reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

>>>Zdrowie grudniowych dzieciaczków<<<

Wiolus ja mam ten sam problem ostatnio. Emilka ma kolki po każdym jedzeniu, tyle, że ja zaczęłam naprawdę ograniczać pokarmy. Nie za bardzo rozumiem, jak moja Mała wczesniej wszystko tolerowała a teraz raptem kolki :(
Mi się wydaje, że przesadziłam z przyprawami, zwłaszcza Vegeta i te gotowe przyprawy nie są wskazane. Narazie wszystko gotuje tylko z solą, zobaczymy czy będzie jakaś zmiana, bo już nie daję rady z tym ciągłym płaczem :( :( :(

A jak Wy sobie radzicie z kolkami, czy coś podajecie?

reklama
Czesc Mamuski!
bylismy wczoraj u lekarza z maluchem. Dr stwierdzila, ze dziecko za bardzo odwodzi glowke do tylu i uklada sie w luk, odchyla sie mocno do tylu gdy jest w pionie czy jak lezy. Nie robi tak zawsze oczywiscie. W konsekwencji tego stara sie odwracac z brzuszka na plecki, a stanowczo powiedziala, ze to za wczesnie dla takiego dziecka. Ze to winik wlasnie tych miesni. Raz mu sie przytrafilo odwrocic z brzucha na plecy gdy mial chyba miesiac. Wtedy myslalam, ze to przypadek, pediatra ktora badala nic nie stwierdzila - a to bylo przy niej. A to bylo przez to, ze ma wlasnie za mocne miesnie. Nie kazala klasc tyle na brzuszku, bo glowe to on teraz potrafi trzymac w gorze bardzo dlugo (nawet 5 min.). Kazala z nim chodzic plecami jego do wlasnego brzucha i zgietymi jego nozkami do przodu. WIem ze ktorejs z Was tez tak lekarz kazal chodzic - czy z tego samego powodu? Ponadto zalecila rehabilitacje. Za 2 tyg. juz jestesmy zapisani na zajecia do Instytutu Matki i Dziecka. Bardzo sie martwie, mam nadzieje, ze to sie da wycwiczyc. Czy ktoras z Was tez miala podobny problem i juz wrocilo albo wraca wszystko do normy?

Poza tym chlopak jest zdrowy. Pani dr powiedziala, ze nie bedzie mi latwo z nim cwiczyc i go nosic, bo jest duzym dzieckiem, co mnie bardzo ucieszylo :) Takiego pultaska na wlasnej piersi odchowac to chyba moge byc dumna ;)

Pozdrawiam,
Agnieszka

zaczne od tego, ze jestem praworeczna  :)
jesli chodzi o przerwe miedzy jedynkami to tacy ludzie maja w zyciu szczescie i ciesza sie powodzeniem  :) :) :) moja mama zdecydowanie do takich nalezy i moja przyszla szwagierka tez ma ale chce usunac poprzez zabieg jakis..
Pati prawda z ta tetra, ze chyba jednak wszystkie na pampersach jada  ;D ja od poczatku twierdzilam, ze tylko jednorazowych bede uzywac bo za leniwa jestem, a pieluszkuje Ade pielucha flanelowa bo maly rozstaw nozek miala - zalecenie lekarza i wlasnie nie wiem ile jeszcze i kiedy skonczyc, za miesiac wizyta u ortopedy to sie zapytam  :) na noc oczywiscie tez tylko jedna oprocz pampa  ;)
gochna tez mam wrazenie, ze Ada bez tej pieluchy dodatkowej to juz w ogole chudzinka  :)
Paula mojej Adzie tez zjasnialy wloski ale o dziwo nie wycieraja sie, tez po mamie bedzie blondi  ;)
aOla wiem, ze podawalas debridat, mojej Adzie pani pediatra to przepisala i w duzej mysle ilosci bo az 3razy dziennie po 1ml, on ponoc uzaleznia, najchetniej bym go odstawila, czy nie mialas wrazenia, ze on zamula Piotrusia ??? moje dziecko cos czesto spi i nawet w dzien wiec moze po nim wlasnie..
w ogole nie mialam problemu kolek az do ostatnich dni i wyczuwalam napiecie brzucha stad ten debridat konska dawka, i po 3 miesiacach powinno byc ani sladu po kolkacha u nas sie dopiero zaczely, tzn ze3 razy miala i juz musze ja lekarstwem faszerowac..zla jestem  :( ponadto daje 2,5 ml syropku na przeziebienie i 2 razy dziennie cebion 5 kropelek i jeszcze 2 vigantolu czy tego wszystkiego nie za wiele ???

