reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

a u mnie dzis od 7 masakra!! maly najedzony sucho ma widze ze chce spac a płacze ... :( zaczelam masowac brzuszek i zrobilismy kupke i to chyba ten problem bo widzialam ze najpierw wyszla bardzo sucha kulka a pozniej juz normalnie jakby ona tam zalegala i mial problem eh pewnie przez marchewke wczorajsza ...

reklama
Kupilam jakis czas temu gazete - "Dziecko"
Jest tam artykul pt " Zdrowie pod kontrola" i informacje gdzie warto sie udac i na jakie badania.
Nigdy nie byłam za ciągłym kłuciem dziecka i meczeniem non stop jakimis badaniami. Dla mnie bylo to troche jak szukanie choroby na sile. Myslalam ze skoro dobrze sie rozwija i jest pogodne to nie ma potrzeby by latac po lekarzach.
Po tym artykule zastanawiam sie czy moje myslenie nie jest błędne. Mam pytanie - czy Wy robicie jakies badania co okreslony czas?

A tu w duzym skrocie info z gazety:

Pediatra
Terminy wizyt kontrolnych wyznaczanych przez obowiazkowe szczepienia oraz wizyty jak niepokoi nas cos w zachowaniu dziecka lub jest chore.
Badania bilansowe w wieku 2,4 i 6 lat.
Warto zrobić USG w ramach profilaktyki nowotworowej. Lekarz sprawdza szyję, jame brzuszną, miednicę i jądra u chłopców czy nie ma zmian, torbieli ani guzków. Jest to bardzo ważne bo wczesne wykrycie nowotworu pozwala na całkowite wylecznie.

Ortopeda
Usg bioderek
Wizyty: kilka miesięcy po tym jak dziecko zacznie chodzić, przed rozpoczęciem szkoły (bo dziecko w szkole zacznie wiecej siedziec w lawce i bedzie mialo mniej ruchu niz przed pojsciem do szkoly oraz wtedy nawet minimalna wada stop lub kregoslupa moze sie szybko poglebic). A pozniej juz wizyty profilaktyczne co roku.
No i oczywiscie wtedy jak z dzieckiem dzieje sie cos niedobrego i obowiazkowo jak dziecko za szybko przybiera na wadze lub za szybko rosnie.

Okulista
Wizyty:Jesli dziecko skonczylo 2 miesiace i ma wyraznego zeza.
Gdy oczka sa zalzawione, zaczerwienione lub ropiejace.
Wczesniak ur przed 36 tyg ciazy- wizyty w 4,8 i 12 tyg zycia.
I oczywiscie jak z dzieckiem dzieje sie cos niedobrego - mruzy oczy, nie potrafi skupic wzroku na jednym przedmiocie (oczopląs).
A tak to rutynowe badanie przy bilansie w wieku 1 roku i 4 lat na bilansie.

Dentysta
Pierwsza wizyta zanim dziecku wyjdą ząbki aby ocenić rozwój szczeki i proporcje twarzy.
Druga jak dziecku wyjdzie pierwsze kilka ząbków aby ocenić czy prawidłowo ząbkuje.
Kontrole mleczaków co 3-4 miesiące ze względu na bardzo szybkie rozprzestrzenianie sie prochnicy.
To wszystko ma nie tylko na celu zdrowie dziecka ale oswajanie z fotelem dentystycznym.

Laryngolog
Pierwsze badanie w szpitalu i pozniej jak dzieje sie cos niepokojacego lub zauwazamy ze dziecko nie slyszy dobrze, nie rozumie co sie do niego mowi, nie reaguje na halasy. Rowniez wtedy jak powtarzaja sie ostre zapalenie ucha lub infekcje gornych drog oddechowych.

