reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Dziewczyny, mojej malej zrobila sie taka jakby wysypka na buzce, drobne czerwone krosteczki, jak byla malutka i takie miala raz na ciele, to kapalam ja w krochmalu i pomoglo, ale teraz ma na buzi tylko, nie wiecie czy mozna twarz przemywac krochmalem? Czy twarz to nie bardzo...

jak najbardziej możesz przemywać buźkę krochmalem (pytałam wczoraj pediatrę czy mogę swojej przemywać)

Mieszkam w Szkocji, teraz jak zaczelam dlubac to podejrzewam, ze to pierwsze objawy skazy bialkowej moga byc, ide po poludniu do lekarza, zobacze co oni powiedza a przy okazji zapytam o nasza ciemieniuvhe, z ktora walczymt juz prawie 3 m-ce:(

Jeśli okaże się, że to skaza białkowa to przy niej ciemieniucha moze byc nasilona. U mnie pomógł linomag.

nadmanganian potasu to to Kalii permanganas (nadmanganian potasu) 5 g Apteka Herba zapytaj moze u was w aptece

reklama
Alankowi chyba pomogla mas na siusiaka, bo wczoraj w dzien spal raz do poludnia 50 minut, a potem jak zasnal w poludnie to spal ponad 3.5godziny! Po godzince zaczal plakac, ale dostal smoka i spal dalej, po 15minutach znowu plakal, ale tak zalosnie przez sen. 3x dawalam mu smoka, glaskalam po policzku i calowala(myslalam, ze juz sie obudzi) a on w efekcie zasnal jak zabity i obudzil sie przed 16ta! Wieczorkiem po kapieli zasnal i tak do rana spal do 6.30 budzac sie tylko co 3 godzinki na jedzonko. Czyli miedzy 24 a 6ta wstawalam tylko 2razy! Nie jest zle!
Ale nadal charczy caly :((( Boje sie, ze jutro przyjdze dr i stwierdz, ze maly musia isc do szpitala:(((
A kupy nadal od piatku nie ma.
A Maciejek mial banki-pielegniarka tak szybko go zagadala, wziela na kolana, ze wlasciwie nie zdazyl zareagowac. Ale cale popoludnie i wieczor jeczal, ze go plecki bola :( Ale bylam z niego dumna! A siniaki ma okropne! Ale nie zrazil sie chyba, bo jak dzisiaj szedl i zaczal kucac-stwierdzil, ze powietrze zeszlo z kol(nog) to powiedzialam, ze jtro przyjdzie pani malgosia i go bankami napompuje to nie zaprzeczal i zgodzil sie ;)

jak najbardziej możesz przemywać buźkę krochmalem (pytałam wczoraj pediatrę czy mogę swojej przemywać)
Jeśli okaże się, że to skaza białkowa to przy niej ciemieniucha moze byc nasilona. U mnie pomógł linomag.

nadmanganian potasu to to Kalii permanganas (nadmanganian potasu) 5 g Apteka Herba zapytaj moze u was w aptece

No wlasnie chodzilo mi o ten krochmal, dzis przemyje buzke krochmalem jesli mozna, bo pomogl u nas kilka razy i na odparzeia i na poczatku na krostki na ciele, nie wiedzialam tylko czy mozna na twarz:) bylysmy u lekarza wczoraj, skaza to raczej nie jest, wyszlaby wczesniej (a ja jem glownie sery, jogurty i pje biala kawe i herbate caly czas), wiec poki co nie odstawiam, moga to byc potowki, w sumie nic nie wiadomo,a ciemieniuche mam nadal leczyc (o zgrozo, to juz prawie 3 m-ce) jak leczylam, dali mi tylko jakis dodatkowy krem nawilzajacy, ale teraz probuje kremu z ziololeku wiec najpierw poczekam czy ten pomoze, a potem sprobuje tego ich balsamu.

