reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Co do tej szczepionki to w weekend była u mnie ciocia na kawce ona pracuje w sanepidzie na kierowniczym stanowisku i zawsze kontaktowałam się z nia jak mialam jakieś pyt. odnośnie szczepień. I to ona poleciła mi Prevenar na pneumokoki bo przede wszystkim chroni przed zap. ucha co jest częste u dzieci do 5 r.ż. (Zuzka ani razu nie chorowała). Poleciła mi też Infanrix-żadnych odczynów poszczepiennych nie było. Na grypę-odradziła szczepić niemowlaka. A teraz rozmawiałam z nią na temat MMR. Mówiła,że w naszym powiecie nikt nie zgłaszał powikłań po tej szczepionce i że autyzm nie ma z nią związku i mam nie zawracać sobie głowy tym.

reklama
Dziewczyny, a Wy podajecie jeszcze maluchom witaminę D3? Mojej poci się główka z tyłu, ale myślałam, że wystarczająco dużo jest tej witaminy w mleku i kaszkach, a do tego jest w miarę słonecznie. Myślicie że to z braku witaminy czy raczej z gorąca? A poci się nawet jak jest wyrozbierana do rosołu.

Ostatnia edycja:
Migotka teoretycznie zalecaja teraz podawać do 2 r.ż. a nie do roku jak to było kiedyś. Mi lekarz powiedział,że jeśli dziecko spaceruje w słoneczne dni to nie dawać, a jeśli jest pochmurno to 1 kropelkę -my mamy Devikap bo tam jest mało jednostek. ja dopiro odstawiłam tydzień temu ale do wyjaśnienia- chodzi o nerki.

Ja podaję wieczorem jedną kapsułkę do mleka, nie zaszkodzi, a przynajmniej wzmocni kości :tak:, ale nie napieram specjalnie, jak nie mam to nie robi,ę problemu, poprostu nie daję...Ami ma jeszcze ciemiączko niezrośnięte, więc dlatego też między innymi jeszcze daję, co prawda podobno powinno zarosnąć do 18 m-ca, ale Ami miała spore i jeszcze trochę zostało :tak:

Migotka, a jeżeli chodzi o pocenie to pewnie z gorąca, Ami też często zgrzana, chociaż śpi przy rozszczelnionych oknach, w pozostałych dwóch okna są uchylone, a do Ami pokój otwarty, Niunia śpi w body z krótkim rękawkiem, albo w piżamce też na krótki rękaw i nogawkę, a mimo to jest jej gorąco i się rozkopuje, ale ja już jej wtedy nie nakrywam, bo wiem że jej tak lepiej :tak:

Mini, no właśnie po nocy ma suchą poduszkę.
Dam jej dziś kropelkę, zobaczymy. U nas w nocy jest jak w piekle, ale jak pisałam Wam kiedyś nie da się otworzyć okna, za dużo hałasu z ulicy :zawstydzona/y: Więc jedynie jest otwarte w innym pokoju i drzwi pootwierane.

Migotka jak ma suchą poduchę to nie masz się czym martwić . Ja nie podaję witaminy D . Podawałam tylko w zimie jedno opakowanie ( nawet po urodzeniu nie dawałam bo mały pił mieszankę ) Ja tam nie lubię sztucznych witamin bo organizm się przyzwyczaja i nie pracuje :no: Jak już wolałabym dać tran ...

migotka - Co do witaminy D to mi doktórka powiedziała by już nie podawac ale postanowiłam jednak dawać w pochmurne dni, tym bardziej, że córcia pije mało mleczka modyfikowanego, więc skąd ma brać tę witaminę.

Ania jest juz po trzydniowce. Od wtorku do piatku miala goraczke, po 39.5 a wysypalo ja dopiero w niedziele.
Teraz szczepienia sie odwleka bo nie poszlysmy jeszcze na mmr i jeszcze mamy trzecia dawke pneumokokow a lekarka powiedziala, ze po trzydniowce przez 6 tyg nie mozna szczepic.

My nie podajemy wit D odkad Ania skonczyla rok.

reklama
Ja podawalam witamine D3 co drugi dzin,w sumie to nie byla sama d3 jeszcze chyba 4 witaminy cebionmulti ooo:-)lekarz mi dal w Pl ale tu jest malo slonca.tutaj lekarze nie daja jesli nie ma podstaw:no:teraz juz nie.ponoc 3 latki maja niedobor najwiekszy.poczekamy narazie:tak:
MM zdrowka,co do szczepienia to nie wiedzialam o tym:no:

Do góry