Laboratorium
Co 2 lata kontrolne badania - oczywiście wyniki ocenia lekarz a nie MY ;-)
Krew:
-morfologia-pozwala wykryć infekcję, stan zapalny, anemię
-poziom żelaza-pozwala stwierdzić czy przyczyna anemii nie jest niedobór żelaza
-OB-mowi czy w organizmie nie rozwija sie jakas ukryta infekcja
-ASO-pozwala wykluczyc powiklania po zakazeniu paciorkowcem
-CRP-pozwala wykryc ukryta infekcje bakteryjna

Mocz:
-badanie ogolne-czy nie ma infekcji
-posiew moczu - pozwala stwierdzic czy mamy do czynienia z zakazeniem i jaki antybiotyk bedzie najlepszy do wyleczenia inf bakteryjnej

Mysle ze warto jednak chyba robic badania w laboratorium i to usg w ramach profilaktyki nowotworowej. A z tym dentysta to zaluje ze tak nie robilam, moze Julia by teraz chodzila do niego na luzie :baffled:

Ojej naprawde biedne dzieciaczki, takie malutkie i musza tak cierpiec. My na szczescie AZS nie mamy, moja tesciowa duzo mi o tym opowiadała bo moj N mial. Mowiła mi ze kapala go w jakims fioletowym roztworze hmm gencjana??? Drapał sie strasznie, az do krwi i wygladal podobno strasznie. Na pocieszenie powiem wam ze nie ma żadnych zmian/ran/blizn na twarzy ;-)

1. Pediatra
2. Ortopeda
3. Okulista
4. Dentysta
5. Laryngolog
6. Laboratorium

ad. 1 U pediatry bywam, choć nie za często:-( aktualnie sami walczymy z kaszlem...obawiam się pójścia do przychodni i co wyniknie ze spotkania tam z zarazkami jak ma mały kaszel (już przechodzi, dostał syropek, który wcześniej pani dr przepisała;-)). A to USG warto zrobić, tylko gdzie:confused:

ad. 2 Z Arkiem, jak na razie oki, Patulą bywam ale i tak ma krzywe nogi:wściekła/y:i trzeba walczyć. Ale u nas nie ma takich częstych skierowań

ad. 4 Moja pani dentstka nic nie mówiła, żeby Młodemu w paszczę popatrzeć. A z Patrycją byłam pierwszy raz jak miała 3,5 i teraz i nie ucieka z fotela....

ad. 6 warto, ale kłóć takie maleństwo...

Ten kremik jest dostepny wyłącznie w Irlandii z tego co wiem. Nawet w UK go nie mają a z reguły to co dostępne w Ie jest i w UK.... dlatego ostatnio wysyłałam katrenki bo jej Amelka ma bardzo suchą skórkę. Róznica miedzy tym kremem a Oilatum np jest taka ze on ma dodatkowo właściwosci czyszczące(!) a do tego oczywiscie parafina i inne "standardowe" dla kremów barierowych składniki. Jesli chcesz mogę ci wziąc jedną puszkę (o,5kg) bo będe leciała za 2tyg do Pl. Dla mnie tańszy - 150ml kremu Oilatum kosztuje u nas ponad 7euro a puszka 500g tego ponad 4euro... (chociaz w tubce 100g tez jakoś ok 3euro)

A jaką temp kąpieli przygotowujesz...? Bo widzisz - Sonia kiedyś uwielbiała 39stC a teraz 37stC jest w sam raz - w cieplejszej płacze

A co do Fenistilu - mi powiedziała lekarka że daje sie tego po 1kropli na każdy kg dziecka w odniesieniu do doby...
Troche dużo tego dajesz... U nas zdecydowanie pomaga tyle ze tak jak pisałam na krótko niestety....

O gdybyś mi mogła jedną przywieść to bym była bardzo wdzięczna.

Wysłałabyś mi w Polsce pocztą.

Na privie pogadamy, to podasz mi nr konta lub adres gdzie pieniążki wysłać i ile.

Gdybym się zagapiła to proszę przypomnij mi o tym kremie , bo bardzo mi zależy.

O gdybyś mi mogła jedną przywieść to bym była bardzo wdzięczna.

Wysłałabyś mi w Polsce pocztą.

Na privie pogadamy, to podasz mi nr konta lub adres gdzie pieniążki wysłać i ile.

Gdybym się zagapiła to proszę przypomnij mi o tym kremie , bo bardzo mi zależy.
Spoko, postaram sie nie zapomnieć :tak:

No wlasnie, dlatego tak sie zastanawiam... Z tym usg szukam juz na powaznie, bo znam tyle dzieci z rakiem. Niedawno znajoma urodzila synka z guzem w nerce :-( na szzczescie guz usuniety ale niewiadomo co bedzie dalej...

...

