reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

My tez dzis do lekarza na 13:15 z obiema laskami. Starsza standardowo kaszel, ale chce ja osluchac, a mlodsza dzis zaczela kaszlec dziwnie, szczekajaco:szok:

reklama
Banana a mi się wydaje, że twoje dziecko ma zapalecnie gardła i dlatego tak wymiotuje. Na październikówkach dziewczyna wylądowała z córeczką w szpitalu bo jej wymiotowała itd a okazało się, że ma zapalenie gardła i zostawili w szpitalu dając antybiotyki itd. Kuźwa, tak Wam powiem dziewczyny, może mi jest łatwo tak mówić ale ja wyjechałabym z tych krai co w nich jesteście wiedząc, ze nie ma w nich fachowej opieki zarówno w ciąży jak i dla dziecka. Na wszystko Paracetamol??????????????????????????????? Mi to się w głowie nie mieści, jak nie ma tam pediatry, okulisty itd, tylko w przychodni zwykły lekarz. Jak nie ma ginekologa itd, jak nie ma badań, usg. Jak ja czytałam o tym co się u Was dzieje w ciąży i nikt na to nie reaguje przeraziłam się. Wiem, że to nie wasza wina ale ja w takich krajach nie mogłabym siedzieć!

...ja wyjechałabym z tych krai co w nich jesteście wiedząc, ze nie ma w nich fachowej opieki zarówno w ciąży jak i dla dziecka. Na wszystko Paracetamol??????????????????????????????? Mi to się w głowie nie mieści, jak nie ma tam pediatry, okulisty itd, tylko w przychodni zwykły lekarz. Jak nie ma ginekologa itd, jak nie ma badań, usg. Jak ja czytałam o tym co się u Was dzieje w ciąży i nikt na to nie reaguje przeraziłam się. Wiem, że to nie wasza wina ale ja w takich krajach nie mogłabym siedzieć!
Uleńka
To nie do końca tak. Wszedzie - czy to w Pl czy w Ie (bo o Irlandii moge tylko mówic) możesz trafić na dobrych i gorszych lekaży. Fakt, system jest troche inny ale nawet w kiepskim systemie dobry człowiek (czyt. lekarz moze duzo).

nie ma w nich fachowej opieki zarówno w ciąży jak i dla dziecka
Fakt, system prowadzenia ciąży pozostawia wiele do życzenia ale pamietajmy że jako jedyny jest bezplatny(!). Mozesz byc w Ie 2dni a i tak nieodpłatnie zostaniesz objeta opieką. To ze oni zaczynają prowadzić ciąże po 20tyg dopiero to juz inna kwestia, ale nie dalej jak tydzien temu moja Madzia mi mowila ze we wroclawskiej przychodni pani nie chciala zalozyc jej karty ciazy bo to dopiero byl 9tydzien..... bo tyle jest poronien ze do 3 m-ca nie zakladaja kart i nie robia usg... :szok: W POLSCE WE WROCLAWIU!!!
A dziecko? Chociaz bylam przekonana ze darmowe wizyty tylko do 2 m-ca to po raz kolejny Sonia zostala przyjeta nieodplatnie... dlaczego nei wiem, ale nie narzekam ;-)

jak nie ma tam pediatry,
Jest GP czyli lekarz pierwszego kontaktu tak jak w pl internista tylko że MUSI ZNAC SIE NA DZIECIACH I DOROSŁYCH a pediatra dostepny jest w szpitalu tzn. jeżeli GP nie wie jak zaradzić albo dzwoni z konsultacją albo wysyła na wizytę do pediatry do szpitala

Do wszystkich specjalistów możesz bez problemu sie dostać. Trzeba tylko udać sie do GP (lekarza pierwszego kontaktu) aby wysłał list w tej sprawie do specjalisty. Następnie przychodzi ci zaproszenie na konsultacje do domu - gotowy termin i godzina.

I na koniec.
Uważam ze w Pl zeby dostac sie do dobrego specjalisty tez trzeba zaplacic, a trzeba miec z czego... i myślę ze gdybys miala opcję wyjazdu, normalnej pracy itd to jednak zmienilabys troche podejscie... ;-):tak:

Wrocilismy, dziewczyny osluchane. U Julki wlasciwie nic, kaszel moze byc bardziej alergiczny, a Joasia gardelko leciutko zaczerwienione ale osluchowo czysto. Ogolnie Juvit i Euphorbium do noska i to wsio;-) No, ale przynajmniej ja spokojna jestem ;-)

Ulenka a poza tym - wrocic do Pl i nie miec pracy, a tym samym pieniedzy na wyzywienie, leczenie i tak dalej to raczej bezsensu. A skoro w Anglii itp ludzie zyja i maja sie dobrze to tam nie jest chyba tak zle ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wrocilismy, dziewczyny osluchane. U Julki wlasciwie nic, kaszel moze byc bardziej alergiczny, a Joasia gardelko leciutko zaczerwienione ale osluchowo czysto. Ogolnie Juvit i Euphorbium do noska i to wsio;-) No, ale przynajmniej ja spokojna jestem ;-)
My tez juz po wizycie;
1.mniejszymi porcjami mleka mam sie nie martwic bo ono bardziej tresciwe, lepiej przyswajalne itd
2.na ciemieniuszke tylko olejek i szczotka
3. na zmiany skorne dostalismy delikatna masc na sterydach i wlasciwie tylko tymi zmianami skornymi mam sie martwic - tzn monitorowac i wrazie czego przychodzic...:tak:
4. plucka czyste, nosek, gardelko tez

kilolek
Jak tam dzieciaczki..?
O co wlasciwie chodzi? Co sie dzieje? - wczoraj nie wyłapałam co sie stalo? Chore?
Jak dzisiaj?
Kuba miał infekcje gardła od poniedziału, ale z dnia na dzień wcale nie lepiej. Wczoraj młody też zaczął pokaslywać. Poszłam do lekarza i okazało się, ze obaj mają zapalenie oskrrzeli. Oczywiście antybiotyk (mimo, ze goraczi nawet nie ma no ale strach, że się jednak u Michasia w coś gorszego moze przerodzić) i koniecznie w poniedziałek do kontroli, bo schodzi coraz niżej u Kuby, więc spora szansa, ze sie u obu na zapaleniu płuc może skończyć niestety.
Michaś to tylko trochę pokasłuje i rzęzi ale z Kubą to nie ejst ciekawie.

antybiotyk dostli dopiero dzis. Wczesniej byly syropki u Kuby i wzmacniajace u Michasia

reklama
antybiotyk dostli dopiero dzis. Wczesniej byly syropki u Kuby i wzmacniajace u Michasia
Czyli teraz moze byc juz tylko lepiej ;-)
Kilolek, a powiedz mi.... bo jak dzieci i dorośli biora antybiotyki to zaleca sie dla ochrony pic kefiry i jogurty (albo jedno z dwojga - nie pamietam) a jakiej ochrony i w jakiej formie dostarcza sie takiemu maluszkowi..? :sorry:

Do góry