reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

my witaminę D mamy od początku a K od 8-mej doby. Dobrze ze wszystko jest w kapsułkach do wyciskania to nie ma problemu z odmierzaniem dawki :)

co do kikuta to podobno, kiedy była gruba pępowina może trwać nawet kilka tygodni, aż odpadnie.

z witaminami u nas podobnie, choć w szpitalu K kazali podawać od 8 doby a położna od 14 i bądź tu mądry od której doby zacząć, wypośrodkowaliśmy:-p też mamy w kapsułkach, ale podajemy łyżeczką bo położna powiedziała że zdarzyło się że rodzicom przy wyciskaniu kapsułka wpadła do buzi dziecka:szok::no::szok:
dziękuję za odpowiedź w sprawie kikuta:tak::tak::tak:

reklama
Dziewczyny mam pytanko,a jak smarujecie ten pepuszek i przykrywacie gazikiem to trzeba go jakos przykleic do skory dziecka czy jak?

A i na co jest maść cynkowa?

Dziewczyny mam pytanko,a jak smarujecie ten pepuszek i przykrywacie gazikiem to trzeba go jakos przykleic do skory dziecka czy jak?

A i na co jest maść cynkowa?
odnośnie maści nie odpowiem, bo nie wiem.
a jeśli chodzi o pępuszek to u nas kazali raz dziennie psikać ocetniseptem, nie przykrywać, wietrzyć jak najczęściej, ma być czysto i sucho...ale nam jeszcze nie odpdł więc nie wiem czy ten spirytus nie był lepszy...

maść cynkowa jest na odparzenia, ale u nas położne odradzały stosowanie cynku u noworodków...dopiero u niemowląt...

ja nie tyle smarowałam kikut tylko obwiązywałam rozłożonym gazikiem, którego tylko fragment był delikatnie umoczony w spirytusie.. wtedy końcówkę gazika dało się tak zawinąć, żeby się nie odwijał...

my tez robiliśmy podobnie jak sealet - i efekt tego taki że dzisiaj pozbyliśmy sie kikutka (7 doba):-)
kurcze piszecie o witaminach, my nic nie podajemy, ale ide dzisiaj do polożnej więc się dopytam co i jak

czeka mnie dzisiaj ściągnięcie szwów:-(jak sobie pomysle że znowu mam usiąść na fotel...brrr

ja tez podaje malemu wit D a K dostal na porodowce

spacerki juz mamy za soba, pierwszy wczoraj
tylko z tego co piszecie to go chyba przegrzewam, ubieram mu body na dlugi, polspiochy i bluzke i w spiworek
no i oczywiscie czapeczka
na drapiace pazurki polozne radzily nawijac rekawki

mam nadzieje ze nam tez niedlugo odpadnie pepuszek, juz jest taki na wlosku

ja tez podaje malemu wit D a K dostal na porodowce

spacerki juz mamy za soba, pierwszy wczoraj
tylko z tego co piszecie to go chyba przegrzewam, ubieram mu body na dlugi, polspiochy i bluzke i w spiworek
no i oczywiscie czapeczka
na drapiace pazurki polozne radzily nawijac rekawki

mam nadzieje ze nam tez niedlugo odpadnie pepuszek, juz jest taki na wlosku

Oj chyba za ciepło : w końcu na zewnątrz jest cieplej niż w domu.
Ja na spacer ubieram małej krótki rękaw i długie body plus czapeczka cienka i kocyk gdyby coś :)

ja jak karmilam piersia tp musialam dawac tez wit d i k a teraz daje mleko nutrilon i juz nie mam dawac wit bo sa w mleku a za duzo by bylo.
moja mala ma uczulenie jak chole..... na calym ciele i mysle od czego ?????????????

dziewczyny z ropieniem oczkow to nie ma zartow. Jak emilka miala 5 tyg. to miala przaetykane kanaliki oczne u obu oczow, bo tak jej ropialy, wiec przemywajcie oczka doklanie i uzywajcie tylko jednego gazika TYLKO na jeden raz, zeby nie rozniesc tej ropki. Taki zabieg nie jest przyjemny dla nikogo. Ja to strasznie znioslam i moze to robic tylko dobry specjalista dzieciecy okulista. Skierowanie wydaje pediatra.

reklama
ja jak karmilam piersia tp musialam dawac tez wit d i k a teraz daje mleko nutrilon i juz nie mam dawac wit bo sa w mleku a za duzo by bylo.
moja mala ma uczulenie jak chole..... na calym ciele i mysle od czego ?????????????

Do końca pierwszego miesiąca mogą wychodzić różne czerwone plamy mówiła moja położna - to adaptacja maleństwa do nowego środowiska. Zawsze możesz poradzić się lekarza jak Cię to niepokoi.

Do góry