reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

dziewczyny a czy macie coś przeciwko komarom?
ja jak byłam wczoraj na spacerze ok 16 to było ich mnóstwo i tak się zastanawiam czy dla takich maluszków stosuje się jakieś preparaty, spraye itp na odstraszenie
wiadomo w wózku jest moskitiera ale czy wystarczy? a co po wyjęciu dzieciaka z wozka?

reklama
dziewczyny a czy macie coś przeciwko komarom?
ja jak byłam wczoraj na spacerze ok 16 to było ich mnóstwo i tak się zastanawiam czy dla takich maluszków stosuje się jakieś preparaty, spraye itp na odstraszenie
wiadomo w wózku jest moskitiera ale czy wystarczy? a co po wyjęciu dzieciaka z wozka?

my jestesmy po pierwszym ugryzieniu komara, nie mialam nic w domu wiec posmarowalam wlasnym mlekiem i zeszlo w ciagu godziny :szok::-) Mama mi przyslala chyba Fenistil dla dzieci, ale jeszcze nie rozpakowalam paczki

Niestety po porodzie złamany obojczyk :( nam kazali wiazać i temblakować, bo Maleńka miała niedowład tej rączki i cechy porażenia splotu barkowego. W piątek idziemy do Poradni Rehabilitacyjnej - zobaczymy co powiedzą....

sealet mam nadzieje ze szybko sie zrosnie, podobno u niemowlat to dosc bezproblemowo przebiega, trzymajcie sie!

Mam pytanie do mam: czy ropieja waszym maluchom oczka? U nas w prawym ciagle sie zbiera ropka, nie wiem czy to grozne bo podobno tylko gruczol tranowy jeszcze nie funkcjonuje prawidlowo. Jak to czyscic? Na razie przecieram wacikiem z przegotowana woda

Można przecierać oczka jałowym gazikiem i jałowa sola fizjologiczną lub naparem z rumianku. Od kącika zewnętrznego do środka, jeden gazik na raz. Jak trzeba drugi raz przemyć to samo oczko to nowym gazikiem.

U naszej małej też ropieje oczko i jedynie co nam wskazano to przemywanie wodą przegotowaną oczka i masaż kilka razy dziennie. Rumianek nie jest wskazany gdyż często alergizuje.
Jutro idziemy do innego lekarza zobaczymy co ten powie.

Wy piszecie że w 6-8 dobie odpadł kikut pępowiny Waszym maluszkom, Tymek ma dziś 17dni i jeszcze mu nie odpadł...nie wiem czy to nie jest już powód do zmartwień

u nas jak u sealet na stópkach schodzi skórka, łuszczy się, smaruje mu balsamem Atopin i już jest lepiej.

na brzuszku jeszcze nie kładziemy, położna powiedziała że mamy się wstrzymać do czasu odpadnięcia kikutka

reklama
u nas też niestety kikut pępowiny jeszcze jest, a już bym tak chciała by odpadł. małemu też się łuszczyła skóra, smarowałam 2 razy dziennie oliwką i ładnie wszystko zeszło. Na ropiejące oczka polecam przemywanie gazikiem z solą fizjologiczną.

Do góry