reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Nie szczepię na MMR póki się o Miku nie upomną a potem jeszcze nie wiem.
Polka dostała naganę z groźbami bo poszła do przychodni i napisała oświadczenie, ze rezygnuje na własne ryzyko. Ja nic nie pisałam więc niech się dogrzebią, ze szczepiony nie był...Jak będzie starszy trochę to może go zaszczepię :dry: najlepiej to bym go przeciw samej odrze zaszczepiła i niech świnkę przechoruje za dziecka, różyczką sie nie przejmuję. chcieć to ja sobie mogę.
Na resztę szczepiłam tzn te przymusowe( skojarzona i wzw). Na pneumokoki nie, ani na rota.
Na pneumokoki zaszczepię gdy go będę wysyłać do przedszkola, jest jakaś opcja , że można później szczepić.

reklama
pismo o ile dobrze pamietam dostala chyba polka

szopek u nas zimne stopy rece i uszy :eek:

szczepilismy na pneumokoki po 7mc czyli trzy dawki, jak po dwoch latach sie szczepi jedna a jak do 7mc zycia 4dawki

u nas wszystkie dzieci w przychodni szczepione sa priorixem

Moje tez maja zimne rece,twarz.Ja zreszta tez a mimo to bylo mi cieplo.
Ja zaszczepilam w koncu na MMR,wszytsko jest ok i te dwa tyg od szczepienia kiedy to mogla wystapic goraczka czy wysypka juz minely ,wiec spoko.
Szopek ale po MMR jest jeszcze dawka przypominajaca szczepien np skojarzonych lub zwyklych.Masz w takim razie dwa szczepienia nie dokonczone,bo kolejne obowiazkowe na 5 lat dopiero.Moja pediatra powiedziala ze nie robia juz szczepionki przeciw odrze.....nie wiem czy to prawda.

Na pneumokoki zaszczepię gdy go będę wysyłać do przedszkola, jest jakaś opcja , że można później szczepić.
moja pani doktor mówiła, że jakbym chciała dać w przyszłym roku dzieciaki do przedszkola to że latem mogę je zaszczepić na pneumokoki, sama nie wiem ...
Zuzi nie szczepiłam i chorowała strasznie w przedszkolu aż musiałam jej wyciąć 3 migdał bo sie dusiła, coś okropnego..więc sama nie wiem może warto?

Madzia zaszczepienie przeciw pneumokokom nie uchroni od typowych czestych infekcji jakie dzieci lapia wzajemnie od siebie w przedszkolu,ale uwazam ze zaszczepic przeciw pneumokokom warto,ja swoja Vanesske zaszczepilam jeszcze przeciw meningokokom.

My wszystkie szczepienia mamy za soba.
U ans troche to inaczej wyglada,mianowicie tak bylo
Drugi miesiac zycia;dyfteryt,tezec,koklusz,polio,Haemophilus influenzae typu b{HIB)oraz zakazenie pneumokokowe
3 miesiac;dyfteryt,tezec.koklusz,polio,......Hib oraz zapalenie opon C\
4miwsiac ;dyfteryt,tezec,koklusz,polio,...Hib,zapalenie opon C oraz zakazenie pneumokokowe
potem 12 miesiac;hemo.....Hib,zakazenie meningokokowe grupy C (dawka przypominajaca}
13 mies;odra,swinka,rozyczka oraz zakzenie pneumokokowe(dawka przypominajaca)
tyle i wszstkie przymusowe:tak:

ja niedawno szczepiłam chłopaków przeciwko meningokokom, w naszym regionie niestety jest dużo zachorowan tego typu i nawet przypadki zgonów :-(
u nas nie ma juz MMR tylko priorix my mamy lekkie opóźnienie i dopiero teraz w październiku będziemy miały ostatnią dawkę Hexy, później na 2 urodzinki zaczniemy przeciw WZW typu A i pmeumokoki, meningokoki

dziewczyny czy ktoras z was miala taki problem ze starszymi albo moze teraz z maluchem. A mianowicie chodzi o wedrujace jaderka ... malemu uciekaja wezme troche reka zlapie u gory i sa spowrotem, zaczyna mnie to martwic w szpitalu mowili ze do roku... niewiem czy nie prosic o skierowanie do urologa dzieciecego. Z tego co wiem sa przypadki ze wogole niechca schodzic do woreczka i one nie rozwijaja sie jak sa "schowane"

reklama
Wiktoria ja co prawda nie miałam takiego problemu z Filipem ale słyszałam o tym, że trzeba to leczyć jeżeli nie przejdzie do jakiegoś wieku ale nie pamietam czy do 2 czy 4 lat. Koleżanka mówiła mi że jej lekarz powiedział, że bardzo ważne jest aby chłopcom nie marzły "klejnociki" bo wtedy maja tendencje do chowania sie w górę, ale ile w tym prawdy nie wiem. :sorry:

Do góry