madziek
listopadówka 2009 :)
Pianistka i co u Was idziecie z tym do lekarza?
Madziek super wiesci, bylas bardzo dzielna przyjmij
Dziękuję Dziewczynki!!!!!!!! Patryczek też
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Pianistka i co u Was idziecie z tym do lekarza?
Madziek super wiesci, bylas bardzo dzielna przyjmij
normalnie z moczu jest badanie, które wykrywa wapń. My dostalismy skierowanie, żeby zobaczyć jak Olaf reaguje na witaminę D3. Chyba w każdej przychodni można zrobić...a skad wiesz o tym wapniu w moczu? z posiewu? bo tu u nas sie nie robi tak jak w polsce...
kurczę nie zamartwiaj się podawaj dużo wody 3mam kciuki żeby Olafek cały wapń wysikał :-)Tak w skrócie
Olaf urodził się z małym ciemiączkiem i nie podawaliśmy wit. D3 żeby za szybko nie zarastało, po konsultacji ze specjalistą kazała nam podawać witaminę d3 wg indywidualnego planu bo groziła nam krzywica ( miał wynik 4 a norma od 20 się zaczyna). I tak po podawaniu wit d3 poziom się wyrównał teraz i wynosi 27 ale okazuje się, że Olaf nadwrażliwy jest na witaminę i z tego powodu wydala z moczem wapń Co w konsekwencji grozi zwapnieniem nerek!!! Dlatego kazała nam podawać już zupkę ziemniak+marchewka i rzepajac wodą, żeby jak najszybciej wypłukac ten wapń. Oczywiście za 3 tyg. badania do kontroli i sprawdzamy co się dzieje. A wit. teraz podawać mamy 1 kroplę na tydzień....
na takim najzwyklejszym badaniu moczu jest podane myślę że u was też to robią i jeśli nie masz podane tego na wyniku to po prostu jest ok przynajmniej na takich polskich wynikach jeśli jest ok to nie pisząa skad wiesz o tym wapniu w moczu? z posiewu? bo tu u nas sie nie robi tak jak w polsce...
nie martw się tylko przy następnej wizycie poproś o skierowanie badania.A ja juz nie wiem co dolega mojemu Alankowi...Dzis w nocy budzil sie co godzinka, co poltorej. Raz mial drzemke 2.5godziny. Siusiak nie, bo smaruje i poprzednia noc byla ok...Moze zeby? Moze dlatego nawet na rekach tak krzyczy przy usypianiu...A od kilku dni doslownie krzyczy ze zloscia! Az piszczy momentami. A ja juz nie wiem co robic...
Moj Alanek tez ma zbyt male ciemiazko, wlasciwie dr zwrocila na to uwage juz na koniec grudnia...i od lutego podaje jemu wit D co 2-3dzien. Ale nam nikt nie kazal robic jakis badan...teraz zaczynam sie martwic.
już mam wyniki i wszystko jest ok. Dzwonilam do lekarki i w sumie brzmiala na zmartwioną. Mówi, ze nie wie w takim razie czemu mały nie przybiera ani nie rośnie. Czekamy jesczez do poniedzialku na posiew ale mało prawdopodobne by coś tam bylo skoro te wszystkie wyniki sa jak najbardziej ok. zobaczymy, będziemy się martwic w poniedziałek. A może do tego czasu cos kobieta wymyśli?!kilolek kiedy robisz te badania? Moze po prostu trzeba bedzie mu coś podawać oprócz mleczka. Wszystko okaże sie w badaniach.
A teraz banał dla Ciebie- nie stresuj się , bo małemu potrzeba mleczka i spokojnej mamy
to super!!!! że wszystko ok!!!! do poniedziałku może mu waga ruszyć a jeśli mu zagęszczasz mleczko to w sumie chyba powinna więc może będzie git.już mam wyniki i wszystko jest ok. Dzwonilam do lekarki i w sumie brzmiala na zmartwioną. Mówi, ze nie wie w takim razie czemu mały nie przybiera ani nie rośnie. Czekamy jesczez do poniedzialku na posiew ale mało prawdopodobne by coś tam bylo skoro te wszystkie wyniki sa jak najbardziej ok. zobaczymy, będziemy się martwic w poniedziałek. A może do tego czasu cos kobieta wymyśli?!
Może da mi skierowanie do szpitala, na dzienny pobt. Jak zrobią sczegółowe badania to może ich oświeci?
aha myślałam że pytasz co to za badaniechodzilo mi o to,ze niewiem co bym musiala powiedziec, zeby mi to badanie moczu zrobili,
mala dzisiaj zrobila mamie a kuku.
Jak najbardziej od slinienia moga bycdziewczyny zauwazlam ze Pawełek na brodzie ma kropeczki ... i zastanawiam sie cyz to moze byc od ciaglego slinienia sie ?? ma je tylko na brodzie i nie sa mocno widoczne takie lekko czerowne yh
Ja uwazam, ze powinnas sie cieszyc, ze wszystko jest dobrze z maluszkiem! Ale on tylko nie przybiera, czy wlasnie tez nie rosnie? Bo jak tylko nie przybiera, to moze to byc po prostu efekt, ze za slabo ssa cyca, moze za krotko. Albo, ze masz ciut za malo mleczka. Alee to mozna rozwiazac podajac mu dodatkowe porcje jedzonka. Natomiast rosniecie...tu nie wiem. Ale najwazniejsze ze maluszek zdrowy! Dokarmisz go i ruszy z kopyta z waga! Moj starszak tak mial! Przez 3.5-4 miesiaca ciagle niedowaga, bo slabo ssal, ja go dokarmialam ale za malo(bo chcialam piersia jak najwiecej), ale od ok 5miesiaca dalam sobie spokoj z moimi ambicjami, zaczelam dokarmiac wiecej, to ok 5-6miesiaca uslyszalam od innej doktor(rehabilitantki, bo mielismy zlecony masaz shantala) ze ma nadwage! Moja dr stwierdzila, ze nie, ze jest ok, a moj synek zaczal ladnie sie zaokraglacjuż mam wyniki i wszystko jest ok. Dzwonilam do lekarki i w sumie brzmiala na zmartwioną. Mówi, ze nie wie w takim razie czemu mały nie przybiera ani nie rośnie. Czekamy jesczez do poniedzialku na posiew ale mało prawdopodobne by coś tam bylo skoro te wszystkie wyniki sa jak najbardziej ok. zobaczymy, będziemy się martwic w poniedziałek. A może do tego czasu cos kobieta wymyśli?!
Może da mi skierowanie do szpitala, na dzienny pobt. Jak zrobią sczegółowe badania to może ich oświeci?