ale teraz probuje kremu z ziololeku wiec najpierw poczekam czy ten pomoze, a potem sprobuje tego ich balsamu.
Pianistka, ja sie kiedys z ciekawosci bryknelam na jakies forum poloznych. Jeszcze jak w ciazy bylam. I tam doczytalam ze z dlugo utrzymujaca sie ciemienucha nie nalezy postepowac delikatnie. Tam bylo napisane ze: nalezy glowe obficie polac parafina w plynie, przykryc czapeczka na okolo 2h przed kapiela, nastepnie (uwaga drastyczne) mocno i energicznie wyczesc grzebieniem! z okaglymi koncowkami, czesac pod wlos i mocno przy skorze. Nastepnie glowe dokladnie umyc, najlepiej splukac pod biezaca woda, nasmarowac na noc parafina. Nastepniego dnia operacje powtorzyc ale juz nie smarowac dziecku glowki parafina PO kapieli. To co jest drastyczne to placz dziecka. Podobno to nie boli ale jest mega nieoprzyjemne stad wrzaski.

Idzie ciemienucha przeszla po jednorazowym znecaniu sie.

Nam obecnie skaza na twarzyce zbladla, jakby sie ciut zaleczyla(ale zmiana jest widoczna i wyczuwalna pod palcami), i ciemnieniucha nie narasta. Wczoraj tez drastycznie potraktowalam glowke Alanka-no moze nie tak jak w posie ponizej-ale przed kapiela gruba wartwa oliwki w zelu, a po kapieli wyczesywanie szczotka. Tylko ze ta szczoteczka nie jest mieciutka, dosc szorstka, a Alanke ma malo wlosow. A ciemieniuche ma od polowy glowy w strone czola. Na drugiej polowie nie ma. Alanek byl niezadowolony, mial czerwona glowke(intesywny masaz) ale ciemieniuch ma o ok 1/4 mniej...moze kiedys ja zlikwiduje. Gorzej z Maciejkiem. On ma gestwine wlosow(po mamie ;) )i w jednym miejscu ciemieniuche(na szczescie nieduzo, ale luski sa) i nie daje sobie nic zrobic. Traci cirpliwosc zanim ja do mniej sie dokopie...A utrzymac 3.5latka to wyczyn ;)

Pianistka, ja sie kiedys z ciekawosci bryknelam na jakies forum poloznych. Jeszcze jak w ciazy bylam. I tam doczytalam ze z dlugo utrzymujaca sie ciemienucha nie nalezy postepowac delikatnie. Tam bylo napisane ze: nalezy glowe obficie polac parafina w plynie, przykryc czapeczka na okolo 2h przed kapiela, nastepnie (uwaga drastyczne) mocno i energicznie wyczesc grzebieniem! z okaglymi koncowkami, czesac pod wlos i mocno przy skorze. Nastepnie glowe dokladnie umyc, najlepiej splukac pod biezaca woda, nasmarowac na noc parafina. Nastepniego dnia operacje powtorzyc ale juz nie smarowac dziecku glowki parafina PO kapieli. To co jest drastyczne to placz dziecka. Podobno to nie boli ale jest mega nieoprzyjemne stad wrzaski.

Ojej, rzeczywiscie brzmi drastycznie:) Niestety, przerabialam temat wiele razy, to nie ta, ze niedokladnie ja wyczesuje, to zaburzenia gruczolow lojowych u dziecka i nic z tym sie nie da zrobic, mozna wyczesywac w kolko, ale to przechodzi kiedy samo chce, bede wiec nadal smarowac i czesac, az w koncu ktoregos dnia przestanie sie pojawiac, ehhh, to jak walka z wiatrakami...

Dziewczyny moja mala zlapala grype jelitowa. Bylam z nia u lakarza, ale nic nie przepisal. Ma goraczke i biegunke... daje jej herbatke z borowek i paracet dla dzzieci na zbicie goraczki. Macie jakies sposoby na ta biegunke? Dodam tylko ze karmie ja tylko piersia.

Dziewczyny moja mala zlapala grype jelitowa. Bylam z nia u lakarza, ale nic nie przepisal. Ma goraczke i biegunke... daje jej herbatke z borowek i paracet dla dzzieci na zbicie goraczki. Macie jakies sposoby na ta biegunke? Dodam tylko ze karmie ja tylko piersia.

