się słyszy żeby leków nie mieszać bo można więcej szkody wyrządzić niz pomóc. Ja nigdy tak nie robiłam, nurofen zgodnie z ulotka 3-4 razy dziennie dla dziecka w tym wieku, drgawek nie było. To chyba od dziecka zależy - sąsiadki wnuczka każdą temperature kończy drgawkami i muszą mieć zawsze w domu jakiś lek w zastrzyku (nie pamiętam jak się nazywa) aby w razie czego podac. No i z drugiej strony muszę też napisać że dobrze jak organizm zwalcza infekcję gorączką. To funkcja obronna organizmu - nie mówię tu oczywiście o tak wysokiej, tu wiadomo trzeba pomóc ale np przy 37 bym nie panikowala i nie podawala zapobiegawczo lekow.

to nie jest podwójna. Nasza pediatra też tak każe robić, gdy temperatura przekracza 39, lub po jednym leku nie chce spaść poniżej 38...

a poniżej 38,5 to ja w ogóle nie zbijam gorączki.

No to tak jak ja.
No ale jak nie podwójna? Nie kumam tego? Za głupia chyba jestem? Bo równie dobrze mogę dac ten sam lek zamiast 3 razy to 6? Bo przeciez przeciwbolowe maja podobne skladniki?
No nic, moze za glupia na to jestem :D poza tym u nas rzadko goraczka. Jak juz daje nurofen to przeciwbolowo np na zeby.

No to tak jak ja.
No ale jak nie podwójna? Nie kumam tego? Za głupia chyba jestem? Bo równie dobrze mogę dac ten sam lek zamiast 3 razy to 6? Bo przeciez przeciwbolowe maja podobne skladniki?
No nic, moze za glupia na to jestem :D poza tym u nas rzadko goraczka. Jak juz daje nurofen to przeciwbolowo np na zeby.

wyjaśnię na przykłądzie witamin - jeśli dajesz witaminę A i witaminę E, to nie znaczy, że dajesz podwóją dawkę witamin, bo każda działa trochę inaczej. I ch podobieństwo kończy się na tym, że obydwie substancje sa witaminami, i działają dobrze na skórę i śluzówki.
Tak samo Ibufen i paracetamol mają różne substancje czynne, i ich podobieństwo kończy się na tym, że obydwa mają za zadanie obniżyć gorączkę, ale każdy z nich w inny sposób.
:-D

....
mary to faktycznie duzo przybiera, pewnie, ze lepiej wszystko sprawdzic!

Mary i jak wiadomo co z ta wagą? jak badania?
...

Tez sie zastanawiam co u Mary...

Nie miałam neta przez ostatnie dni...
No wiec - waga nieubłaganie pokazała 10,4kg :sorry2:
Lekarka (polska - tym razem inna niz zwykle bo chcialam z kims jeszczze to skonsultowac)
powiedziala ze absolutnie nie zmniejszac stosunku proszku do wody bo ona je mniej niz przewiduje sie dla dziecka 2-4m-cy a dziecko potrzebuje tych skladnikow itd...
1. moze to byc jej "uroda" - tzn cecha genetyczna chociaz ja tego nie kupuje bo wczesniej trzymala sie rowno na 97 centylu
2. faktycznie moze byc to niedoczynnosc tarczycy... Tylko ze, to sa specjalistyczne badania i wykonuje sie je tylko w szpitalu - lekarka musi wyslac list i dopiero szpital umawia nam wizyte co moze potrwac nawet do 2 m-cy
3. Moze z tego "wyrosnac"
Tak wiec nie pozostaje mi nic tylko czekac.... :dry:

Nie miałam neta przez ostatnie dni...
No wiec - waga nieubłaganie pokazała 10,4kg :sorry2:
Lekarka (polska - tym razem inna niz zwykle bo chcialam z kims jeszczze to skonsultowac)
powiedziala ze absolutnie nie zmniejszac stosunku proszku do wody bo ona je mniej niz przewiduje sie dla dziecka 2-4m-cy a dziecko potrzebuje tych skladnikow itd...
1. moze to byc jej "uroda" - tzn cecha genetyczna chociaz ja tego nie kupuje bo wczesniej trzymala sie rowno na 97 centylu
2. faktycznie moze byc to niedoczynnosc tarczycy... Tylko ze, to sa specjalistyczne badania i wykonuje sie je tylko w szpitalu - lekarka musi wyslac list i dopiero szpital umawia nam wizyte co moze potrwac nawet do 2 m-cy
3. Moze z tego "wyrosnac"
Tak wiec nie pozostaje mi nic tylko czekac.... :dry:

Mary a nie mozesz zrobic tych badan prywatnie?? Bylabys spokojniejsza wiedzac czy to faktycznie niedoczynnosc tarczycy. Trzymam kciuki zeby wszystko bylo w porządku

reklama
my po wizycie u naszej pani doktor ... maly odwczoraj temp wacha sie od 37 do 38 ... dotego znow wrociło cos na oskrzela i ma czerwienione gardło ... białe krwinki znacznie osłabione ... zaczynamy od nowa leczenei antybiotykiem :| pozatym po rozmowe z doktorka stwierdzilam ze powtarzamy badanie słuchu bo on chcac nie chcac byl chory podczas badania i moze ma to wpływ... lepiej powtórzyć niz zostawic wiec czekamy az mały bedzie zdrów yh ... biedulka moja mała :(

Do góry