reklama
Coffe18
Fanka BB :)
Bzdura …. Jeśli nie masz podstawy , żadnych badań które wskazywały by na to ze preparatu potrzebujesz a chcesz Ty lub lekarz używać heparyny " profilaktycznie " musisz za nią zapłacić ….Tu na forum mamy raczej wszystkie dziewczyny w ciąży, lek jest refundowany i nie ma znaczenia na jakiego lekarza trafimy, każdy lekarz musi wystawić receptę na refundację i nie może odmówić, nawet ten który przyjmuje prywatnie.
i tez w pierwszej ciąży spotkałam się z sytuacja ze jedna lekarka wypisała neoparin bez problemu a druga owszem wypisze ale nie na ryczałt … bo nie będzie płacić kary za pacjentkę…
Podstawą do pełnej refundacji leku jest ciąża, lek ten znajduje się w głównej będzie leków refundowanych, można łatwo sprawdzić w necie. Link do: Lista leków refundowanych 2023 – KtoMaLek.pl.Bzdura …. Jeśli nie masz podstawy , żadnych badań które wskazywały by na to ze preparatu potrzebujesz a chcesz Ty lub lekarz używać heparyny " profilaktycznie " musisz za nią zapłacić ….
i tez w pierwszej ciąży spotkałam się z sytuacja ze jedna lekarka wypisała neoparin bez problemu a druga owszem wypisze ale nie na ryczałt … bo nie będzie płacić kary za pacjentk
Znajduje się tam oznaczenie, że dla kobiet w ciąży oraz dla osób które ukończyły 75 rok życia lek jest całkowicie za darmo. I nie musisz przedstawiać żadnych dodatkowych badań. Lekarze niestety są nieświadomi, czasami sądzą że łaskę robią. Na recepcie lekarz oprócz ciąży musi zamieścić adnotacje "Uprawnienia C" to jest bardzo ważne i wówczas każda kobieta w ciąży ma lek darmowy.
Ostatnia edycja:
Pierwsze słyszę. Byłam w ciąży jeszcze 2 miesiące temu i mialam refundowaną Luteinę, a za clexan płaciłam 100% ceny, czyli ok. 120zł. Nie wiem teraz, czy wprowadzasz mnie w błąd, czy mam mieć żal do lekarza, że miesiącami za to płaciłam.Kobiety w ciąży Clexane mają refundowane 100% więc słabo że chcesz za nie kasę
Jeśli wiesz, że czasem tak się zdarza , że lekarz nie wystawi recepty z refundacją to dlaczego posądzasz mnie o cwaniactwo? Ja za clexane płaciłam niestety i zostały mi 3 op., bo wcześniej urodziłam . Może akurat ktoś będzie potrzebował, bo u mnie leży i tylko się zmarnuje.Podstawą do pełnej refundacji leku jest ciąża, lek ten znajduje się w głównej będzie leków refundowanych, można łatwo sprawdzić w necie. Link do: Lista leków refundowanych 2023 – KtoMaLek.pl.
Znajduje się tam oznaczenie, że dla kobiet w ciąży oraz dla osób które ukończyły 75 rok życia lek jest całkowicie za darmo. I nie musisz przedstawiać żadnych dodatkowych badań. Lekarze niestety są nieświadomi, czasami sądzą że łaskę robią. Na recepcie lekarz oprócz ciąży musi zamieścić adnotacje "Uprawnienia C" to jest bardzo ważne i wówczas każda kobieta w ciąży ma lek darmowy.
Coffe18
Ale jaki lekarz przepisze Ci heparyne bez wskazań ? Ot tak … Bo jesteś w ciąży ? Co innego jak masz udokumentowaną trombofilie , jesteś po poronieniach , masz zespół antyfosfolipidowy , masz zalecenia od hematologa …Podstawą do pełnej refundacji leku jest ciąża, lek ten znajduje się w głównej będzie leków refundowanych, można łatwo sprawdzić w necie. Link do: Lista leków refundowanych 2023 – KtoMaLek.pl.
Dopóki nie miałam wyników badań wskazujacych na trombofilie płaciłam za heparyne 100%
Lekarze są mega ostrożni z wystawieniem recepty na refundacji jeśli ku temu przesłanek nie ma - może nie wiesz ale jest ogromna kontrola i nagonka ze strony NFZ - znam lekarza który musiał zapłacić nie małą karę właśnie za heparyne - wystawiał receptę na darmową heparyne kobiecie w ciąży ot tak profilaktycznie .Sama ciąża nie jest wskazaniem do brania lekow przeciwzakrzepowych . Za każda wystawioną jej receptę zapłacił kilkaset złotych a trochę tych recept się uzbierało
Ostatnia edycja:
jasani
Zależy kiedy byłaś w ciąży i kiedy ten lekarz o którym piszesz dostał taką karę. Lista leków refundowanych cały czas się zmienia. Sama ciąża jest wskazaniem do refundacji leku w 100 %. Na recepcie musi być umieszczony kod C. Wystarczy posiadać zaświadczenie o ciąży.Ale jaki lekarz przepisze Ci heparyne bez wskazań ? Ot tak … Bo jesteś w ciąży ? Co innego jak masz udokumentowaną trombofilie , jesteś po poronieniach , masz zespół antyfosfolipidowy , masz zalecenia od hematologa …
Dopóki nie miałam wyników badań wskazujacych na trombofilie płaciłam za heparyne 100%
Lekarze są mega ostrożni z wystawieniem recepty na refundacji jeśli ku temu przesłanek nie ma - może nie wiesz ale jest ogromna kontrola i nagonka ze strony NFZ - znam lekarza który musiał zapłacić nie małą karę właśnie za heparyne - wystawiał receptę na darmową heparyne kobiecie w ciąży ot tak profilaktycznie .Sama ciąża nie jest wskazaniem do brania lekow przeciwzakrzepowych . Za każda wystawioną jej receptę zapłacił kilkaset złotych a trochę tych recept się uzbierało
Coffe18
Dla przykładu : z kiliniki dostałam heparyne refundowana (mam potwierdzona trombofilia, syn urodziny z trombofilia wrodzoną) , od mojej gin u której prowadze ciąże po okazaniu badań - refundowana . W międzyczasie chciałam wykonać usg dodatkowe na pakiet który opłacam sobie z pracy (było już serduszko ) i tam Pani dr o super opiniach owszem powiedziała ze wypisze mi heparyne ale dopóki nie mam przy sobie wyników badań albo zalecenia od hematologa (na wizytę nie zabrałam , karty ciąży jeszcze wtedy u mojej gin wyrobionej nie miałam ) mogę o refundacji zapomniećZależy kiedy byłaś w ciąży i kiedy ten lekarz o którym piszesz dostał taką karę. Lista leków refundowanych cały czas się zmienia. Sama ciąża jest wskazaniem do refundacji leku w 100 %. Na recepcie musi być umieszczony kod C. Wystarczy posiadać zaświadczenie o ciąży.
Wizyta u tej Pani odbyła się 6 kwietnia bieżącego roku - karę płaciła w tym roku i jak to stwierdziła wiecej tego błędu nie popełni .
Moja gin zreszta mówi to samo … mam refundację bo mam wskazania do brania heparyny
reklama
jasani
Być może inaczej jest interpretowana lista leków refundowanych. Najlepiej zadzwonić po prostu do NFZ. Wtedy będą rzetelne informacje.Dla przykładu : z kiliniki dostałam heparyne refundowana (mam potwierdzona trombofilia, syn urodziny z trombofilia wrodzoną) , od mojej gin u której prowadze ciąże po okazaniu badań - refundowana . W międzyczasie chciałam wykonać usg dodatkowe na pakiet który opłacam sobie z pracy (było już serduszko ) i tam Pani dr o super opiniach owszem powiedziała ze wypisze mi heparyne ale dopóki nie mam przy sobie wyników badań albo zalecenia od hematologa (na wizytę nie zabrałam , karty ciąży jeszcze wtedy u mojej gin wyrobionej nie miałam ) mogę o refundacji zapomnieć
Wizyta u tej Pani odbyła się 6 kwietnia bieżącego roku - karę płaciła w tym roku i jak to stwierdziła wiecej tego błędu nie popełni .
Moja gin zreszta mówi to samo … mam refundację bo mam wskazania do brania heparyny