Pediatra
Terminy wizyt kontrolnych wyznaczanych przez obowiazkowe szczepienia oraz wizyty jak niepokoi nas cos w zachowaniu dziecka lub jest chore.
Badania bilansowe w wieku 2,4 i 6 lat.
Warto zrobić USG w ramach profilaktyki nowotworowej. Lekarz sprawdza szyję, jame brzuszną, miednicę i jądra u chłopców czy nie ma zmian, torbieli ani guzków. Jest to bardzo ważne bo wczesne wykrycie nowotworu pozwala na całkowite wylecznie.

U lekarza pierwszego kontaktu jestesmy jak tylko coś sie dzieje ale właściwie głównym naszym zmartwieniem są te wysypki alergiczne poza tym wszystko OK.
Teraz tylko myślę że może faktycznie przydałoby się zrobić to usg...

Ortopeda
Usg bioderek
Wizyty: kilka miesięcy po tym jak dziecko zacznie chodzić, przed rozpoczęciem szkoły (bo dziecko w szkole zacznie wiecej siedziec w lawce i bedzie mialo mniej ruchu niz przed pojsciem do szkoly oraz wtedy nawet minimalna wada stop lub kregoslupa moze sie szybko poglebic). A pozniej juz wizyty profilaktyczne co roku.
No i oczywiscie wtedy jak z dzieckiem dzieje sie cos niedobrego i obowiazkowo jak dziecko za szybko przybiera na wadze lub za szybko rosnie.

Na usg bioderek obowiązkowo sie wybieramy przy najbliższej wizycie w pl :tak:
Okulista
Wizyty:Jesli dziecko skonczylo 2 miesiace i ma wyraznego zeza.
Gdy oczka sa zalzawione, zaczerwienione lub ropiejace.
Wczesniak ur przed 36 tyg ciazy- wizyty w 4,8 i 12 tyg zycia.
I oczywiscie jak z dzieckiem dzieje sie cos niedobrego - mruzy oczy, nie potrafi skupic wzroku na jednym przedmiocie (oczopląs).
A tak to rutynowe badanie przy bilansie w wieku 1 roku i 4 lat na bilansie.
Właściwie tylko raz na jakis czas małej oczko ucieknie (powiedzmy raz na kilka dni)wiec mysle ze to sie jeszcze stabilizuje - jesli przez najblizszy meisiac nei przejdzie to pojde sprawdzić

Dentysta
Pierwsza wizyta zanim dziecku wyjdą ząbki aby ocenić rozwój szczeki i proporcje twarzy.
Druga jak dziecku wyjdzie pierwsze kilka ząbków aby ocenić czy prawidłowo ząbkuje.
Kontrole mleczaków co 3-4 miesiące ze względu na bardzo szybkie rozprzestrzenianie sie prochnicy.
To wszystko ma nie tylko na celu zdrowie dziecka ale oswajanie z fotelem dentystycznym.

Powiem szczerze że nie słyszałam o chodzeniu do dentysty przed ząbkowaniem jeszcze:sorry2:
Laryngolog
Pierwsze badanie w szpitalu i pozniej jak dzieje sie cos niepokojacego lub zauwazamy ze dziecko nie slyszy dobrze, nie rozumie co sie do niego mowi, nie reaguje na halasy. Rowniez wtedy jak powtarzaja sie ostre zapalenie ucha lub infekcje gornych drog oddechowych.
Tutaj jak najbardziej wszystko OK :tak:
Laboratorium
Co 2 lata kontrolne badania - oczywiście wyniki ocenia lekarz a nie MY ;-)
Krew:
-morfologia-pozwala wykryć infekcję, stan zapalny, anemię
-poziom żelaza-pozwala stwierdzić czy przyczyna anemii nie jest niedobór żelaza
-OB-mowi czy w organizmie nie rozwija sie jakas ukryta infekcja
-ASO-pozwala wykluczyc powiklania po zakazeniu paciorkowcem
-CRP-pozwala wykryc ukryta infekcje bakteryjna

Mocz:
-badanie ogolne-czy nie ma infekcji
-posiew moczu - pozwala stwierdzic czy mamy do czynienia z zakazeniem i jaki antybiotyk bedzie najlepszy do wyleczenia inf bakteryjnej
Zbieram sie zbieram zeby to zrobić ale jakoś brak mi mobilizacji - pewnie dlatego ze Sonia pogodna, ładnie przybiera i wogóle wszystko super ;-)

