reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych dzieciaczków

Devi, neilaa niestety nie wiem jakie są ćwiczenia na ONM....może podobne jak na WNM ??? Na pewno szybko się dowiecie i będzie można je robić w domku z maluchami.
Co do wieszania dziecka za nogi ;-) to jest badanie metodą Vojty i jakby nie było szybkie to uważam, że jest bardzo dobrym wyznacznikiem jak dziecko reaguje na zmiany ułożenia ciała w przestrzeni. Pytanie jakie ktoś ma w tym doświadczenie, ale sądzę, że jak je robi to jednak ma :tak: I tu nie potrzeba wywiadu od rodziców, bo nawet jak maluch coś robi w domu ładnie to w tym badaniu i tak wychodzi czy ma przykurcze czy może jest za wiotki.....

Radek tak ułoży ręce jak śpi na brzuchu ale w sumie nie wiem czy je wyciąga...chyba tak ??? A jak go kładę na brzuchu jak nie śpi to ręce sam trzyma na boki zgięte....i co trzeba mu te ręce wygiąć wzdłuż tułowia.....bez sensu chyba- skoro już sam "w powietrzu" przyjmuje pozycję podpartą...No już sama nie wiem :baffled:

reklama
JJ-no wlasnie o tym pomyslalam ze przy badaniu metoda vojta wszystko samo wychodz:)pociesza mnie fakt ze nie zlecila rehabilitacji ta metoda tylko w calosc m.Bobath wiec moze to nie wielka nieprawidlowosc.z wszelka ocena wstrzymuje sie do wizyty w poradni rehab. Jestem bardzo ciekawa co tam nam powiedza

dziewczyny 'zdrowych' maluchówczy wasze dzieci faktycznie gdy leza na pleckach i je sie za raczki pociagnie do siadu to ładnie i prosto ciagna glówke?? Bo tak tak sobie mysle ze wszysycy krzycza zeby im jeszcze główki podtrzymywac bo słabe a tu sie wymaga zeby przy takim podciagnieciu pociagelo główke z calym ciałem:?

Devi Kurczak nie trzyma, coś tam może próbuje ale główka i tak leci a ma już prawie 3 miesiące. 10 mamy wizytę na rehabilitacji, zobaczymy co powiedzą.

devi to super, że sam Bobath....to są bardziej takie zabawy i nauka właściwej pielęgnacji malucha. Vojta jest używana w "drastyczniejszych" przypadkach :/

Co do głowy to R. jak ma humor, jest najedzony to jak go ciągnę to głowa idzie. Ale często nie idzie.....chyba jest na to czas jeszcze. Dopiero w 4 miesiącu dziecko musi ciągnąć głowę i ramiona - zresztą jest to w książeczkach zdrowia właśnie w tym miesiącu jako umiejętność.

dziewczyny 'zdrowych' maluchówczy wasze dzieci faktycznie gdy leza na pleckach i je sie za raczki pociagnie do siadu to ładnie i prosto ciagna glówke?? Bo tak tak sobie mysle ze wszysycy krzycza zeby im jeszcze główki podtrzymywac bo słabe a tu sie wymaga zeby przy takim podciagnieciu pociagelo główke z calym ciałem:?

Devi , my w piątek zaczynamy rehablitację to zapytam jak to powinno wyglądać.

Devi mój Mikołąj jak go pociągnę za rączki to cały sztywnieje i spina się tak jakby chciał wstać. Podnosi przy tym głowę od niecałych 2 tyg. Potrafi ją utrzymać sztywno i jak go łapię za rączki to chwilkę usiedzi prosto w takiej pozycji ale leżąc na brzuchu nie umie przełożyć rączek do przodu tylko muszę sama mu ułożyć to wtedy podnosi głowę ale to raczej tak nieporadnie, na pewno nie tak sztywno i męczy się przy tym strasznie:) A powiedzcie mi czy te nieprawidłowości wykrywa pediatra na zwykłej wizycie? Potrafi tak szybko ocenić że coś jest nie tak??

R. właśnie śpi na brzuszku. Położyłam mu rączki wzdłuż i zobaczymy :baffled:.

A jak u Waszych maluchów z aktywnością rączek? Bo mnie się wydaje, że jedna rączka jest niby ruchoma w takim samym zakresie ale jakby bardziej przykurczona jeszcze.....drugą lepiej macha. No i do buzi trafia sporadycznie jeszcze......

reklama
JJ M. też sporadycznie trafia do buzi i częściej macha lewą rączką ale obydwie dłonie ma otwarte większość czasu. Pediatra stwierdził że może być w przyszłości leworęczny lub tak po prostu lubi:)

Do góry