Joeey a próbowałaś dawać Inacol on jest słabszy od Debridatu no ale jeśli on nie pomoże to już tylko Debridat. I nie zauważyłam zeby sie inaczej zachowywał ale on go długo nie brał gdzieś z 10dni tyle ze po 25ml

Agnesa to ja pisałam, że nam neurolog tak kazała nosić Kacperka i właśnie z tych samych powodów o których Ty piszesz. Raz dopiero bylismy na rehabilitacji (bo nasza rehabilitantka wyjechała na szkolenie), pokazała nam kilka ćwiczeń i ćwiczymy w domu (kiedys opisywałam te ćwiczenia na bb), pod koniec marca mamy jechać na kontrol i zobaczymy czy jest jakaś poprawa. Nie masz się czym martwić bo to bardzo szybko można wyćwiczyć :) bądź spokojna a jeśli masz okazje chodzić na rehabilitacje państwowo to tym lepiej, bo co specjalista to specjalista. My niestety musimy jeździć prywatnie.
A poza tym super że chłopak zdrowy :D i że tak ładnie przybiera.
A i sporo dzieci ma takie napięcie mięśniowe może to byc spowodowane tym jak były ułozone w brzuszku.

Joeey nam wczoraj pediatra zaleciła (wybralismy sie w koncu prywatnie) odstawic wszystko oprócz vigantolu (1 kropelke dziennie) a wczesniej dawałam 3 vigantolu (zmniejszyłam do 1 jakies 2 tyg temu na własną rękę) + 3 cebionu multi + infacol przed kazdym posiłkiem. U nas problemem jest to ze Idunia b. duzo ulewa, a jest na piersi wiec nie powinna i cały czas ma takie krostki na policzkach ale ta lekarka wczoraj powiedziala ze jej to nie wyglada na alergie a ze moze to byc efekt podraznienia sokiem zołądkowym z tego ulewania. Mowi ze zdarzają sie uczulenia na witaminy dlatego mamy odstawic wszystko co nie jest konieczne i obserwowac na razie a potem zobaczymy co dalej. mnie sie tez wydaje ze za duzo tego wszystkiego Adzie dajesz no ale ja nie jestem lekarz ;D A tej mojej to nie wiem co powiem na nastepnej wizycie, chyba sie nie przyznam do tych zmian no bo to przeciez wbrew jej zaleceniom. Ciekawe czy sie spyta czy daje juz soczek bo juz trzy tygi temu kazała zacząć ???

Joeey, znam ten ból. Ja musiałam Nadii dawać 2 krople vit.A + D3, cebion, antybiotyk 2 razy dziennie i lakcid. Masakra. Zresztą ona uwielbia wszystko wypluwać, a cała sztuka w tym, żecby nie wypluła. Męczarnia i dla mnie i dla niej. Na spacerki lepiej nie wychodź dopóki Adula nie wyzdrowieje, to taki maluszek jeszcze, więc trzeba być ostrożnym.

Na kolki polecam Bobotic Polska wersja sab simplexu tylko tańsza i łatwiej dostepna. nam pomogła w 100%

reklama
mam pytanko:czy ten lakcid i lacidofil to na to samo co lactoral?
jak nie wiecie na co jest lactoral dokladnie to napiszcie na co sa lakcid i lacidofil.
pytam bo lekarka mowila ze mam malemy podawac lactoral lub....(tu mowila jeszcze kilka lekow na kupkowe sprawy)
lactoral kupilam ale za opakowanie jest dosc drogi i chce porownac z tymi innymi.

Do góry