Mysle ze warto jednak chyba robic badania w laboratorium i to usg w ramach profilaktyki nowotworowej. A z tym dentysta to zaluje ze tak nie robilam, moze Julia by teraz chodzila do niego na luzie :baffled:
Myśle ze to ze Julia nei lubi dentysty nei ma nic wspólnegio z tym ze wtedy akurat nie poszlas - jedne dzieci lepiej go znosza inne gorzej - tak juz jest i tyle

witam ponownie
byliśmy u lekarza z naszą córeczką no i niestety to skaza. dostaliśmy jakąś maść robianą bez sterydu. czerwone, podrażnione i suche miejsca powoli znikają ale krostki nadal są. mam nadzieję że zdążylismy przed azs. mam do was kilka pytań związanych z dietą:
lekarka mówiła że zamiast bułek mogę jeść chleb, ale nie powiedziała czy to ma być jakis specjalny chleb czy może być zwykły?
czy pszenne rzeczy są zakazane?? przecież chleb też jest po części z mąki pszennej. napiszcie proszę co jadłyście a co jest zakazane
czy np pasztecik pieczony wieprzowy albo drobiowy można?
bo oprócz dżemu nic innego nie przychodzi mi do głowy, wędliny jakoś nie zabardzo mi podchodzą.
próbowałam mleko kozie ale nie powiem żebym była nim zachwycona. chciałabym przez jakiś czas ostro trzymać się diety żeby organizm małej się oczyścił, a potem jeśli, wszystko będzie w porządku, powoli próbować co mogę a co nie mogę. czy ktoś tak próbował?? bo słyszałam że po około 2 miesiącach można powoli wprowadzać do swojej diety pojedyncze rzeczy.

reklama
witam ponownie
byliśmy u lekarza z naszą córeczką no i niestety to skaza. dostaliśmy jakąś maść robianą bez sterydu. czerwone, podrażnione i suche miejsca powoli znikają ale krostki nadal są. mam nadzieję że zdążylismy przed azs. mam do was kilka pytań związanych z dietą:
lekarka mówiła że zamiast bułek mogę jeść chleb, ale nie powiedziała czy to ma być jakis specjalny chleb czy może być zwykły?
czy pszenne rzeczy są zakazane?? przecież chleb też jest po części z mąki pszennej. napiszcie proszę co jadłyście a co jest zakazane
czy np pasztecik pieczony wieprzowy albo drobiowy można?
bo oprócz dżemu nic innego nie przychodzi mi do głowy, wędliny jakoś nie zabardzo mi podchodzą.
próbowałam mleko kozie ale nie powiem żebym była nim zachwycona. chciałabym przez jakiś czas ostro trzymać się diety żeby organizm małej się oczyścił, a potem jeśli, wszystko będzie w porządku, powoli próbować co mogę a co nie mogę. czy ktoś tak próbował?? bo słyszałam że po około 2 miesiącach można powoli wprowadzać do swojej diety pojedyncze rzeczy.

Z tego co sie orientuje to tutaj wszystkie mamy karmia mlekiem modyfikowanym-nutramigen/bebilon pepti , jesli sie myle to sory ;-) . Oto co znalazlam na ten temat w necie:

Co jeść przy skazie białkowej?
1. mięso drobiowe
2. mięsko królicze
3. ryż
4. kasze
5. ziemniaki
6. makaron
7. marchewkę
8. kalafior
9. brokuły
10. brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia)
11. żółtko jaja (nie wolno białka)
12. mleko sojowe (co do tego niektórzy maja wątpliwości)
13. owoce jabłka (najlepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, powodują uczulenie)
14. .........

Czego nie jeść:
1. białko jaja
2. mięsa czerwone (cielęcina, wołowina i inne)
3. czekolada (powoduje uczulenia)
4. orzechy (powodują uczulenia)
5. miód (powoduje uczulenia)
6. produkty mleczne i mlekopochodne
7. grzyby
8. cebula, czosnek (uwaga wzdęcia)
9. groch
10. kapusta
11. ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki
12. pomidory
13. ostrożnie z sałatą
14. ..........

I tutaj temat w innym dziale: https://www.babyboom.pl/forum/kuchnia-alergika-f23/jaka-dieta-przy-skazie-bialkowej-7406/

Dziewczyny jaki kolor maja kupki waszych dzieci?? Chodzi mi o dzieci na preparatach mlekozastepczych ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry