reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Bylysmy dzis na kontroli zamiast jutro bo skonczyl mi sie antybiotyk. Mala zostala osłuchana i zlecone zostaly inhalacje z pulmicord-u . Royanna (lub inna mama )po jakim czasie zauwazylas poprawe stosujac te inhalacje??

reklama
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, ja mala kapie w Oilatum caly czas, myslalam ze to odparzenia i smarowalam sudokremem, ale nic nie daje, moze rzeczywiscie to AZS:( Czy moze to byc krem Oilatum rowniez? Nie wiem czy u nas w UK jest krem Emolium... czy to to samo co Oilatum? A moze lepiej isc z tym do lekarza.... sama juz nie wiem... ehhh, zawsze cos nie tak....
Acha, mam tez krem Aveeno, moze go uzyje poki co...? Stosowala ktoras z was?

Bylysmy dzis na kontroli zamiast jutro bo skonczyl mi sie antybiotyk. Mala zostala osłuchana i zlecone zostaly inhalacje z pulmicord-u . Royanna (lub inna mama )po jakim czasie zauwazylas poprawe stosujac te inhalacje??
U nas byla inhalacja i antybiotyk rownoczesnie. Po ponad tygodniu poprawa.

Kurde, czytam i czytam o AZS i sie tak wystraszylam, ze szok... nie sadzilam, ze to tak powazne... a teraz moge powiazac wysypke na polikach i maly liszaj na szyjce z AZS... jutro chyba uderze do lekarza, ale znajac zycie, oni tutaj to zbagatelizuja...

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, ja mala kapie w Oilatum caly czas, myslalam ze to odparzenia i smarowalam sudokremem, ale nic nie daje, moze rzeczywiscie to AZS:( Czy moze to byc krem Oilatum rowniez? Nie wiem czy u nas w UK jest krem Emolium... czy to to samo co Oilatum? A moze lepiej isc z tym do lekarza.... sama juz nie wiem... ehhh, zawsze cos nie tak....
Acha, mam tez krem Aveeno, moze go uzyje poki co...? Stosowala ktoras z was?

poczytaj na opakowaniu lub ulotce. Istotne, żeby miał działanie przeciwświądowe.
Z takimi zmianami to jest tak, że taki krem ich nie leczy, on ma tylko przynieść ulgę.
Zalecza dobrze (ale też szkodzi organizmowi w sposób uogólniony) maść sterydowa - ale to też jest tylko leczenie objawowe..
zmiany cofną się wtedy, kiedy odstawisz alergen. Z tego co wiem, nie ma innej metody..

poczytaj na opakowaniu lub ulotce. Istotne, żeby miał działanie przeciwświądowe.
Z takimi zmianami to jest tak, że taki krem ich nie leczy, on ma tylko przynieść ulgę.
Zalecza dobrze (ale też szkodzi organizmowi w sposób uogólniony) maść sterydowa - ale to też jest tylko leczenie objawowe..
zmiany cofną się wtedy, kiedy odstawisz alergen. Z tego co wiem, nie ma innej metody..

Poszperalam i okazalo sie, ze Aveeno to bardzo dobry krem na egzeme i tego typu dolegliwosci, a ze mam go az 3 tubki (dostalam kiedys na recepte) to wyprobuje. No i oczywiscie znajde alergen (obstawiam kurczaka albo pietruszke). No i o tych masciach sterydowych czytalam negatywne opinie, tzn. sa skuteczne ale uzywane tylko w razie potrzeby, poczekam wiec jeszcze troche, zreszta podejrzewam, ze tu w UK by mi nie przepisali...

reklama
..
Mojej malej zrobily sie tez jakby odparzenia (czerwona skorka popekana) w zgieciach kolan, nie ma az tak czesto zgietych nozek, nie przegrzewa sie tez, nie wiem wiec czemu.... czy ktoras ma ten problem?
Myśmy miały cos takiego, kilka miesięcy temu... pomogło kąpanie w emolientach (Oilatum, Emolium, a ostatnio analogiczny emolient Linomagu). Smarujemy też małą po kąpieli balsamem Emolium. W rzadkich przypadkach miejscowo - krem specjalny emolium. Aha.. i koniecznie odstawilismy zwykłą oliwke. Znikło wszystko, ale uzywamy prewencyjnie.

aha.. jak dla mnie Oilatum=Emolium=Oilan różnią się tylko ceną. (80% składu to parafina)

Ostatnia edycja:
Do góry