reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

reklama
W środę wreście wizyta u alergologa i mam pytanie czy któraś z Was też już była jesli tak to napiszcie jak będzie sprawdzać czy ma uczulenie na białko mleka krowieko i czy rzeczywiście trzeba za to płacić.
Ciekawe czy jak dziecko jest troche przeziębione to czy to nie przeszkadza.

A właśnie, czy jak Wasze pociechy mają katarek (taki wodnisty) to wychodzicie z Nimi na dwór?

Panistepelek u tak malych dzieci diagnoze podejmuja na podstawie wywiadu i zmian skornych u dziecka. Nie robia badan dodatkowych wiec nie powinnas za nic placic jak idziesz do panstwowej przychodni.
Ja z Ania wychodzilam nawet jak miala goraczke podczas trzydniowki. Jak ma katar czy kaszle tez wychodzimy.

No właśnie, moja jest na diecie bezmlecznej od lutego. Myślicie, że mogłabym spróbować jej coś podać bez konsultacji z lekarzem? I co najlepiej, żeby od razu było widać, czy jeszcze jest uczulona, jakiś serek?

Migotka jesi Iga ma alergie to po podaniu serka na pewno powinna miec wysypke czy biegunke.
Czy nie lepiej podac najpierw jakies mleko h.a. bo jesli ma silna alergie to po takim mleku tez moze miec objawy alergii

Właśnie pediatra mi mówiła, że jak będę coś podawać, to żeby to był nabiał a nie mleko. Iga chyba nie ma super silnej alergii, dlatego pewnie trzebaby dłużej czekać na efekt.

mm81 - Nie mam pewności czy synek mojego brata ciotecznego miał napewno to samo, ale z tego co wiem to tak i ten mój brat mówił, że pobieraja krew i jakoś badają i że się płaci. Za badanie na ogólne składniki pozywienia 100 zł a na to mleko mniej.
Ciekawe jak to w końcu będzie.

migotka - myślę, że serek będzie dobry na taka próbę. Mojaj Klaudia gdy też próbowałam zaraz wyskoczyły krostki i plamki na buzi.
Ze dwa dni temu zrobiłam jej kaszkę mleczno-ryżową no i nic sie nie pojawiło. może jest juz lepiej.

reklama
panistepelek- Alergię pokarmową można rozpoznać, przeprowadzając testy z krwi w kierunku specyficznych przeciwciał oraz tzw. test prowokacyjny. Ze skierownaiem za darmo.
Przeprowadza się też biopsje jelita ale to przy cięższej alergii.

Miku pije Bebilon zwykły i ( chyba) nic mu nie jest a po nim ale po maśle z mleka pełnego (ze słoiczkowych obiadków* ) boli go brzuch i ma wstrętną kopę. Daje mu czasami tak na czubku łyżeczki serek homo, ale chyba za mała ilość by wywołać alergię.

*wykorzystuję zapasy słoiczkowe czyli prezenty od ludzi ktorzy nie wiedzieli, ze miku ma alergię przez rok mi sie ich trochę nazbierało:sorry:

Do góry