reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Dziewczyny moja mala zlapala grype jelitowa. Bylam z nia u lakarza, ale nic nie przepisal. Ma goraczke i biegunke... daje jej herbatke z borowek i paracet dla dzzieci na zbicie goraczki. Macie jakies sposoby na ta biegunke? Dodam tylko ze karmie ja tylko piersia.

Kingula nam pani doktor po tygodniowej , bezskutecznej walce z biegunką kazała podać marchwiankę. 1 Kg marchwii i pół litra wody. Gotujemy to 2 godz. Dolewamy wody aby utrzymac ten sam poziom. Wtedy miksujemy i podajemy około 30 ml przed każdym karmieniem. Nam pomogło !!!

Dziewczyny moja mala zlapala grype jelitowa. Bylam z nia u lakarza, ale nic nie przepisal. Ma goraczke i biegunke... daje jej herbatke z borowek i paracet dla dzzieci na zbicie goraczki. Macie jakies sposoby na ta biegunke? Dodam tylko ze karmie ja tylko piersia.
Nawadnia i leczy biegunkę kleik hipp ors 200 - jest po 4 miesiącu, więc w sam raz dla Magdalenki.

Moja dzielna dziewczynka nawet nie pisnęła na szczepieniu... Pielęgniarka SuperSec!! Szczepiła ją w pozycji półleżącej na moich kolanach, pokazała mi tylko jak trzymać rączki i nóżkę, zagadała do Mariczki i zrobiła wszystko tak delikatnie, że się tylko pokrzywiła trochę, chociaż pewnie niewiele załapała to, że zastrzyk dostała... Jak do tej pory jest tylko marudna trochę, ale nic nie wskazuje na to, żeby zaczynały sie jakieś problemy poszczepienne - i oby tak dalej. Ze złych wiadomości odebrałam wyniki badań, w moczu ma bakterię Pseudomonas aeruginosa. Czy to coś poważnego? Do tego niski ciężar właściwy moczu - 1,005 a norma jest od 1,016 chyba. Co więcej dowiem się jutro jak pokażę wyniki pediatrze

moja mała też dzisiaj po szczepieniu i spała i płakała przez sen...
na szczepieniuu nic nie zapłakała, za to pediatra mi powiedziała że tyle co teraz waży to powinna w 6 miesiącu i w ogóle nie powinna za dużo już przytyć. Mam starać się ją aktywizować, żeby dużo machała nogami, rączkami itp. No i starać się przeciągać pory posiłków. Ona je krótko (może od 3-5 minut) ale za to co 2 godziny. Jak na mój gust to wcale grubas nie jest. Z resztą same powiedzcie (zdjęcie na wątku zdjęciowym)

moja mała też dzisiaj po szczepieniu i spała i płakała przez sen...
na szczepieniuu nic nie zapłakała, za to pediatra mi powiedziała że tyle co teraz waży to powinna w 6 miesiącu i w ogóle nie powinna za dużo już przytyć. Mam starać się ją aktywizować, żeby dużo machała nogami, rączkami itp. No i starać się przeciągać pory posiłków. Ona je krótko (może od 3-5 minut) ale za to co 2 godziny. Jak na mój gust to wcale grubas nie jest. Z resztą same powiedzcie (zdjęcie na wątku zdjęciowym)

Powinna/nie powinna
Jak wejdziesz sobie na siatki centylowe to zobaczysz ze tam duża rozpietość wagowa jest a to wszystko jest NORMA
A lekarka pewnie odnosiła do 50centyla czyli tzw średniej krajowej...
Ja bym sie nie martwiła na Twoim miejscu
Zobacz - my cały czas 97 centyl mamy a jakoś lekarze mówią że póki idzie to proporcjonalnie to nei ma sie co martwić :blink:
tutaj mozesz ozbaczyc: Dziewczynka, 4 miesiące -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka

my mamy podobnie a nawet trochę wyżej niż ty :)) a najbardziej chodzi mi tylko o to żeby później nie była zbyt okrągła :)) może mieć tendencje. Mojej siostry(bliźniaczki) dziewczynka ma 1,5 roku i waży 17 kg. jest okrąglutka mimo że nie je za dużo. Była karmiona sztucznie a mleka nigdy więcej nie jadła niż 150ml. dodam że ona nie zna smaku czekolady ani innych słodyczy poza chrupkami kukurydzinymi, serkami danio, jakimiś wafelkami. Przekąskę dostaje jedną dziennie.
dlatego ja póki co nie mam zamiaru podawać żadnych kaszek bo po co ją rozpychać więcej. Z resztą próbowałam ale nie chce jeść z łyżeczki, a w mleku jak dodałam to wypiła tylko 60ml

my mamy podobnie a nawet trochę wyżej niż ty :)) a najbardziej chodzi mi tylko o to żeby później nie była zbyt okrągła :)) może mieć tendencje. Mojej siostry(bliźniaczki) dziewczynka ma 1,5 roku i waży 17 kg. jest okrąglutka mimo że nie je za dużo. Była karmiona sztucznie a mleka nigdy więcej nie jadła niż 150ml. dodam że ona nie zna smaku czekolady ani innych słodyczy poza chrupkami kukurydzinymi, serkami danio, jakimiś wafelkami. Przekąskę dostaje jedną dziennie.
dlatego ja póki co nie mam zamiaru podawać żadnych kaszek bo po co ją rozpychać więcej. Z resztą próbowałam ale nie chce jeść z łyżeczki, a w mleku jak dodałam to wypiła tylko 60ml
a że zapytam - ile wzrostu ma ta dziewczynka bo 17kg to naprawde dużo.... aż sie boje...

wedlug najnowszych badan jesli nadwaga pojawi sie u dziecka ponizej 3 roku zycia to pozniej bardzo trudno bedzie mu sie jej pozbyc i prawdopodobnie bedzie mialo nadwage cale zycie.
jezeli natomiast nadwaga pojawi sie po 3 roku zycia to juz takiej zaleznosci nie ma

mary wysoka jest, ale nie wiem dokładnie ile ma wzrostu. Jak stanie przy mojej bratanicy co ma 2,5 latka to są prawie równe :) mogę pokazać zdjęcie.
moja siostra, Nikola i Ania

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry