Ola - powiem Ci szczerze, ze bardzo sie dziwie, ze lekarz Ci powiedział, aby podawac witaminke D3 po południu...Przeciez to jest witamina, która uaktywnia sie pod wpływem promieniowania słonecznego i w ogóle. Uwazam, ze jak najbardziej powinna byc podawana RANO! Inaczej krzywica za jakis czas murowana!
reklama
A w ogóle ostatnio byłam u mojego pediatry i mówię emu : "panie doktorze Mikołaj zrobił nam niespodzianke i od kilku dni załatwia sie bez czopka i żadnej ingerencji z naszej strony!" I mówie dalej: "Zaczęło sie tak dziac odkąd podajemy mu herbatke Hippa na przeziębienie". A on na to: "tak to bardzo mozliwe, że to uregulowało proces wypróżniania się, bo herbatka ta zawiera koper włoski"! A ja na to: "ależ absolutnie, to herbatka oparta na mięcie pieprzowej i tymianku. Nie ma tam ani grama koperku"! :laugh: :laugh: :laugh: Lekarz sie zaczerwienił i nic nie powiedział! Wyszłam na głupio-mądrą, ale mam nadzieje, ze wiecej nie bedzie mi kitu wciskał! > > >
Beata23 pisze:Ola - powiem Ci szczerze, ze bardzo sie dziwie, ze lekarz Ci powiedział, aby podawac witaminke D3 po południu...Przeciez to jest witamina, która uaktywnia sie pod wpływem promieniowania słonecznego i w ogóle. Uwazam, ze jak najbardziej powinna byc podawana RANO! Inaczej krzywica za jakis czas murowana!
Beata - ja tego nie bardzo rozumiem - od zawsze podawalam D3 wieczorkiem po kapieli - i Wiktorkowi i Paulinie i nikt mi nigdy nie mowil zeby rano podawac. Przeciez jak ma sie uaktywnic pod wplywem slonca jak jest w organizmie ??? Nie rozumiem !! Ja wiem ze jak jest lato i slonce to dziecko razem ze sloncem dostaje wiecej D3, ale zeby slonce mialo wplyw na podawanie ??? hmmm Napisz prosze cos wiecej !
Witamina D3 jest syntetyzowana w organizmie (w skórze) pod wpływem promieniowania UV. Teraz dzieciątka nie przebywają zbyt duzo na dworze i konieczna jest własnie suplementacja. Pani dr w szpitalu wojewódzkim kazała nam koniecznie podawac rano i że to sie jakos uaktywnia w ciągu dnia. Nie potrafie tego Ci Wanda wyjaśnic....Wiem tylko tyle, ze tak powinno sie robic!
A
aOLA
Gość
didi
Fanka BB :)
hmmm...a dlaczego nie mozna podawac multicebionu w tym samym czasie co Vigantolu (D3)..przeciez w multi tez jest D3 ...wiec jak na moje co to za roznica czy razem czy tez nie
mamaCyprysia
jeny mi nikt w ogole nie mowil o jakiej porze mam podawac D3 i podaje roznie czasami krotko przed snem a czasami rano.
reklama
martula
Trochę namieszam. Pediatra radziła mi, żeby D3 podawać właśnie wieczorem, zwłaszcza wiosna i latem, bo słońce dostarcza witaminę d3, nie uaktywnia jej, więc dlatego lepiej dawać wieczorem, bo gdyby podać rano, po wyjsciu na słońce mogłoby być za dużo na raz. Wcale mnie to nie dziwiło, bo jak świat światem, zawsze mówi się, że słońce to witamina D.
Podziel się: