reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zasiłki, urlopy, becikowe i inne formalności w CIĄŻY

reklama
Cześć mamusie :)
Nie wiedziałam, że istnieją różne formy becikowego. Interesuje mnie to gminne i ustawowe. Urodziłam się i mieszkam w Krakowie, czy mogę liczyć na oba dofinansowania? Jakie to są kwoty? :happy:

Ustawowe becikowe należy sie każdemu kto ma udokumentowane prowadzenie ciąży przed 10tygodniem to 1000zł, gminne w przypadku Krakowa to kolejne 1000zł i należy sie jeśli udokumentujesz że mieszkasz w Krakowie min rok przed porodem i oczywiście urodzisz w Krakowie.

O tych dwóch becikowych to już wyczytałam wszystko.

A jak jest z tym trzecim? Pamiętam, że w 2009 r dostałam jeszcze trzecie becikowe, ale nie pamiętam jak to załatwiałam... czy ktoś coś wie na ten temat i czy ono jeszcze istnieje? To chyba coś z dochodami było związane... o ile się nie mylę.

Trzecie to dodatek z tytułu urodzenia dziecka, do zasiłku rodzinnego. Jeśli spełniasz wymagania i składasz wniosek o zasiłek rodzinny to zaznaczasz tam ten dodatek.
Jak dostaniesz rodzinne to i dodatek też ;)

ewentualnie jeszcze, jeśli jesteś ubezpieczona w swoim zakładzie w pracy to często ubezpieczyciele wypłacają jednorazowe świadczenie z tytułu urodzenia dziecka. Wszystko zależy od rodzaju umowy z pracodawcą. Mój zakład pracy ma np. umowe z PZU, i ja dostałam w zeszłym roku 700zł - w PZU poinformowano mnie, że kiepsko sobie mój pracodawca wynegocjował, bo zazwyczaj wypłacają ok. 1500zł ;-)

ewentualnie jeszcze, jeśli jesteś ubezpieczona w swoim zakładzie w pracy to często ubezpieczyciele wypłacają jednorazowe świadczenie z tytułu urodzenia dziecka. Wszystko zależy od rodzaju umowy z pracodawcą. Mój zakład pracy ma np. umowe z PZU, i ja dostałam w zeszłym roku 700zł - w PZU poinformowano mnie, że kiepsko sobie mój pracodawca wynegocjował, bo zazwyczaj wypłacają ok. 1500zł ;-)

Katjusza a jaką macie w pracy wysokość składki miesięcznej? Temat dla mnie bardzo aktualny bo u męża własnie wybierają ubezpieczenie i ma być 800zł za urodzenie dziecka, zastanawiam się za jaką składkę byłoby 1500zł

kurcze teraz nie pamietam a jestem na L-4 więc tego nie sprawdzę ale wiem, że to nie ode mnie (mojej składki) zależało jakie będzie potem świadczenie tylko od umowy wynegocjowanej między ZUS a zakładem pracy (u mnie akurat w tym czasie było więcej osób po 50 roku życia, w tym kadrowa, która negocjowała warunki, więc to dla nich wynegocjowali lepsze a dla potencjalnych matek gorsze), wiem też, że PZU ma jakiś tam okres karencji w przypadku zajścia w ciążę (czyli musisz minimum x miesięcy - nie pamiętam ile dokładnie - płacić składki, żeby należało Ci się potem to świadczenie).

Katjusza- nie mamy ubezpeczenia grupowego w pracy ale sama je sobie opłacam już od dłuższego czasu więc coś koło 700 zł dostanę od PZU.

Julianna - W PZU jest tak, z tego co pamiętam, że musisz płacić składki min 9 miesięcy żeby dostać kasę, a więc całą ciążę...

Megami- a żeby dostać ten rodzinny musze chyba zaśw. z Urzędu Skarbowego mieć, tak? Coś mi dzwoni, nie wiem gdzie..

Dziękuję za odp.

reklama
Do góry