reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Ja jestem chora od 4 dni dosyc mocno, mala zajmuje sie drugi rodzic :) Bosh nie wiem co gorsze - bol glowy z powodu goraczki czy bol glowy z powodu bajzlu. Ale na temat: mala dostaje oslonowo 3x5kropli wit C, nawilzam jej pokoj mocno ale i tak zaczyna sie katar :( i kaszel :((((( mam nadzieje ze na "zaczynaniu" sie skonczy. Do tego ida jej zebiska (juz je widac przez skore) wiec jest marudna i slabo spi w dzien co powoduje ze pod wieczor jest potwornie zmeczona :( jest wiec jazda bez trzymanki bo placze jakby ja ze skory obdzierali a nie usnie. Ech...

reklama
Mojej malej zrobily sie tez jakby odparzenia (czerwona skorka popekana) w zgieciach kolan, nie ma az tak czesto zgietych nozek, nie przegrzewa sie tez, nie wiem wiec czemu.... czy ktoras ma ten problem?

to wlasnie alergia :-( powinno sie poprawic samo w kilka dni po odstawieniu alergenu.. bedzie wracac.. Jak bardzo sie zaogni, lekarz przepisze sterydy.
te zmiany niestety swędzą. zeby ulzyc dziecku smaruj to (o ile nic z tego nie wycieka) kremem/mascia hipoalergicznym łagodzacym świad, np. balneum hermal, albo co tam maja w aptece.

Passi współczuję. Widzę, ze jakaś fala chorobowa na nasze dzieciaczki popłynęła...mam nadzieję, ze to nie przez forumowe BB się wirus rozprzestrzenia.
Czas się oswajać Z myślą że dzieci nam mogą lekko chorować, och...:(

Mojej malej zrobily sie tez jakby odparzenia (czerwona skorka popekana) w zgieciach kolan, nie ma az tak czesto zgietych nozek, nie przegrzewa sie tez, nie wiem wiec czemu.... czy ktoras ma ten problem?

Pianistka - to jest typowe dla atopowego zapalenia skóry, takie zmiany, czesto wyglądające jak odparzenia w zgięciach kolan i łokci, bardzo często zmiany umiejscowiają się też za uszami.
Tak jak pisze Iza, trzeba to często smarować, żeby ulzyć dziecku - ja stosuję Emolium krem specjalny (jest z mocznikiem), ale dużo jest dobrych kremów, więc pewnie sobie coś dobierzesz.

Ostatnia edycja:
A moj synus jakis marudny dzisiaj jest. I od przedwczoraj nie robil kupy, a juz tak regularnie sie zalawial codziennie. I nie wiem, czy dlatego ze mi chorubsko mija, czy dlatego, ze go marchew zatkala. Puszcza baki i sie denerwuje. I spina, wiec to chyba marchew...Biedulek. I dzisiaj spi w dzien zupelnie inaczej niz ostatnio. Calkiem sie rozregulowal moj maluszek. A jak sie przy tym zali...

Pianistka - to jest typowe dla atopowego zapalenia skóry, takie zmiany, czesto wyglądające jak odparzenia w zgięciach kolan i łokci, bardzo często zmiany umiejscowiają się też za uszami.
Tak jak pisze Iza, trzeba to często smarować, żeby ulzyć dziecku - ja stosuję Emolium krem specjalny (jest z mocznikiem), ale dużo jest dobrych kremów, więc pewnie sobie coś dobierzesz.

Ja również używam emoliu, polecam. Do kąpieli daję emulsję i po kąpieli smaruję go emulsją do ciała. To jest to samo co Oilatum z tym, że tańsze :-)

Ja jak wlewam Oilatum do kąpieli to już go po kąpieli niczm nie smaruję bo nie potrzeba. Narazie Oilatum stosuję codziennie i do niedawna tylko oilatum. Od jakiegoś czasu zaczynam pupkę, rączki, nóżki czasami też plecki itd myć mydełkiem Bambino a reszta się myje w Oilatum. Tylko ostatnio dowiedziałam się ze jak dziecko ma skórę normalną to nie można codziennie stosować Oilatum bo skóra się rozleniwi i przestanie się sama natłuszczać czy coś takiego. Ciekawe co na to dermatolog, czy może rzeczywiście jest coś w tym. Balsamów nie używam dla małego bo sama nie lubię być natłuszczona.
U nas chyba ząbek się przebija. Włożyłam palucha zimniutkiego, żeby Synek sobie ulżył i coś tam mnie zakuwa. Prawdopodobnie ta ostatnia temperatura to nie była od choroby ale od ząbka, a ja tak panikowałam. Wszyscy się mnie pytają czy dziąsełka czerwone czy napuchnięte - ja im ze nie, więc ząbka się nie spodziewałam a tutaj proszę - taka niespodzianka!!! Znalazcy należy się nagroda ;D tatuś już o tej tradycji wie...;D

Ostatnia edycja:
reklama
Oj, dziewczyny, biedne te wasze malenstwa z oskrzelami, katarami...mam nadzieje, ze bedzie dobrze i sie szybko wykuruja...
U nas wysypka po malu ustepuje, wczoraj dostala tylko slodkiego ziemniaczka i bylo ok, wiec albo uczulil kurczak, albo pietrucha albo jablko, ehhh, teraz musze dodac po skladniku i wyszukac co uczulio...
Dziękujemy :))))
Nie chce cie martwic ale te zmiany pod kolanami to typowy objaw AZS albo skazy, chociaz moze cos go mocno uczylilo. Biedactwo, tak jak dziewczyny pisza oliatum powinien przyniesc ulge i trzeba smarowac, bo to swedzi. Co do masci to najlepiej zeby lekarz dobral
Ja jestem chora od 4 dni dosyc mocno, mala zajmuje sie drugi rodzic :) Bosh nie wiem co gorsze - bol glowy z powodu goraczki czy bol glowy z powodu bajzlu. Ale na temat: mala dostaje oslonowo 3x5kropli wit C, nawilzam jej pokoj mocno ale i tak zaczyna sie katar :( i kaszel :((((( mam nadzieje ze na "zaczynaniu" sie skonczy. Do tego ida jej zebiska (juz je widac przez skore) wiec jest marudna i slabo spi w dzien co powoduje ze pod wieczor jest potwornie zmeczona :( jest wiec jazda bez trzymanki bo placze jakby ja ze skory obdzierali a nie usnie. Ech...
Passi a ja to o Tobie myslalam....... że cos ci musi byc ze sie tak pod ziemie zakopalas
nie myslalam ze to kiedy kolwiek powiem ale twoja nieobecnosc dalo sie odczuc :))))
Dużo zdrowka dla ciebie i dzieciatka.

Do góry