reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Bylysmy wczoraj u lekarza, potwierdzilo sie, to niestety egzema:( na liszajka na szyjce dostalysmy masc, na czerwona skore w zgieciach kolan masc sterydowa, przy okazji nowy leczniczy szampon na koncowke naszej ciemieniuchy (smierdzacy jak sto diablkow), hehe, dostalysmy tez recepte na Oilatum (caly czas kapalam w Oilatum i tak) wiec przynajmniej teraz bede miala za darmo dopoki mala nie skonczy roku, poza tym mam sucha skore smarowac tym kremem Aveeno, bo on jest do egzemy wlasnie przeznaczony i do bardzo wrazliwej cery, moze byc stosowasny na twarz nawet kilka razy dziennie. No i wprowadzac produkty baaardzo ostroznie, nie kierowac sie schematami i nie martwic, tylko po malu zeby wychwycic potencjalne alergeny.

Czyli podobnie jak u nas....
a jakie konkretne maści lekarz przepisał....?

reklama
dziewczyny jak to bylo z pierwszymi zabkami u was??
u nas od 2 dni widac wyraznie ze zab idzie juz prawie na wierzchu a dzis doszła temperatura .... a do tego...
* mały jadł 00:30 i dopiero o 9 łyżka nakarmiłam bo butelka nie chciał
* spał do 8 a zwykle wstaje juz o 6
* dzis juz 3 raz spi a zwykle 3 drzemki ma przez cały dzien
* jest marudny płaczliwy itp
* temp 37.5
karmimy dziś łyzka juz drugi raz ... butli nie chce wcale ... gdy wsadzam gryzaka czy co kolwiek widze ze sspie i pociera o ząbek a za chwile nerw go chwyta i płacz.... to daje cos innego i tak ciagle ....
u was tez tak to mniej wiecej wyglada ? :|

dziewczyny jak to bylo z pierwszymi zabkami u was??
u nas od 2 dni widac wyraznie ze zab idzie juz prawie na wierzchu a dzis doszła temperatura .... a do tego...
* mały jadł 00:30 i dopiero o 9 łyżka nakarmiłam bo butelka nie chciał
* spał do 8 a zwykle wstaje juz o 6
* dzis juz 3 raz spi a zwykle 3 drzemki ma przez cały dzien
* jest marudny płaczliwy itp
* temp 37.5
karmimy dziś łyzka juz drugi raz ... butli nie chce wcale ... gdy wsadzam gryzaka czy co kolwiek widze ze sspie i pociera o ząbek a za chwile nerw go chwyta i płacz.... to daje cos innego i tak ciagle ....
u was tez tak to mniej wiecej wyglada ? :|
Moja przed wyjściem pierwszego ząbka była bardzo marudna, wręcz czasem zachowywała się histerycznie (płacz bez żadnego powodu - znaczy powód się znalazł parę dni później)..Straciła apetyt, ale na szczęście obyło się bez gorączki..No i też wsadzała sobie gryzak do buzi i pocierała ten ząbek..Myśmy jej, żeby jej ulżyć, masowali taką silikonową szczoteczką te dziąsełko..

Załączniki

• P1020445.jpg
    P1020445.jpg
    19,6 KB · Wyświetleń: 28
  • P1020444.jpg
    P1020444.jpg
    16,4 KB · Wyświetleń: 28
Czyli podobnie jak u nas....
a jakie konkretne maści lekarz przepisał....?

Na szyjke Canesten (tj. Clotrimazole 1% + Hydrocortisone 1%) a na nozki Hydrocortisone 0,5%, ktory mozna w razie wielkiej potrzeby uzyc na twarzy, ale tylko w razie duzej wysypki i max przez tydzien, dwa tyg. bo to sterydy, wiec ostroznie.
No i myc twarz w przegotowanej wodzie i nie kapac w zbyt cieplej, tylko letniej.
A co u was? Tez egzema? Na co uczulenie?

Pianistka, my tez walczymy z tymi liszajami odkad Alan skonczyl miesiac :( Ostatnio pokusilam sie na kostki czekolady i dzis juz ma buzie w czerwone krostki :( i liszaj(czy jak to zwal) jest zaogniony. A dzis doprawilam pizza z serem(tylko mnie nie bijcie!) Ale nasza dr nic nam nie przepisuje...juz udalo mi sie ladnie zaleczyc, tylko to moje lakomstwo :((( Kurcze, wiedzialam ze tak bedzie, i ze to problem przy rozszerzaniu dieety...

Kasiula jak mały???????????????

my bylismy dzisaj u lekarza i osłuchowo wszystko ok!!! uffffff, antybiotyk ma brac do śrosy, zmniejszone dawki syropku, dwa odstawione i mamy powoli wracac do zdrowka :))))
maly jeszcze troche odkasluje i pochrapuje, ale apetyt i checi do zabawy juz wrocily wiec jestesmy pelni tylko dobrych mysli.

Badanie krwi znow nam sie przez ten antybiotyk przesunie o tydzien. I dalej nie wiemy co z ta watroba, no nic z tym musimy jeszcze poczekac.

Dziewczyny czy słyszałyście o tym, ze z niemowlakiem do 1 roku nie zaleca się wyjazdu nad morze zewzględu na dość dużą dawkę jodu??????????????? Mój maż taką wiadomość przyniósł mi wczoraj od znajomych......oni oczywiscie polecają mazury...każda kwoczka sój ogonek chwali????

troche spóźniona odpowiedz ale dopiero wczoraj podczytywałam zalegle odpowiedzi
Uleńka w czerwcowym Dziecku jest artykuł "Słone zdrowie" (moge CI skana podesłać) nie znalazłam tam żadnego powodu na nie a na tak mnóstwo

jest tam tez artykól o AZS ale na ten temat w sieci tez mnóstwo informacji jest

reklama
Kasiula jak mały???????????????

bylismy dzis na kontroli jest super czysciutko antybiotyk odstawiony jeszcze dzis inhalujemy sie i w srode przy kontrolowaniu wagi osłuchamy sie i zobaczymy czy w piatek idziemy na badanie słuchu czy tez odkładamy znow ... mam nadzieje ze nie bede musiala czekac tyle znow w kolejce ... :)

pozatym zabek od wyjscia ma dosłownie 1 milimetr :) <jupi> Pierwszy ząbek :)

Do góry