Najważniejsze musisz jej dawać dużo pić, żeby się nie odwodniła. Na biegunkę dobra jest marchwianka, niedawno pytałam się Madziek chyba...jak się ją robi ale już zapomniałam, wiem, że jest dużo przepisów na nią. Tylko najśmieszniejsze jest to, że jak kiedyś wgłębiałam się w temat to jedni piszą, ze marchwianka pomaga na kupę czyli rozrzedza ją a druga, że zestala stolce (tego się trzymam bo tak jest napisane na słoiczkach Hipp i w ulotce "poprawia wchłanianie płynów w przewodzie pokarmowym". Znajomi ostatnio byli w szpitalu z tym samym problemem z synkiem i dali im tylko coś zeby sie nie dowodnił. Podobno tą chorobę trzeba przejść. Musisz uważać też jak ją przebierasz bo jeśli to jest rota wychodzi z organizmu z kupą i musisz dbać bardzo o chigienę rąk. Coś lekarz nam na wizycie wspomniał, ze rota nie przebiega źle jeżeli rodzice odpowiednio z nią postępują ale nie wgłębiał się w temat tylko powiedział, że nie należy pchać dziecku jedzenia bo to tylko wywołuje wymioty. Ale Ty karmisz piersią to nie wiem...
Zdrówka dla Córeńki!

reklama
Alankowi chyba pomogla mas na siusiaka, bo wczoraj w dzien spal raz do poludnia 50 minut, a potem jak zasnal w poludnie to spal ponad 3.5godziny! Po godzince zaczal plakac, ale dostal smoka i spal dalej, po 15minutach znowu plakal, ale tak zalosnie przez sen. 3x dawalam mu smoka, glaskalam po policzku i calowala(myslalam, ze juz sie obudzi) a on w efekcie zasnal jak zabity i obudzil sie przed 16ta! Wieczorkiem po kapieli zasnal i tak do rana spal do 6.30 budzac sie tylko co 3 godzinki na jedzonko. Czyli miedzy 24 a 6ta wstawalam tylko 2razy! Nie jest zle!
Ale nadal charczy caly :((( Boje sie, ze jutro przyjdze dr i stwierdz, ze maly musia isc do szpitala:(((
A kupy nadal od piatku nie ma.
A Maciejek mial banki-pielegniarka tak szybko go zagadala, wziela na kolana, ze wlasciwie nie zdazyl zareagowac. Ale cale popoludnie i wieczor jeczal, ze go plecki bola :( Ale bylam z niego dumna! A siniaki ma okropne! Ale nie zrazil sie chyba, bo jak dzisiaj szedl i zaczal kucac-stwierdzil, ze powietrze zeszlo z kol(nog) to powiedzialam, ze jtro przyjdzie pani malgosia i go bankami napompuje to nie zaprzeczal i zgodzil sie ;)

To fajnie ze Maciuś tak ładnie to zniósł :) mam nadzieje ze Alanek do szpitala nie pojdzie :( trzymam kciuki za zdrowko maluchow.

Ech, ja tam bym sie balam. Zawsze slyszalam jak trabili aby nie zdrapywać ciemieniuchy , jedynie delikatnie wyczesywac., ze moga nawet blizny zostac po takim drapaniu. Julce raz mocniej szczotke przycisnelam i az miala biedulka bardzo czerwona glowke :( i nie wierze ze to nie boli - jak sobie przejade mocniej grzebieniem to az sycze z bolu a co dopiero dziecko.

Przede wszystkim poić, poić i jeszcze raz poić. Najlepiej wodą. Na rote zbytnio nic nie pomoze. Trzeba pilnowac zeby nie dopuscic do odwodnienia i czekac az przejdzie. Jest cos takiego jak Orsalit-doustny plyn nawadniajacy, kurcze ale on dopiero od 6 miesiaca...

Acha u nas wyniki posiewu ok :)

Do góry