reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Nie szczepię na MMR póki się o Miku nie upomną a potem jeszcze nie wiem.
Polka dostała naganę z groźbami bo poszła do przychodni i napisała oświadczenie, ze rezygnuje na własne ryzyko. Ja nic nie pisałam więc niech się dogrzebią, ze szczepiony nie był...Jak będzie starszy trochę to może go zaszczepię :dry: najlepiej to bym go przeciw samej odrze zaszczepiła i niech świnkę przechoruje za dziecka, różyczką sie nie przejmuję. chcieć to ja sobie mogę.
Na resztę szczepiłam tzn te przymusowe( skojarzona i wzw). Na pneumokoki nie, ani na rota.
Na pneumokoki zaszczepię gdy go będę wysyłać do przedszkola, jest jakaś opcja , że można później szczepić.

reklama
pismo o ile dobrze pamietam dostala chyba polka

szopek u nas zimne stopy rece i uszy :eek:

szczepilismy na pneumokoki po 7mc czyli trzy dawki, jak po dwoch latach sie szczepi jedna a jak do 7mc zycia 4dawki

u nas wszystkie dzieci w przychodni szczepione sa priorixem

Moje tez maja zimne rece,twarz.Ja zreszta tez a mimo to bylo mi cieplo.
Ja zaszczepilam w koncu na MMR,wszytsko jest ok i te dwa tyg od szczepienia kiedy to mogla wystapic goraczka czy wysypka juz minely ,wiec spoko.
Szopek ale po MMR jest jeszcze dawka przypominajaca szczepien np skojarzonych lub zwyklych.Masz w takim razie dwa szczepienia nie dokonczone,bo kolejne obowiazkowe na 5 lat dopiero.Moja pediatra powiedziala ze nie robia juz szczepionki przeciw odrze.....nie wiem czy to prawda.

Na pneumokoki zaszczepię gdy go będę wysyłać do przedszkola, jest jakaś opcja , że można później szczepić.
moja pani doktor mówiła, że jakbym chciała dać w przyszłym roku dzieciaki do przedszkola to że latem mogę je zaszczepić na pneumokoki, sama nie wiem ...
Zuzi nie szczepiłam i chorowała strasznie w przedszkolu aż musiałam jej wyciąć 3 migdał bo sie dusiła, coś okropnego..więc sama nie wiem może warto?

Madzia zaszczepienie przeciw pneumokokom nie uchroni od typowych czestych infekcji jakie dzieci lapia wzajemnie od siebie w przedszkolu,ale uwazam ze zaszczepic przeciw pneumokokom warto,ja swoja Vanesske zaszczepilam jeszcze przeciw meningokokom.

My wszystkie szczepienia mamy za soba.
U ans troche to inaczej wyglada,mianowicie tak bylo
Drugi miesiac zycia;dyfteryt,tezec,koklusz,polio,Haemophilus influenzae typu b{HIB)oraz zakazenie pneumokokowe
3 miesiac;dyfteryt,tezec.koklusz,polio,......Hib oraz zapalenie opon C\
4miwsiac ;dyfteryt,tezec,koklusz,polio,...Hib,zapalenie opon C oraz zakazenie pneumokokowe
potem 12 miesiac;hemo.....Hib,zakazenie meningokokowe grupy C (dawka przypominajaca}
13 mies;odra,swinka,rozyczka oraz zakzenie pneumokokowe(dawka przypominajaca)
tyle i wszstkie przymusowe:tak:

ja niedawno szczepiłam chłopaków przeciwko meningokokom, w naszym regionie niestety jest dużo zachorowan tego typu i nawet przypadki zgonów :-(
u nas nie ma juz MMR tylko priorix my mamy lekkie opóźnienie i dopiero teraz w październiku będziemy miały ostatnią dawkę Hexy, później na 2 urodzinki zaczniemy przeciw WZW typu A i pmeumokoki, meningokoki

dziewczyny czy ktoras z was miala taki problem ze starszymi albo moze teraz z maluchem. A mianowicie chodzi o wedrujace jaderka ... malemu uciekaja wezme troche reka zlapie u gory i sa spowrotem, zaczyna mnie to martwic w szpitalu mowili ze do roku... niewiem czy nie prosic o skierowanie do urologa dzieciecego. Z tego co wiem sa przypadki ze wogole niechca schodzic do woreczka i one nie rozwijaja sie jak sa "schowane"

reklama
Wiktoria ja co prawda nie miałam takiego problemu z Filipem ale słyszałam o tym, że trzeba to leczyć jeżeli nie przejdzie do jakiegoś wieku ale nie pamietam czy do 2 czy 4 lat. Koleżanka mówiła mi że jej lekarz powiedział, że bardzo ważne jest aby chłopcom nie marzły "klejnociki" bo wtedy maja tendencje do chowania sie w górę, ale ile w tym prawdy nie wiem. :sorry:

Do góry