reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

>>>Zdrowie grudniowych dzieciaczków<<<

ja mam w kazdym pomieszczeniu inny (lacznie z lazienka), uwielbiam zegary, zegarki i termometry na bajerkach i ozdobne taki moj fiol ;D w duzym pokoju mam w komplecie z barometrem i higroskopem, w kuchni elektroniczny, w sypialni z rzutnikiem na sufit i pomiarem temp zewnetrznej od razu, Stasio ma swoj - tekturke z dziewczynka :laugh: no i w lazience taka smieszna gumowa kulke ;D

aOla w tym termmetrze, ktory polecasz podoba mi sie krotki czas pomiaru, serio tylko 5 sekund?? super by bylo .

reklama
Czy mogłybyście mi powiedzieć jak można uchronić ząbki przed sczernieniem podczas podawania żelaza? Myślałam, że już nie bedę musiała podawać Ferrum, ale jednak jeszcze mam dawać Ingusi profilaktycznie przez 1,5 miesiąca a przez ten czas już na pewno ząbki nam wyrosną.

Ana a co to takiego "higroskop"?  :p

Natalio, to ja Tobie odpowiem, bo wlasnie musimy sobie radzic jakos z tym problemem. Kuba ma teraz 4 zeby i piaty chyba wkrotce wyjdzie. Gdy zaczelismy podawac Ferrum lek jakies 2 tyg. temu Kuba mial tylko 2 zeby i ja glupia nie mialam zielonego pojecia, ze zelazo moze powodowac czarnienie zebow i mu podawalam lyzeczka prosto na te 2 zebole. Nawet raz mu podalam lek i od razu wyszlam z nim na dwor, nawet nie dalam mu cycka do zapicia. Efekt jest taki tej naszej dotychczasowej kuracji, ze Kuba ma te dwa pierwsze jedynki od strony wewnetrznej ciemne :( Na zewnatrz tego nie widac, ale sa mocno ciemne od wewn. Ale Ferrum lek nie powinien powodowac czarnienie zebow, takze nie wiem od czego te czarne zeby. Nic innego do glowy mi nie przychodzi, a prochnice pediatra wykluczyla. Gorne dwie jedynki sa bialutkie, takze teraz na nie bardzo uwazam.

Juz pisze co robie - podaje lek pipetka na sam tyl buziolka przy dziaslach. Kilka razy rozcienczalam zelazo jeszcze woda, ale chyba gorsze to bylo. Od razu po podaniu zelaza biore gazik, albo czysta pieluche i przemywam woda wszystkie zebole. Pozniej biore szczoteczke i jeszcze myje szczoteczka. A pozniej jeszcze daje cycka zeby ewentualnie jak gdzies w zakamarkach sie ten syrop uchowal zeby go rozcienczyc i zeby poszedl do zoladka, a zeby nie zalegal w jamie ustnej.
A w tym tygodniu przymierzam sie do zakupu pasty do zebow dla niemowlat i po podaniu zelaza bede myc nia Kubie zeby.

Pozdrawiam, Agnieszka

Agnesa tą paste polecał mi znajomy dentysta W jakich dawkach masz dawac Ferrum?

ja narazie tylko przemywam gazikiem dziąsełka (brak zębów) i podaje pipetką na policzek :p ;D

aOLA, 2x po 2ml przez 6 tyg. a pozniej kolejny raz pobieranie krwi... brrr. My podajemy ze wzgledu na niska ferrytyne, a HGB mamy 12,5.

reklama
Gabi badania krwi.

Ingusia ma żelazo na dobrym poziomie, natomiast HGB miała niską bo 11,3. Teraz już ma 12,6 na szczęście.

Ana acha... nie wiedziałam. :p Dzięki. :)

Do góry