reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Melduję, że Bartusiowi odpadł kikut pępowinowy przedwczoraj czyli równo dwa tygodnie po narodzinach. Też zauważyłam, że uwielbia spać na brzuszku. Poza tym jest bardzo towarzyski. Drzwi mam otwarte do jego pokoju tzn do sypialni, Kubuś szaleje, telewizor gra w sąsiednim pokoju, a on w najlepsze śpi. Za to gdyby został sam to marudzi. Wiecie mam skierowanie na powtórne badanie przesiewowe słuchu, trochę mnie to martwi ale mam wrażenie że Bartuś doskonale słyszy. W pierwszym badaniu w szpitalu wyszło do kontroli obydwa uszka ale położna pocieszyła mnie, że w uszach jest jeszcze dużo mazi poporodowej, na drugi dzień badanie wykazało tylko prawe uszko do kontroli, lewe prawidłowe. Termin mam dopiero na wrzesień. Mam nadzieję, że to rzeczywiście tylko ta maż uniemożliwiła badanie. Narazie bilans dwutygodniowy to 400 gram na plus i żadnych kolek, a jadłam już truskawki!!! I pierogi! Najbardziej mi brakuje czekolady ale wolę sobie dać spokój.

reklama
Kurcze, to chyba nie jest uczulenie na pampersy bo od początku ich używamy i do tej pory nic się nie działo. Szkoda, że tak wyszło, bo zmieniam pieluchę co dwie godziny i smaruję zawsze sudocremem. To dosłownie stało się z dnia na dzień :-( Najbardziej mnie martwi, że to się sączy. Może powinnam pójść do lekarza.

Hmm rzeczywiście jak się sączy to może do lekarza, pewnie zapisze coś mocniejszego przeciwzapalnego.

A mojej Zuzi zrobiło się uczulenie od chusteczek pielęgnacyjnych Dzidziuś. Chciałam zaoszczędzić, no i mi nie wyszło. teraz mam 1,5 opakowania chusteczek Dzidziuś z którymi nie mam co zrobić.

Ja miałam tak przy pierwszym synku na chusteczki pampers zielone jak przeszłam na sensitive - białe - to przeszło. Od tej pory używam sensitive i polecam serię nivea sensitive, kremy, żele do kąpieli itp

kerryl - mam dokładnie taką samą sytuację z uszkami! Amelce trudno było wykonać to badanie a kiedy już się udało okazało sie, że prawe uszko do kontroli. Badanie to wykonywała moja znajoma więc naprawde podejmowała wiele prób ale wynik za każdym razem był taki sam. Termin mam na 13 sierpnia na badanie kontrolne, które wykonuje się już specjalistyczną aparaturą w klinice i podobno bardzo rzadko zdarza się, że rzeczywiście coś jest nie tak. Najczęściej pierwszy wynik jest< tak jak piszesz, nieprawidłowy z powodu zalegających zaniczyszczeń w uszkach. No i sam aparat, którym posługują się na oddziale położniczym to też nie jest cud techniki ;-)

Agusiaa - będę trzymać kciuki w sierpniu za Amelkę! Naprawdę mam nadzieję, że badania naszych maleństw wyjdą prawidłowo, ale powiem ci, że w tn pierwszy wieczór badania popłakałam się z nerwów :-(. Pozdrawiam.

Tu bdziemy rozmawiac o wizytach u lekarzy o szczepieniach i wogole z zdrowiu naszych dzieci.

Ja Vanesske szczepilam szczepionkami skojarzonymi i teraz tez Klaudie bede nimi szczepic:tak:A takze szczepionkami na rotawirusy i inne.

Ostatnia edycja:
Iwonka, chyba Ty wstawiałaś kiedyś adres strony, gdzie był kalendarz szczepień. Nie mogę tego znaleźć, mogłabyś to wstawić jeszcze raz?

reklama
Ania na razie jest zaszczepiona na wzw b.Na reszte szczepien pojdziemy po wyniakach badan krwi,wizycie u okulisty i neurologa.Jak wszystko bedzie ok to dostanie skojarzona 5 skladnikowa i pneumokoki.Na rotawirusy nie szczepie.

Do góry